Faraoenes gravkamre har en mystisk tiltrekningskraft. Her sarkofagen til Merenptah i gravkammer KV8. Foto: Wikipedia Commons
Faraoenes gravkamre har en mystisk tiltrekningskraft. Her sarkofagen til Merenptah i gravkammer KV8. Foto: Wikipedia CommonsVis mer

Turisme ødelegger faraoenes graver

Om 150 år kan de alle være borte, sier egyptisk ekspert. Dermed bygges falske gravkamre for turistene.

Gravkamrene i Kongenes dal i Egypt er unike og har stor historisk betydning. Dermed er de også en stor turistattraksjon.

Nå advarer en egyptisk ekspert, sjefen for Egypts antikviteter, Zahi Hawass, om at turismen er i ferd med å ødelegge gravkamrene. Det skriver Daily Mail.

Eventyrlige historier

Du har sikkert hørt om faraoen Tutankhamon, som ble farao som niåring, og døde etter bare 11 år som hersker. Da graven hans ble oppdaget i 1922, fikk det verdensomtale, og skapte en nyvunnen interesse for den egyptiske historien. Gullmasken til Tutankhamon er i dag et kjent ikon fra Egypts gamle historie.

Tenkt deg til Egypt i vinter? Sjekk hvor det er best å snorkle

Det er ikke rart turister fra hele verden reiser til Egypt for å se gravene. På en vanlig dag besøker 4-5.000 turister Kongenes dal. Dager da store cruiseskip har lagt til ved Nilens bredder, kan tallet komme opp i 9.000. Og turiststrømmen er økende.

Tutankhamons gullmaske. Den befinner seg nå i Det egyptiske museum i Kairo. Foto: Bjørn Christian Tørrissen
Tutankhamons gullmaske. Den befinner seg nå i Det egyptiske museum i Kairo. Foto: Bjørn Christian Tørrissen Vis mer


Zahi Hawass mener at denne utviklingen vil ødelegge gravkamrene. Om 150 til 500 år vil ingenting være igjen, advarer han.

Grunnen er at fuktigheten alle besøkende bringer inn i gravkamrene gir soppen gode vekstvilkær der inne. Og gradvis vil denne soppen ødelegge alt som er.

- Gravkamrene som er åpne for publikum blir påført alvorlige skader både på fargene og utskjæringene, sa Hawass, ifølge International Conservation News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nivåene på fuktighet og sopp øker på grunn av de besøkendes pust, og dette gjør at gravkamrene kan være borte om 150 til 500 år.

Lager falske gravkamre for turistene

Egyptiske myndigheter har nå bestemt at noen av gravkamrene skal stenges for turister. Det gjelder blant annet Tutankhamon og dronning Nefertitis graver. Her vil det lages falske, identiske gravkamre turistene kan besøke. Nye ventilasjonssystem skal settes inn i gravkamrene som fortsatt er åpne for publikum.