Turistfeller du kan droppe

Verdensberømte veikryss

New York: Times Square er bare et neonbelyst veikryss.
New York: Times Square er bare et neonbelyst veikryss. Vis mer


Piccadilly Circus og Times Square. Det ene er en rundkjøring i London. Det andre er et gatekryss i New York. Her er trafikk. Her er neonlys. Og det er det. Så hva i alle dager gjør alle turistene her? Hvem var det som klarte å selge disse to stedene som absolutte must for turister? Det er mulig nyttårsfeiringen på Times Square er verdt å få med seg. Men på Piccadilly Circus skjer det virkelig ingenting. Bruk din dyrebare turisttid på noe bedre.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Støvete kjendiser i kostbar kø

Kjedelig vokskabinett

Madame Tussauds: Madammens vokskabinett er ikke verdt å stå i kø for, selv om "hele resten av verden" ser ut til å gjøre det. Foto: www.britainonview.com
Madame Tussauds: Madammens vokskabinett er ikke verdt å stå i kø for, selv om "hele resten av verden" ser ut til å gjøre det. Foto: www.britainonview.com Vis merVoksmuseet Madame Tussauds er en av Londons mest kjente turistattraksjoner. Gjetordene om kjendiser utstilt i voksversjoner har nådd alle verdenshjørner, og følgelig valfarter folk til madamens vokshule for å se stjernene i full størrelse.

Men dette er trolig en av Londons aller største turistfeller, fordi hva får du egentlig igjen for besøket?

For det første må du belage deg på timer i kø. Det skal godt gjøres å komme en dag det ikke er stinn brakke. Spesielt i helger blir det mye venting. Hvis du på død og liv vil trosse advarslene kan det være et godt tips å ta i mot svartebørsbilletter som selges utenfor. Da kommer du inn til halv pris mot at du går inn til museet via en trapp istedenfor å ta heisen opp. Det eneste du går glipp av er stjerneshowet i heisen, og for 120 kroner lavere pris er ikke dette et spesielt stort tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Museet i seg selv blir du fort lei av. De avdankede stjerne er mange, noen har du aldri hørt om, noen er det en gåte at er der i det hele tatt. Mange voksfigurer likner ikke i det hele tatt, og besøket blir fort en skuffelse. Prisen for en billett til museet er 20,99 pund, og etter dagens kurs tilsvarer dette cirka 270 kroner.

Vårt tips: Dra heller på Sherlock Holmes museet som ligger i Baker street, rett nedi gata for voksmuseet, på den samme adressen hvor han bor i bøkene. Dette er vesentlig billigere, tar mye kortere tid, og ærlig talt langt mer spennende.

Eksterne lenker:
Madame Tussaudsog The Sherlock Holmes Museum.

Og mens vi er i London: Hvorfor er mange så opptatte av å få sett Big Ben? Det er bare et tårn med en klokke i?

Klikk på teksten for flere anti-tips: Flytur som ikke tar av

Jukseflytur

New York: Har du ikke råd til å ta helikopterturen, så nøy deg med utsikten fra toppen av skyskrapere som Empire State Building. Kino kan du se hjemme. Foto: Karoline Brubæk
New York: Har du ikke råd til å ta helikopterturen, så nøy deg med utsikten fra toppen av skyskrapere som Empire State Building. Kino kan du se hjemme. Foto: Karoline Brubæk Vis merMange tar helt av ved tanken på å få oversikt over New York fra lufta. Det er faktisk mulig å bestille seg helikopterturer som går over og rundt Manhattans skyskrapere, selv etter 11. september. En opplevelse for livet sier de fleste som har tatt kostnaden. For dyrt er det; Liberty Helicopters tar fra 69 dollar (cirka 470 kroner) per person for de korteste sightseeingturene i New York.

For den flyredde og budsjettbevisste markedsføres New York Skyride som et alternativ. Det er egentlig ingen "ride", men en film vist i kinosal akkompagnert av bevegelige kinoseter. Her står køen lang og klam foran dørene til en trang og dårlig ventilert kinosal som ligger inne i Empire State Building, for å se en relativt kjedelig film med flyscener over Manhattan. Til en pris på 18 dollar (cirka 123 kroner) er det et kupp du gjerne kan styre utenom.

Eksterne lenker:
Liberty Helicopters og New York Skyride.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Badende bakteriebomber i berømt by

Badebyen

Budapest: Budapest er en flott by, men badeopplevelsen mange drømmer om står ikke helt i stil. Foto: DinSide Reise
Budapest: Budapest er en flott by, men badeopplevelsen mange drømmer om står ikke helt i stil. Foto: DinSide Reise Vis mer


Vil du på hvalsafari, men har ikke råd? Ikke noe problem – reis på spa i Budapest. Du får flybilletten for under tusen kroner, og du kan du svømme med strandet tysk hvithval uten å slenge inn en forint ekstra. For badene i Budapest dreier seg stort sett om overvektige pensjonister fra Østerrike og Tyskland som kommer på grunn av de naturlige kildenes rykte om helbredelse av podagra, leddgikt og gud veit ikke hva... Og billig øl da så klart.

Arkitekturen og servicen inne på de mange badeområdene, virker som den akkurat har blitt feid ut under jernteppet. Vannet er ikke bare fullt av vakende menn ikledd kun sine alt for små godteposer og kvinner med østblokkbleier, men også av bakterier. Stikker man et hode under vann, kommer det to opp. Vil du på spaferie, ikke sats på en uke i slåbroken her. Da vil du bli like grønn som de soppbelagte gulvene inne på badene.

Badebyen Budapest er bortsett fra sine bad, en nydelig by. Bruk tiden i gatene fremfor badene.

>> DinSide har badet i Budapest - mer leser du her.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Vannvittig vannbommert

Vinner i vannveien

Venezia: Forfallet er langt mer synlig live enn på bilder. Foto: Lars Brubæk
Venezia: Forfallet er langt mer synlig live enn på bilder. Foto: Lars Brubæk Vis mer


Venezia de fleste se fra kanalene. Og da tenker man gjerne at den eneste måten er å slenge seg på en knirkende gondol for å gjøre det. Skrekkscenariet er å bli duppet gjennom vannveiene av en ariesyngende fløtepus med amorøse blikk plantet i nakkehårene. Glemte vi å si det? Du betaler selvsagt ekstra for ariene ... 40 minutter med gondoltur og O Sole Mio koster deg hele 38 euro (cirka 343 kroner).

Durant Imboden skriver på sine nettsider Venice for Visitors at det er to ting du bør vite om gondoler i Venezia:

  1. Om prisen plager deg, la være å ta turen.
  2. Om prisen ikke plager deg, sjekk igjen for å forsikre deg om at du forstod gondolieren riktig.
For å unngå skrekkfrysninger på ryggen og alt for tom lommebok, ta heller en vanntaxi - en vaporetto. Døgnkort får du for 10,50 euro, cirka 90 kroner.

Ekstern lenke:
Mer om Vaporetto og gondolturer i Venezia.

- Om du syns det er ok med stinkende vann, algesleipe trapper og råtnende dører, er Venezia forsåvidt greit - men vær obs på at forfallet er langt tydeligere når du besøker byen enn hva som vises på bilder herfra, sier en turist til DinSide Reise.

Tips: Venezia er en av verdens mest køplagede turistfeller, så kom utenom høysesong om du ikke tåler timesvis i kø for de største attraksjonene.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Skeiv bommert

Skeiv bommert i Pisa

Pisa: Det skjeve tårnet er skjevt. Ferdig med det, liksom ... Foto: Aschwin Prein
Pisa: Det skjeve tårnet er skjevt. Ferdig med det, liksom ... Foto: Aschwin Prein Vis mer


Mens vi er i Italia, er det verdt å merke seg en annen felle: Pisa. Byen er kjent for sitt skjeve tårn, men ærlig talt. Tårnet er ikke spesielt spennende ut over at det er skjevt. Og med alle konstruksjonene som skal bidra til at berømtheten ikke faller overende, mener enkelte at det mer ser ut som en ingeniørkatastrofe enn en arkitektonisk severdighet. Pisa er for de fleste ikke så mye mer enn dette tårnet, samt tette klynger av overprisede suvenirbutikker fulle av tant og fjas.

- Jeg syns Pisa knapt er verdt et totimers besøk av din hardt tiltjente ferietid, sier signaturen Surface Travel på nettstedet Virtual Tourists reiseforum.

- Det skjeve tårnet er severdig, men resten av attraksjonene i byen er ikke verdt å bruke tid på sammenlignet med alle de andre vakre stedene i denne delen av Italia. Vi syns byen var en stor overpriset flå-turistene-felle.

Andre mener at selve tårnet er den største floppen, og at man heller bør bruke tiden i byen til å se de andre gamle bygningene inne på området der du finner tårnet. Katedralen og baptisteriet er verdt en kikk, køen til tårnet er verdt å hoppe over.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Romantisk flopp

Romantisk skjæring

Capri: Overpriset og købefengt, velg en annen øy for den italienske opplevelsen, eller hold deg på fastlandet. Foto: D. Damian
Capri: Overpriset og købefengt, velg en annen øy for den italienske opplevelsen, eller hold deg på fastlandet. Foto: D. Damian Vis mer


Det var på Capri han så henne komme heter det i sangen, og den romantiske tonen er en gang for alle satt når det gjelder den italienske ferieøya. Capri er liksom det ypperste av italiensk ferieflørt, men kommer du dit med slike fantasier, blir du sannsynligvis dypt skuffet.

- Kø, dobbelt pris på alt, en blå grotte der du venter utenfor i båt i timesvis og kanskje kan se det blå lyset om forholdene er riktige. Alt er oppskrytt, sa en skuffet turist til DinSide Reise.

Vårt råd: Dropp båtturen til Capri, hold deg heller på Amalfikysten eller besøk andre italienske øyer.

Og mens vi er inne på temaet øyer: Hellas har jo mange av dem, og få så fotograferte og omtalte som Santorini. Dessverre er det samme problem her som på Capri. Bildene er flottere enn virkeligheten, prisene er høyere enn himmelen og du vasser i cruiseturister, backpackere og dagsturister som kjemper om førstelinjeplassen for å se en "utrolig, vannvittig" solnedgang. Solnedganger har vi nok av hjemme, og greske øyparadiser finner du best andre steder.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Dame med rykte

Tørk vekk smilet

Louvre: Det er større kunstopplevelser å finne i Louvre enn Mona Lisa. Foto: Simona Dumitru
Louvre: Det er større kunstopplevelser å finne i Louvre enn Mona Lisa. Foto: Simona Dumitru Vis mer


De flokker i litterære horder til et av verdens største kunstmuseer i en av verdens mest besøkte byer for å se henne. Den lille damen - eller mannen? med det såkalte mystiske smilet ruver med sitt voldsomme omdømme. Dessverre er Mona Lisa alt for liten til å takle alt besøkshysteriet som fulgte boksuksessen om DaVinci-koden, hun var strengt tatt i minste laget for sitt tidligere svært store navn også. Bildet er fysisk sett skuffende lite, skuffende vanskelig å beundre og skuffende tildekket og beskyttet av alskens sikkerhetsopplegg. Horder av fotograferende turister med behov for å dokumentere at "her har jeg vært", gjør det ytterligere vanskelig å sette pris på Leonardos mystiske portrett.

Vårt tips: Louvre er fullt av skatter, damen er ikke den største verken fysisk eller kunstnerisk. Gå utenom klyngene, og finn andre veier til kunstopplevelsene i Paris.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Ikke så deilig gateliv

Ikke så deilig

København: Ikke gå på Strøget i København om du vil oppleve dansk sjarme og unikhet.
København: Ikke gå på Strøget i København om du vil oppleve dansk sjarme og unikhet. Vis mer


Strøget er gaten der du er garantert å treffe de bråkete passasjerene fra over gangen på danskebåten, og naboen fra blokka hjemme. Dessuten kan du være sikker på at du har sett alle kjedebutikkene som ligger her før. Hvorfor i det hele tatt besøke Københavns mest berømte handlegate, når korte avstikkere inn i de sjarmerende sidegatene gir deg langt mer alburom, handlemoro og prishygge.

>> Dagen-derpå-tips til Købenbesøket

Vi kan slenge inn et tilsvarende tips for turister i Oslo. Karl Johan er kanskje byens paradegate, men det er først og fremst tiggere, rusmisbrukere og lettkledte damer som paraderer i dette området, spesielt i delene nær sentralbanestasjonen. Byens innbyggere stresser forbi så fort de bare klarer, og unngår gjerne deler av området etter mørkets frembrudd. Det bør du også turister i byen vurdere å gjøre ...

Klikk på teksten for flere anti-tips: Juksemuren

Slottsbalkongen: Det beste med Karl Johan er 17. mai, og da får du dessverre ikke nyte synet fra dette utsiktspunktet. Resten av året har andre hovedstadsstrøk mer positivt å gi besøkende. Foto: Karoline Brubæk
Slottsbalkongen: Det beste med Karl Johan er 17. mai, og da får du dessverre ikke nyte synet fra dette utsiktspunktet. Resten av året har andre hovedstadsstrøk mer positivt å gi besøkende. Foto: Karoline Brubæk Vis merVerdens største mur

Berlin: Vil du sikre deg en bit av muren, bør du ta med kamera og fotografere de korte stubbene som står igjen. Bitene som er til salgs kommer neppe herfra.
Berlin: Vil du sikre deg en bit av muren, bør du ta med kamera og fotografere de korte stubbene som står igjen. Bitene som er til salgs kommer neppe herfra. Vis mer


Besøker du Berlin vil du sannsynligvis få muligheten til å kjøpe en del av Berlinmuren. Her skal vi være korte og greie. Så stor har den muren aldri vært! Ikke kjøp om du ikke har en spesiell fetisj for gammel sement med rester av tagging. Biten er sannsynligvis hentet fra en eller annen sliten bygård under restaurering.

Klikk på teksten for flere anti-tips: Tam villmark

Fjell for alle

Besseggen: Postkortvakkert, vi innrømmer det. Men vakre ruter finnes det flere av, og langt fra alle får 40.000 andre til å gjøre turen køpreget og tettpakket. Så om det er fjellets ro du søker, søk andre steder. Foto: Gjendesheim
Besseggen: Postkortvakkert, vi innrømmer det. Men vakre ruter finnes det flere av, og langt fra alle får 40.000 andre til å gjøre turen køpreget og tettpakket. Så om det er fjellets ro du søker, søk andre steder. Foto: Gjendesheim Vis mer

Turistfellene du bør unngå

  1. Turistfeller du kan droppe


Fjellet skal nå være for alle - absolutt alle. Den mest trafikkerte fjellruten i Norge, den over Besseggen, er så mye besøkt at turistforeningen har måttet steinlegge deler av stien der. Og selv om Ibsen i Peer Gynt skriver om Gjendineggen (Besseggen) hvass bortefter, som en ljå, så er den altså ikke det. Det skal faktisk godt gjøres å falle av "eggen", en fordel vil kanskje de fleste mene.

Frister det ikke å dele fjellstien med 40.000 andre i løpet av korte, norske sommermåneder, kan du ta med deg følgende alternative turtips i samme område. Knutshø i enden av Leirungsdalen er vel så luftig, og beskrives av flere som et mini-besseggen. Enkelte mener også at dette er den opprinnelige Gjendineggen fra Peer Gynt. Hit går du fra den siste parkeringsplassen på veien ned fra Valdresflya, omkring ti kilometer forbi Valdresflya Vandrerhjem, ved Vargbakken.