Foto: C.H./Innovasjon Norge
Foto: C.H./Innovasjon NorgeVis mer

Turforslag til påsken

Tenkt deg til fjells, men vet ikke hvor ennå? Her er Turistforeningens tips.

Er du en av dem som år etter år sitter hjemme i sofaen og ser Dagsrevyens innslag fra påskefjellet med store øyne? Skulle du ønske det var du som satt der i solveggen med kakao i termosen og bablet om hvor fantastisk vær det er og hvor brun du blir?

Da er det i år du skal gjøre noe med saken, finne frem skiene og pakke ryggsekken.

Det er fortsatt ikke for sent å planlegge turen, nemlig. Turistforeningens hytter blir aldri fulle - det er alltid husrom for dem som kommer traskende over vidda på ski, om det så betyr at du må sove på sofaen i fellesstua.

Men hvor skal du dra? Hvilken rute skal du velge? Og hvilke hytter skal du innom?

I fjor ba DinSide Turistforeningen om å komme med smørbrødlisten over fjellturene som egner seg best for påsketuristen. Disse forslagene står jo ved til Dovre faller, så vi tenkte det var bra å presentere dem igjen. Her er ruteforslag både i sør og nord, og både ukeslange og kortere turer på 3-4 dager.

DE BESTE PÅSKETURENE

Hardangervidda på langs, Finse-Haukeliseter


Fakta: Denne turen tar 7-8 dager, og går mellom stort sett betjente hytter, langs merkete ruter.

Dette er en klassisk langtur i lett til middels krevende terreng. Mye av Hardangervidda er flatt og lettgått, mens vest- og sørvidda er mer kupert. Dagsetappen fra Finse til Krækkja er en fin tur med utsyn mot Hardangerjøkulen. Etappen fra Krækkja til Sandhaug er lang, så her bør været være bra. Er det ikke det, kan du overnatte på Bjoreidalen Turisthytte. Fra Sandhaug går turen vestover til Litlos. Turen sørover fra Litlos tar deg til selvbetjeningshytta Hellevassbu. Siste dagsetappe går ned mot Haukeliseter. Her kan du avslutte med å myke opp stive muskler i badstu og badestamp, og få servert en bedre middag.

Transport: Til Finse kommer du med Bergensbanen, og fra Haukeli tar du Haukeliekspressen.

Lyst til å le? Les: Skrekkhistorier fra skisporet

Bjørnhollia ligger flott til i Rondane. Foto: DNT Oslo og Omegn
Bjørnhollia ligger flott til i Rondane. Foto: DNT Oslo og Omegn Vis mer


Rundtur blant ronder, Rondvassbu – Dørålseter – Bjørnhollia - Rondvassbu


Fakta: Denne turen tar 4-5 dager, og går mellom betjente hytter langs merkete ruter.

En klassiker som går i hjertet av Rondane. Turen starter på Mysuseter, og herfra er det ikke langt til Rondvassbu. Neste dag går turen nordover til Dørålseter. Deretter dreier du sørover gjennom Langglupdalen til Bjørnhollia. Siste dag tilbake til Rondvassbu og så Mysuseter. Den rundturen kan du gå når du vil, alle hyttene har selvbetjeningskvarter før den betjente delen åpner.

Transport: Ta toget til Otta, og buss derfra til Mysuseter.

Fondsbu ønsker alle påskegjester velkommen. Foto: Helle Andresen/DNT Oslo og Omegn
Fondsbu ønsker alle påskegjester velkommen. Foto: Helle Andresen/DNT Oslo og Omegn Vis mer


Jotunheimen på tvers, fra Beitostølen til Fondsbu eller Tyinstølen

Fakta: Denne turen tar 5-6 dager, og går mellom betjente og ubetjente hytter langs merkede ruter.

Flott, men ikke så trafikkert rute i Jotunheimen. Relativt lett terreng med flott utsikt til Jotunheimens topper. Fra Beitostølen følger du merket løype til Haugseter. Derfra går du til Bygdin Høyfjellshotell. Følg løypa til selvbetjeningshytta Yksendalsbu, og videre til Fondsbu, som er et viktig knutepunkt i Jotunheimen. Herfra kan du enten gå på ski eller ta beltebilen til Tyin, og bussen ned fra fjellet.

Transport: Valdresekspressen kjører forbi Beitostølen og Tyin på vei fra Oslo til Sogndal.

Nord i Heiane, fra Haukeliseter til Hovden og lengre sør i Setesdal

Fakta: Denne turen 4-7 dager, og går mellom betjente og ubetjente hytter langs merkede ruter.

Lett til middels krevende skitur gjennom Ryfylke-, Setesdals- og Austheiane. Flott og passe kupert terreng. På Haukeliseter kan du lade opp med bastu og badestamp før du setter i vei mot den selvbetjente Holmavatnhytta. Herfra fortsetter du til selvbetjente Sloaros, og ned til Hovden Fjellstoge. Vil du gå noen dager til, fortsetter du opp i Austheiane til Tjørnbrotbu og Berdalsbu som begge er selvbetjente. Fra Berdalsbu er det ikke langt til Berdalen og etter noen kilometer langs veien er du nede ved busstoppene i Setesdal.

Transport: Haukeliekspressen stopper ved Haukeliseter på veien mellom Oslo og Bergen. Setesdalsekspressen stopper ved Hovden og oppover i Setesdal.

Toppturfest ved Glitterheim

Fakta: 3-10 dager med overnatting på betjent hytte. Turene går langs merkete ruter, men til toppene går du på egen hånd.

Her bor du fast på Glitterheim Turisthytte, og tar dagsturer herfra, enten bare i det flotte terrenget, eller til topper som Nautgardstinden, Glittertindmassivet, Veotindan og Memurutindan. Fantastisk utsikt og fine nedkjøringer venter. Husk å vurdere skredfaren for de enkelte rutene.

Transport: DNT setter opp busser til Gjendesheim/Veoli i påsken. Herfra kan du gå inn til Glitterheim, eller bestille plass på beltebilen som kjører inn.

Narvikfjellene

Fakta: Denne turen tar 4-5 dager, og går mellom ubetjente hytter langs umerkede løyper.

Denne turen er krevende. Start fra Skjomdalen og gå til til Sitashytta, Paurohytta og Røysvatnhytta før du ender i Sørfjord. Framme på Sitashytta første dag har du krysset riksgrensen fire ganger. Fra Sitas går du over turens høyeste punkt med fin utsikt nedover mot de store vassdragene. Vel framme på Pauro kan du fiske ettter storrøya på isen rett nedenfor hytta. Ruta videre går delvis i Sverige før du kommer til Røysvatnhytta med vedfyrt badstue. Kanskje det frister med en hviledag her? Rett ved troner landemerket Bjørntoppen på 1.520 meter, og Gihccejiekna, en av Ofotens drøye 100 isbreer. Siste dag går ned til Sørfjorden der turen ender med 800 høydemeter utforkjøring.

Transport: Info om hyttene og adkomst finner du på Narvik og Omegn Turistforenings nettsider.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Trekanten i Trollheimen

Fakta: Denne turen varer 3-4 dager, og går mellom betjente hytter langs merkete ruter.

Middels krevende tur. Trollheimen er et område med store variasjoner. Her er trange daler, åpne vidder, alpine og runde fjell, bjørkeskog og store mektige furuer. Turen starter fra Gjevilvassosen til Gjevilvasshytta. Neste dag går opp Gjørdøldalen, over Minnilla og langs Svarthøtta ned til Jøldalshytta. Vinterruta videre går på nordsida av Trollhetta til Trollheimshytta. Hytta ligger idyllisk til i skogen med utsikt mot Trollhetta og Snota. Med sine 1.669 meter er Snota den nest høyeste toppen i området og gir deg utrolig utsikt utover Trollheimen. Hit er det en fin dagstur. Fra Trollheimshytta går turen opp til Svarttjønnin og tilbake til Gjevilvasshytta.

Transport: Tog til Oppdal, og taxi til Gjevilvasshytta.

Fast opphold på Svukuriset i Femundsmarka

Fakta: Her bor du på samme betjente hytte, så du velger selv hvor mange dager.

Dette er et godt alternativ for barnefamilier. Svukuriset ligger nede i fjellskogen skjermet for vind og dårlig vær. Her er det muligheter for korte skogsturer og turer på snufjellet og til utsiktstopper som Stor-Svuku og Elgåhogna. Det går også an å ta en avstikker til selvbetjeningshytta Røvollen. Svukuriset når du lettest fra Elgå langs sommermerkingen som er grei å finne om vinteren.

Transport: Trysilekspressen til Trysil, og buss videre til Elgå. Herfra er det åtte kilometer skiløype inn til Svukuriset. Du kan også ta tog til Røros, og buss til Elgå derfra.