Scooterturer er blant de mest populære vinteraktivitetene for turister.
Scooterturer er blant de mest populære vinteraktivitetene for turister. Vis mer

Turister på 78° nord

- Scooteren kan velte. Dersom den velter, ikke sett beina ned på bakken; hold dem her oppe, slik du sitter.

Publisert
Sist oppdatert

Vi befinner oss på den islagte kaia i Longyearbyen. Godt polstret har vi briefing om snøscooterkjøring med guide Bjørn Henningsen i Henningsen Transport og Guiding AS, før avreise til Barentsburg. Jeg har aldri tatt i en scooter tidligere, og må innrømme at jeg blir noe skeptisk, stilt overfor mulighetene til å velte med den mange hundre kilo tunge doningen. I ettertid skjønner jeg at sittestillingen under et eventuelt velt ikke ville vært noe problem; så godt polstret som vi var, ville det krevd en kraftanstrengelse av dimensjoner å flytte foten ned på bakken, om jeg aldri så mye ønsket det.

 • Se fantastiske Svalbard i bilder
 • Skroll ned for mer.

  Longyearbyen

  Longyearbyen er omkranset av merkelige fjellformasjoner, og innover dalen ser vi Longyearbreen.<br />
<I>Alle foto: Kristin Sørdal</I>
  Longyearbyen er omkranset av merkelige fjellformasjoner, og innover dalen ser vi Longyearbreen.
  Alle foto: Kristin Sørdal Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Vi er turister på 78° nord. På det 63.000 kvadratmeter store området bor det cirka 2.500 mennesker – og cirka like mange isbjørner. Du rådes til ikke å forlate bosettingene uten våpen, i tilfelle du skulle treffe Arktis’ konge – som med sine tre meter og opptil 800 kilo kan utvikle seg til å bli et ikke veldig hyggelig bekjentskap.

  Longyearbyen er med sine 1.500 innbyggere, den største bosettingen på Svalbard. Inntil begynnelsen av 1990-tallet var dette en såkalt ”company town” – eller en by for kullbedriften. Den første reiseskildringen fra Svalbard skriver seg helt tilbake fra 1807, men det var først på begynnelsen av 1990-tallet, da Stortinget åpnet for turisme som satsningsområde her, at Svalbard ble en turistdestinasjon.

  I 2001 hadde man 76.154 gjestedøgn i Longyearbyen, som var en økning på nesten 25 prosent i forhold til året før. Hele 80 prosent av turistene til Svalbard kommer fra Norge – og ellers er det en del svensker, dansker, tyskere og engelskmenn.

  Kledt for anledningen

  Ullundertøy. Skibukse. Fleecejakke. Ytterjakke. Skjerf. To par ullsokker. Scooterdress. Scootersko. Finnlandshette. Scooterlue. Scooterbriller. Scootervotter.

  Du drar ikke på scootertur i arktiske farvann uten å være godt kledd. Behørig antrukket møter vi Adventdalen og setter kursen mot Barentsburg. Jeg innser raskt at mitt spørsmål om hvorvidt man skal la nesen stikke ut gjennom åpningen på finnlandshetten eller ha den dekket til, var temmelig unødvendig. I minus 15°C og god fart på snøscooteren er det ingenting å lure på.

  Det finnes rundt 1.200 scootere i Longyearbyen – til sammenlikning altså 1.500 fastboende. Scooterturer er en av de desidert mest populære aktivitetene for turister på Svalbard vinterstid, sammen med hundespannkjøring og isgrotting. Du kan leie scooter selv, eller du kan dra på arrangerte turer. Det organiseres turer av varierende lengde, fra dagsturer til flere dager, og til flere destinasjoner – blant annet Barentsburg, Kapp Linné, Svea og Tuna/Von Post breen. Dersom du leier scooter selv: Legg aldri ut på tur med kun én scooter – dersom den skulle strande, ligger du dårlig an.

  Advarselen

  Solen skinner fra skyfri himmel og sprer aprilstråler over ubeskrivelig vakre fjell, stepper og kløfter. Himmelen er lyseblå, litt mørkere blå og dyp blå. Dette er årstiden som er mest populær blant turistene; fra medio mars til medio mai er det størst trykk på Svalbard hva gjelder tilreisende.

  - Har dere lyst på en kopp kaffe underveis? Det er et lite hus vi kan stoppe på – det er veldig enkelt, men det blåser ikke der.

  Ikke det at jeg kjenner noe til vinden fra inni tre lag med klær heller. Det hele er ganske merkelig; jeg ser vinden ruske i skinnet på lua, men føler den ikke.

  Kafeen - en grå-brun plankehytte - ligger med utsikt over dypblått hav og skruis. Bak koia ligger en tom flaske russisk vodka. Inni finner vi tre køyesenger med slitne madrasser og et bord med benker rundt. I hjørnet står en rusten ovn, og bak den ligger noen pinner til å fyre med. På veggen henger en plakat som informerer om at dette er et tilfluktsrom for farende folk, skrevet på engelsk og russisk. Vi drikker kaffe og spiser sjokolade. Jeg uttrykker bekymring over eventuelt å måtte på det glade hjørne iført ullundertøy, skibukse, to jakker og scooterdress.

  - Ja, toalettet er bak veggen der, sier guiden og smiler – og forteller historien om en uheldig kvinne: - Mannen og kvinnen var underveis på scooter, og så måtte kvinnen gjøre sitt fornødne, da , som man gjerne må. Da hun kom tilbake, hadde hun gul is hengende fremover fra hetta på scooterdressen.

  Du er herved advart …

  Lenin skuer ut over Barentsburg.
  Lenin skuer ut over Barentsburg. Vis mer
  Arbeiderkvinnene pryder det som nå huser suvenirbutikken.
  Arbeiderkvinnene pryder det som nå huser suvenirbutikken. Vis mer
  Kontraster.<br />
<I>Alle foto: Kristin Sørdal</I>
  Kontraster.
  Alle foto: Kristin Sørdal Vis mer

  Et lite stykke Russland

  Det er ikke tvil om at vi ankommer et lite stykke Russland når vi kjører inn i Barentsburg. Her er russere med de karakteristiske skinnluene, arbeiderkvinnene pryder veggen på det som nå er suvenirbutikken, og en snøkledt Lenin skuer ut over byen. Et svært idrettsanlegg er prydet med OL-ringene. Gater og snøhauger er pyntet med svart kull og sot, som slår brutalt mot de blåhvite fjellene. Flere parkeringsplasser er tettpakket med snøscootere fra Longyearbyen. Vi treffer én enslig russer på snøscooter under oppholdet i Barentsburg.

  Mens bosettingen i Longyearbyen har tatt seg opp de siste ti årene, kan ikke det samme sies om de russiske bosettingene. I 1990 bodde det 2.407 russere og ukrainere på Svalbard; i mai 2001 var befolkningstallet ned i 955. Mye av dette skyldes nedleggingen av gruvedriften i Pyramiden i 1998. Dette var russernes nest største gruveby, med over 1.200 innbyggere. Denne byen er nå forlatt, på samme måte som gruvebyen Grumant ble i 1961. Her planlegges det imidlertid nå ny gruvevirksomhet – allerede i år, blir vi fortalt.

  To store tragedier har også rammet den russiske bosettingen på Svalbard i senere tid; 141 mennesker mistet livet i flyulykken på Operafjellet i 1996, og 23 gruvearbeidere mistet livet i en gruveulykke i Barentsburg i september året etter. Disse er hedret med en minnetavle i Barentsburg.

  Overnatting

  Vi går gjennom dekorerte glassdører inn på Hotel Barentsburg. Her selges russisk vodka og suvenirer side om side i baren. Selv om norske turister valfarter til det russiske gruvesamfunnet, kommer de fleste på dagsturer. Men du kan også overnatte i det russiske gruvesamfunnet; dobbeltrom på Hotel Barentsburg koster cirka 500 norske kroner - betraktelig billigere enn overnatting på hotell i Longyearbyen.

  Det er tre overnattingssteder med hotellstandard i Longyearbyen. Dobbeltrom koster fra 1.250 i lavsesong og opptil 2.080 i høysesong. I tillegg finnes tre pensjonater eller gjestehus, som opererer med hyggeligere priser; fra 500 per dobbeltrom i lavsesong. Billigst er campingen, som tar 70 kroner for en teltplass – men dette er selvsagt kun mulig om sommeren.

 • Svalbardfakta og tips til reisen

 • Se fantastiske Svalbard i bilder
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer