Det var denne biten tyven fikk med seg. Foto: Crystalcaves.com.au
Det var denne biten tyven fikk med seg. Foto: Crystalcaves.com.auVis mer

Turist stjal verdens største ametystgeode

– Som å ødelegge Mona Lisa, bare verre.

Verdens største ametyst geode, The Empress of Uruguay, er hovedattraksjonen til "The Crystal Caves", som ligger ved Atherton Tablelands i Queensland i Australia.

Ametysten er over tre meter høy og veier 2,5 tonn, og skal være så vakker at folk måper når de ser henne, ifølge crystalcaves.com.au. Det skal være svært uvanlig å se ametystkrystaller av en slik kvalitet, og den har blitt vurdert som en "AA Jewellery Quality".

Vandalisert


Men nå er den ikke fullt så hel og pen lenger, takket være en frekk turist. Vedkommende har nemlig knekt av en bit av ametysten, på størrelse med en tennisball, ifølge den australske nettsiden smh.com.au

– Det er som å ødelegge Mona Lisa, bare verre, fordi the Empress er ett av naturens største mesterverk, uttalte eieren, Rene Boissevain, til avisen.

Trolig skal turisten ha brukt et slags verktøy for å få fjernet biten. Personalet oppdaget tyveriet mandag 1. august.

– Det er ikke til å tro. I 3,5 år har folk tatt på det og tatt bilde av seg selv sammen med det, men dette er første gang noen har tatt en bit fra det, sier Boissevain til brisbanetimes.com.au

Se video av verdens største ametystgeode her!

Slik ser den ut. Foto: crystalcaves.com.au
Slik ser den ut. Foto: crystalcaves.com.au Vis mer


Opptakene fra kameraovervåkingen har blitt overlevert til lokale politiet, og eieren håper at den skyldige vil levere tilbake krystallbiten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå jobbes det med å oppgradere sikkerheten rundt ametysten, for å hindre at lignende tilfeller skal forekomme.

Les også: Derfor bør du passe på tingene når du soler deg

Verdifull

The Empress of Uruguay skal være vurdert til 250.000 australske dollar, noe som tilsvarer cirka 1.470.000 norske kroner, ifølge dagens valutakurs. Nå frykter Boissevain at skaden vil redusere ametystens verdi.

I 2007 betalte The Crystal Caves 75.000 amerikanske dollar for the Empress, samt ytterligere 25.000 dollar for å frakten henne fra gruven i Uruguay til der hun står plassert nå.