Turistbesøk øker mest på Vestlandet

Utenlandske besøk til Vestlandet økte tre ganger mer enn i resten av landet i fjor, opplyser administrerende direktør Terje Devold i Fjord Norge.

- Jeg er ikke i tvil om at det er økt og bevisst markedssatsing som har gitt resultater. Vi har satset betydelig mer enn resten av landet og har fortsatt et stort marked å ta av, sier Devold til NTB.

- Direkte svakt

Han mener at Norge har vært direkte svake på markedsføring innenfor reiselivssektoren, og at det er mye upløyd mark.

- Vi lar oss lokke av andre lands reiselivstilbud, men har ikke i samme grad sørget for å lokke utlendinger til oss. Her ligger det en betydelig næring og venter, sier Devold.

 Foto: Per Eide/Fjordnorge AS
Foto: Per Eide/Fjordnorge AS Vis mer


Det er registrert 2.401.000 utenlandske overnattinger på hoteller, campingplasser og hytter i de fire fylkene på Vestlandet som utgjør Fjord Norge. Dette gir en økning på 11,9 prosent fra 2005. Norge totalt hadde en økning på 3,9 prosent.

Sterkest vekst har det vært i Rogaland (24 prosent) og Møre og Romsdal (13 prosent). I Sogn og Fjordane var økningen 10 prosent og i Hordaland 7 prosent.

Nesten alt

Ifølge Devold hadde de fire fylkene på Vestlandet en økning på 255.000 utenlandske gjestedøgn av den totale økningen i Norge på 290.000 gjestedøgn. Det betyr at Vestlandet har tatt 88 prosent av den totale økningen.

Blant de tradisjonelle ferie- og fritidsmarkedene kom den sterkeste veksten for Fjord Norge-regionen fra det spanske og britiske markedet. Deretter følger Asia og Sverige.

Fjord Norge har også registrert en nærmest eksplosiv vekst fra Polen i 2006, med i alt 88.000 polske gjestedøgn. Dette utgjør en vekst på hele 51.000 gjestedøgn, eller 140 prosent.

Også det nordmenns reiser på Vestlandet viser en markert økning i 2006.