Turistøya Phi Phi ser ut som en krigssone

Phi Phi-øya (NTB-Nils Myklebost): Tyske Jan Peter Marsch slet seg fram gjennom søle, aske og vrakgods med restene av sitt livsverk i en håndkjerre da han søndag forlot Koh Phi Phi for godt.

Phi Phi før bølgene rammet øyparadiset.
Phi Phi før bølgene rammet øyparadiset. Vis mer

Turistøya Phi Phi ser ut som en krigssone

  1. Turoperatører savner fortsatt 61 nordmenn


Tilbake står restene av baren og restauranten Fatty's, der han så vidt berget livet da flodbølgene slo inn over den idylliske tropeøya en uke tidligere. Gaten er nesten uframkommelig, fylt fra husvegg til husvegg med et flere meter høyt lag av avrevne vegger, forvridde sykler, bulkede kjøleskap, brukne trestammer, suvenirer, tuber med solkrem og butikkskilt.

På spørsmål om når han skal starte igjen, svarer Marsch kontant:

- Ikke på denne øya. I 13 år har dette vært mitt hjem. Det har vært en fantastisk følelse, men den gode følelsen ble borte da flodbølgene kom, sier han til NTB der han står med tre kofferter, en safe og et sammenleggbart bord på kjerra.

Hardt rammet

Nest etter Khao Lak var det den kjente turistøya Phi Phi mellom Phuket og Koh Lanta som ble hardest rammet av flodbølgene som feide over det smale og flate eidet der hele bebyggelsen ligger mellom to bratte høydedrag. Det er nesten som to øyer er bundet sammen av det palmedekkede eidet, med bukter med kritthvite strender på begge sider.

I de siste årene har Phi Phi utviklet seg fra et backpackerparadis til et ferieparadis med høyere status og nye, moderne hoteller. Men bebyggelsen var fortsatt en labyrint av små gjestehus, kafeer, suvenirbutikker og dykkersentre.

Sjøen kommer!

Den morgenen flodbølgen kom, spiste Marsch sein frokost etter juledagsfeiringen kvelden før, da det oppsto panikk og han hørte folk rope «sjøen kommer»!

- Vannet steg i gata. Vi er vant til oversvømmelse her når det regner, men sola skinte fra klar himmel, og vi skjente ingenting.

Innen han rakk å komme seg opp i annen etasje, kom det en enorm bølge som dro med seg tak og annet vrakgods. Flere venner prøvde å redde hverandre, men da vannet ikke viste tegn til å slutte å stige, begynte de å få panikk.

Fant svensker

- Men så sank det sakte, og da vi gikk ned var det armer, bein og hoder mellom bordene og stolene i første etasje, og minst sju lik fra folk som var drevet inn fra gata, blant dem en gravid kvinne.

- Jeg kjente igjen to svensker på tatoveringene deres. De hadde vært kunder i baren, sier han.

Men så kom den andre bølgen fra den andre siden, og de måtte flykte opp trappene igjen.

To ganger har han vært tilbake for å hente det lille som er verdt å ta med seg. I likhet med alle andre på Phi Phi har han ingen forsikring, men han priser seg likevel lykkelig over at samboer, barna og hele staben hans overlevde. Men han mistet mange venner.

I dagene etter katastrofen bodde alle de overlevende - fastboende som turister - i friluft oppe i åssiden, mens ryktene svirret om nye bølger. George Wanli som eier en liten kafé i åssiden, forteller at de sårede ble hentet med helikopter, mens de andre fikk mat og drikke sluppet ned.

Krigssone

Nedenfor åsene ser hele bebyggelsen på Phi Phi nå ut som en krigssone. Bare de mest solide bygningene står igjen, men med alt inventar blåst ut av første etasje. Alle de sjarmerende, hjemmesnekrede butikkene og bungalowene er borte, knust til pinneved som tetter igjen gateløpene. På stranden ligger longtailbåter oppå hverandre inn mot gatene.

Over det hele ligger den søtlige stanken av lik, og rett som det er passerer menn med bårer med nye lik. I bakgrunnen durer motorsager og helikoptre, røyk stiger opp fra bål der søppel og knuste trær brennes. Imens er gravemaskiner i full gang med å rydde.

Noen områder er ryddet flate, mens andre steder går maskinførerne fram med forsiktighet for å lete etter lik først. Under et hushjørne blir et lik funnet. Det blir løftet opp med grabben og lagt ned ved siden av folk som står klar til å pakke det i plast.

2.000 døde

Hotelleier Charlie Taechar, som samordner ryddeinnsatsen og letingen etter lik, forteller til NTB at det inntil lørdag var funnet 600 lik. I løpet av formiddagen søndag var ytterligere 56 funnet, og nye ble båret forbi med jevne mellomrom. Trolig kan 2.000 mennesker ha mistet livet på Ph Phi.

Bortsett fra soldater, politifolk og likryddere, er det nesten ingen igjen av øyas 5.000 innbyggere og 6.000 turister. Alle er evakuert, og eierne av butikker, gjestehus og restauranter kommer på dagsturer for å lete etter brukbare ting i lokalene sine.

Inne i de knuste butikkene henger sølete bikinier og saronger, og i barene ligger CD-er og knuste flasker i sanden på gulvet. Like oppunder taket går sølemerker som viser hvor høyt vannet gikk.

Bygges opp igjen

Guvernøren i Krabi-provinsen, Anond Promnad, står og ser på at arbeidere pumper alt vannet ut av en vanndam der noen turister mener at en savnet jente ligger død.

- Vi har sagt at alt her er gjennomsøkt, men de insisterer. Det gjør ikke noe, vi gjør det vi kan, sier han til NTB. Samtidig uttrykker han sin sorg over at så mange norske turister er savnet. Men han insisterer på at Phi Phi skal bygges opp igjen, og allerede lenge før neste jul kan han ønske turistene velkommen tilbake.

Mer om katastrofen

  • Turoperatører savner 61 nordmenn
  • 3.500 svensker savnet

    (©NTB) nils.myklebost@ntb.no