Turist i Tokyo

Engelsktrening i Roppongi, shopping i Ginza og norsk juleribbe på restaurant!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tokyo består av mange bydeler, hver med sitt særpreg. Foruten Shinjuku er Roppongi, Shibuya, Ginza og Akihabara de mest interessante bydelene. Roppongi er bydelen for unge utlendinger. Her finnes det talløse barer der unge japanere går for å lære seg engelsk. Vær oppmerksom på at bare noen av dem virkelig kan det... Bydelens største severdighet er likevel kjøpesenteret Roppongi Hills, som er en skyskraper full av elegante butikker. Og ikke minst glimrende utsikt og et interessant museum for avant garde-kunst.

Spesielle hoteller

I Shibuya finner du et yrende, ungt og overveiende japansk folkeliv. Bydelen er kjent for sine såkalte love hotels, hoteller som spesialiserer seg på par som ønsker seg en hyrdestund fri for foreldre og eventuelt småunger. Advarsel: Ikke ta inn her om du skal overnatte. Det beregnes timepris, og den er stiv...

image: Turist i Tokyo


Om du vil sove billig, tar du heller et kapselhotell (finnes i strøkene rundt de store jernbanestasjonene i de fleste bydelene). De er svært billige, men ikke for de som måtte lide av klaustrofobi. Vi snakker ikke om rom i vanlig forstand, men mer en likkiste med oksygentilførsel.

>> SE BILDER fra vårt besøk i Japan

Shopping i Ginza


Ginza er Tokyos "vestkant", med et vell av elegante butikker og kjøpesentre. Her finner du alt fra Apple Store til Prada. Vi kunne i grunnen like gjerne vært i London, Paris eller New York. De spesielle severdighetene finnes likevel, om du vet hvor du finner dem. Kabuki-za noen kvartaler opp hovedgaten fra Ginza stasjon er Japans fremste scene for tradisjonelt, japansk teater. Du vil ikke forstå noe særlig av den stiliserte spillestilen (og langt mindre av språket, selv om du mot formodning skjønner moderne japansk), men ultra-eksotisk er det. OBS! Ikke bestill en ordinær billett. Da blir du sittende i fire stive klokketimer. Ta heller en turistbillett for en enkelt akt. Det er mer enn nok...

Før du kommer til Kabuki-za passerer du Sony-bygningen. Den er åpen for publikum, og absolutt verd et besøk om du elsker dingser og underholdningselektronikk. Her finnes alt, fra de første reiseradioene på 1920-tallet til de feteste LCD-skjermene. Og glem ikke å ta en øl i den selsomme liksom-britiske puben i første etasje.

Electric Town

Gå av på Harajuku-stasjonen og besøk parken her på lørdag  ettermiddag for kurs i hvordan kle seg fantasifullt. Foto: Tore Neset
Gå av på Harajuku-stasjonen og besøk parken her på lørdag ettermiddag for kurs i hvordan kle seg fantasifullt. Foto: Tore Neset Vis mer


Ekte dingsefrikere kommer ikke utenom Akihabara (Electric Town), som utrolig nok er en hel bydel viet alt fra brødristere til PCer, flatskjermer og MP3-spillere. Samt eksotiske stereoanlegg til millionbeløp. Midt i blinken for lesere av DinSide Data, Dingz og ITavisen. De som ikke er fullt så interessert (for eksempel kvinnelig reisefølge) kan glede seg over manga-kulturen, som også har sitt hjem her. Komplett med ungdommer utkledd som sine tegneserieidoler og deres nerdefans.

Historiske smakebiter

Om du vil ha en smak av det tradisjonelle Japan finnes det flere historiske lommer i byen. Parken rundt Keiserpalasset (palasset selv er skjermet for publikum, siden keiserfamilien fortsatt bor der) er flott. Men kanskje mest interessant er Yasukuni-tempelet, stedet der døde krigere minnes. I følge Japans nasjonalreligion Shinto huser tempelet 2,5 millioner sjeler, fra middelalderen til og med 2. verdenskrig. 14 av dem er regnet som krigsforbrytere, og da Koizumu Junichiro som første japanske statsminister besøkte helligdommen skapte det diplomatisk krise.

Like ved ligger det japanske krigsmuseet, med stor vekt på 2. verdenskrig. Her får man en noe annen versjon av krigsforløpet enn i vestlige historiebøker. Man får nærmest inntrykk av Japan vant krigen. Om ikke fysisk, så i hvert fall moralsk og ideologisk. Skulle tatt seg ut om tyskerne forsøkte seg på det samme i Berlin i dag ... Uansett er museet verd et besøk, ikke minst på grunn av alle de originale våpnene, uniformene og farkostene. Vi visste om selvmordpilotene, men selvmordsubåter hadde vi ikke hørt om før.

Harajuku på lørdag

God mat i Tokyo. Foto: Tore Neset
God mat i Tokyo. Foto: Tore Neset Vis mer

Geishaer finnes det heller lite av i Tokyo. Og templene er flottere og bedre bevart andre steder. Men man bør få med seg den imponerende, restaurerte helligdommen Meiji-jingu, som ligger i det hippe Harajuku-distriktet. Gå av på Harajuku-stasjonen og legg i vei innover i parken like ved. Er det en lørdag ettermiddag, får du også se den unike
japanske ungdomskulturen utfolde seg. Gutter og jenter kler seg ut som figurer fra manga, den spesielle formen for japansk tegneserie. Eller de later som de er punkere, Elvis eller andre ikoner fra den vestlige underholdningsverdenen. Japanerer er eksperter på å misforstå oss. Eller har de bare en egen vri?

Spis godt i Tokyo

I sentrale Tokyo skal det godt gjøres å oppdrive dårlig mat. Selv mat på enkle steder er vanvittig god, og minner mistenkelig om slikt du får på dyre japanske restauranter i Oslo. I Tokyo finnes alt fra eksperimentelle, kvasi-europeiske restauranter (i en av dem fikk norsk juleribbe - helt sant!) til klassiske, forfinende steder der man sitter på gulvet og serveringen foregår med et sterkt rituelt preg.

>> SE BILDER fra vårt besøk i Japan

>> TILBAKE for mer om Japan