Turister som skyteskive

Turistene er nyttige for terrororganisasjonene – anslag, kidnappinger og drap gir oppmerksomhet om egen sak.

MADRID: Natt til 12. mai smalt det i Madrid. Politiet antar at bilbomben bestod av mellom 20 til 30 kilo sprengstoff. ETA som antas å stå bak eksplosjonen, har drept rundt 800 mennesker i sin kamp for baskisk selvstyre.
MADRID: Natt til 12. mai smalt det i Madrid. Politiet antar at bilbomben bestod av mellom 20 til 30 kilo sprengstoff. ETA som antas å stå bak eksplosjonen, har drept rundt 800 mennesker i sin kamp for baskisk selvstyre.Vis mer

Natt til lørdag 12. mai sprang en bombe i lufta utenfor Banco Bilbao Vizcaya Argentina, i den trafikkerte Calle Goya i sentrum av Madrid. Leonor Bergh bor i sjette etasje i en bygård fire meter fra banken.

- Jeg hadde akkurat våknet da jeg hørte et smell. Jeg tittet ut vinduet og så flammer stå opp til fjerde eller femte etasje. Det var mye røyk. Jeg skjønte ikke hva som skjedde, og ble redd. Jeg kunne høre folk gråte, og løp til den andre siden av leiligheten som ikke vender mot gaten. Senere hørte jeg folk si at det var ETA som hadde sprengt en bombe.

Hun forteller videre at det også var meldt om at ytterligere en bombe var utplassert i strøket, men at det var falsk alarm.

Takknemlig

Lenor Bergh forteller videre at både politi og brannmenn raskt var på plass. Likevel kunne ikke det forhindre skader på folk og bygninger.

En sikkerhetsvakt ble begravd og livstruende skadet da bankens fasade raste ned. Fjorten mennesker ble skadet, hvor av ti var tilfeldig forbipasserende. En ung gutt ble sjokkskadet. Det antas den baskiske separatistbevegelsen ETA sto bak attentatet og at hensikten var å spre frykt i forkanten av lokalvalget to dager senere i den baskiske delen av Spania.

- Men jeg er takknemlig for at det gikk så bra, sier Leonor Bergh.

ETA har drept omlag 800 mennesker de siste 30 årene i sin kamp for baskisk selvstyre.

- Terroristene ville uten tvil demonstrere sin forakt for de demokratiske spillereglene og sin vilje til å fortsette å drepe uansett hva søndagens resultater blir, skrev El Mundo på lederplass dagen etter eksplosjonen.

INFORMASJON: Norsk UD går sjelden ut med reiseadvarsler, men myndighetene både i Sverige, USA og Storbritannia advarer reisende med informasjon om konflikter og katastrofer. Kartet ovenfor er hentet fra Utenrikespolitiska institut i Sverige som informerer om pågående konflikter i verden.
INFORMASJON: Norsk UD går sjelden ut med reiseadvarsler, men myndighetene både i Sverige, USA og Storbritannia advarer reisende med informasjon om konflikter og katastrofer. Kartet ovenfor er hentet fra Utenrikespolitiska institut i Sverige som informerer om pågående konflikter i verden. Vis mer

Økende anslag rettet mot vestlige

- Terroranslag mot vestlige, både turister så vel som hjelpearbeidere, som oppholder seg i konfliktområder har helt klart økt siden begynnelsen av nittitallet, sier Magnus Norell, dr. philos og forsker ved Totalförsvaret forskningsinstitut i Stockholm.

Norell har særlige kunnskaper om terrorisme. Han sier at anslag mot vestlige gir terroristene mye valuta for pengene i form av oppslag i mediene og oppmerksomhet rundt egen sak.

- Samtidig har virkemidlene som benyttes i konflikter blitt voldsommere og mindre regulert.

- Kan det stadig større antall reisende som tar seg inn i konfliktfylte områder, bidra til å øke omfanget av terrorangrep mot turister?

- Ja, vestlige turister og reisende utnyttes for hva de er verdt, sier Magnus Norell.

Han vil ikke si noe om hvilke områder som for turister er mest risikofylt, men oppfordrer folk til å ta advarsler alvorlig.

- Man bør unngå å reise til steder hvor organisasjoner har gått ut og annonsert at turister er potensielle mål.

Hvem kan informere?

Det er imidlertid ikke så enkelt å få klare svar på hvor det er farlig, og hvor du trygt kan ferdes. Inger Brusell, byråsjef for det norske utenriksdepartementets konsulatseksjon, opplyste i vinter at Utenriksdepartementet ikke sender ikke ut advarsler til turister.

- Kun når det er fare for en krigssituasjon, vil vi gå ut med advarsler.

Utenrikespolitiska institut i Sverige har laget et utførlig oversiktskart over konflikt- og katastrofeområder i verden - klikk her for å se kartet.

USA utsteder via US State Department reiseadvarsler. Selv om de er rettet spesielt mot amerikanske statsborgere, kan det være nyttig å ta en titt. Amerikanere bes om å være på vakt mot terroranslag i Egypt og Tyrkia. De opplyser også om faren for ETA-attentater i Spania.

Storbritannia advarer og gir reisende briter råd via det britiske utenriksdepartementets hjemmeside. Britene blir avbefalt å reise til blant annet Vestbredden og Gaza, til sydlige områder på Filippinene, til Jammu og Kashmir i India og til de krigsherjede områdene i Afrika. Videre rådes britene til i størst mulig grad å unngå El Salvador, Haiti, Makedonia, Øst-Timor og Albania.

DinSide har tidligere skrevet om de farligste stedene i verden.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.