<strong><strong>BADETRØBBEL:</strong></strong> En av DinSides journalister har selv blitt rammet av manetenes gift ved bading i Middelhavet. Det var på Ibiza i 2008. Foto: Kim Jansson
BADETRØBBEL: En av DinSides journalister har selv blitt rammet av manetenes gift ved bading i Middelhavet. Det var på Ibiza i 2008. Foto: Kim Jansson Vis mer

Turister rammes av maneter i Spania

Et av nordmenns mest populære ferieområder er rammet igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke første gang maneter flokker seg langs middelhavslandenes kyster, og det er ikke uvanlig med maneter ved den spanske middelhavskysten i juli og august. Men det har likevel ikke vært vanlig med så store antall som det man ser nå.

Det er den lille og lyserosa brennmaneten pelagia noctiluca som først og fremst har vært i fokus. Gift fra denne maneten er ikke livstruende, men kan gi store smerter. De er dessuten vanskelige å se i vannet, i motsetning til brennmanetene vi kan slite med i norske farvann. Enkelte anbefaler badende å bruke svømmebriller i vannet slik at man lettere oppdager manetene.

Stenger strendene

2008 er hittil regnet som et verstingår. Da ble et femsifret antall turister behandlet etter nærkontakt med maneter, bare i det nordøstlige Katalonia i Spania. Det meldte Svenska Dagbladet i 2008. DinSides journalist Kim Jansson var på jobbtur på Ibiza den sommeren, og ble selv en av de uheldige.

- Da jeg ble brent føltes det som noen stakk meg i halsen, og jeg kom meg så fort jeg kunne på land. Det var ganske intenst der og da, store deler av halsen min ble rød på få sekunder. Heldigvis hadde den lokale guiden en mirakelmiks som hun smurte på halsen, slik at smertene stoppet relativt rask.

Nå stenges flere strender igjen, i det som i britiske Telegraph kalles den verste manetinvasjonen på mange år.

<strong>Pelagia noctiluca</strong> er vanskelig å se når du er i vannet. Foto: Hans Hillewaert
Pelagia noctiluca er vanskelig å se når du er i vannet. Foto: Hans Hillewaert Vis mer


Ferierer du i disse områdene bør du være obs på at manetfare varsles med røde flagg på strendene. Myndighetene har båtpatruljer i sving for å se etter manetene, med tanke på å varsle før de kommer inn til strendene. Områder som er spesielt utsatt er steder med litt lavere saltinnhold i vannet, gjerne i nærheten av elveutløp.

Noen av grunnene til at manetene blir flere, er overfiske av fisk som spiser manetene, og varmere vann.

Les også: Disse strendene har så dårlig vann at du kan bli syk av å bade

En annen plage i tillegg

<strong>Portugisiske krigsskip</strong> kan ha opptil ti meter lange tentakler. Foto: Wikipedia
Portugisiske krigsskip kan ha opptil ti meter lange tentakler. Foto: Wikipedia Vis mer


Det er ikke bare de små manetene som plager badegjestene. I fjor ble det for første gang på ti år observert såkalte portugisiske krigsskip ved strender i Middelhavet. Portugisisk krigsskip er egentlig ikke en manet, men en flytende koloni av små maneter. Tentaklene kan bli opptil ti meter lange. Giften er ekstra kraftig, og kan gi store smerter. Men den er sjelden dødelig.

I år er flere eksemplarer observert ved Costa Blanca, skriver nettstedet typicallyspanish, som forteller om rødt badeflagg ved fire strender i Elche, like ved Alicante. Og på den spanske nordkysten har fiskere fanget inn mer enn 300 portugisiske krigsskip på en dag. (Se videoreportasje på spansk ved å følge lenken over.)

Les også: Disse kan gjøre deg syk i sommer

Også til plage i Norge i sommer

Det er ikke bare turister i Spania som har blitt brent i sommer. Også norske farvann har opplevd en uvanlig brennmanetsommer. Som i Oslofjorden, der enkelte har hevdet at forekomstene har vært fem ganger over normalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer