Turist i koma etter myggbitt i USA

Britiske Michael Nicholson ligger i koma etter å ha blitt smittet med det dødelige Trippel E-viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fryktes at 35 år gamle Michael Nicholson har fått varig hjerneskade etter å ha blitt bitt av mygg i USA, skriver britiske Times Online.

Nå vil familien advare andre turister om det dødelige viruset, som tar livet av en tredjedel av dem som smittes.

Nicholson dro på fisketur til Rhode Island helt nordøst i USA i sommer. Noen få dager etter at han kom hjem til Storbritannia, begynte han å føle seg dårlig. Han hadde fått flere myggbitt rundt anklene.

image: Turist i koma etter myggbitt i USA


Da han dro til legekontoret for å finne ut hva som var galt, fikk han et anfall og mistet bevisstheten.

- Det finnes ingen behandling for dette, så det eneste som kan gjøres er å forsøke å forebygge det, sa søsteren Sharan McKenzie til Times Online.

De fæleste feriesykdommene

- Jeg er sikker på at de fleste tenker som meg at å bli bitt av mygg i USA er det samme som å bli bitt av mygg for eksempel i Spania - irriterende, men ikke livstruende.

Viruset Trippel E, som egentlig heter Eastern Equine Encephalitis, blir sett på som den alvorligste sykdommen myggen kan påføre i Nord-Amerika, men det er sjeldent at mennesker blir smittet.

Varige mén

Nicholson dro til USA i juli, og tilbrakte seks uker sammen med familien på Rhode Island. Han ble syk 31. august, dagen etter at han kom hjem fra USA. I løpet av to dager mistet han bevisstheten og ble lagt inn på sykehus i Edinburgh. Der ligger han fortsatt i koma.

- Han har åpnet øynene, men registrerer ingenting, sa søsteren.

- Vi har blitt fortalt at i beste fall blir han sterkt funksjonshemmet. Det er ingenting annet vi kan gjøre enn å advare andre. Jo flere som vet om viruset, jo bedre.

Fem blir smittet årlig

Amerikansk statistikk viser at mellom 1964 og 2004 har det blitt registrert 220 tilfeller av Trippel E, altså rundt fem tilfeller hvert år. I år har en seks år gammel gutt fra Alabama dødd av virusangrepet.

Trippel E rammer først og fremst hester, og det første tilfellet ble oppdaget i 1831. I 1938 ble de første angrepene på mennesker registrert. Dette året døde 30 barn nordøst i USA av viruset. Det er imidlertid sjeldent at viruset overføres til mennesker.

Ingen behandling

Det tar ti dager å utvikle symptomer, og noen får ingen. De som får symptomer, føler seg influensasyke. For noen ender det med at viruset angriper hjernen. Resultatet er komatilstand og i verste fall dødsfall. Det finnes ingen vellykket behandling.

Det eneste man kan gjøre, er å beskytte seg mot myggbitt ved å dekke seg til, og bruke myggmiddel.

Trippel E-symptomene er til forveksling lik symptomene man får etter å ha blitt smittet av badebakterien naegleria fowleri, som denne sommeren har tatt livet av flere barn i Florida.

Les mer om det her: Bakterie dreper badegjester i Florida

Kilde: Times Online