Turbulens er stort sett ikke farlig, men spenn setebeltene.<br />
<br />
<i>Foto: Boeingmedia.com</i> Foto: Boeingmedia.com
Turbulens er stort sett ikke farlig, men spenn setebeltene.

Foto: Boeingmedia.com Foto: Boeingmedia.com Vis mer

Turbulens dreper

SIKKERHET: Spenn sikkerhetsbeltet. Turbulens i lufta kan være farlig.

Publisert
Sist oppdatert

Mange har tenkt som TV-komiker Jerry Seinfeld: hvis flyet styrter fra 10.000 meters høyde, hvilken funksjon har egentlig beltestroppen som fester deg til stolen?

I forhold til turbulens redder sikkerhetsbeltet liv.

To døde

På en flygning mellom Tokyo og Honolulu i 1997 døde ett menneske som følge av et fall på 35 meter. Serveringsvognene ble kastet rundt i kabinen og en av passasjerene, en kvinne døde etter skadene hun ble påført da hun smalt hodet i taket.

Imidlertid er det registrert to dødsfall som følge av turbulens i lufta de siste 25 årene. 1,8 milliarder mennesker flyr årlig. Det er også slik at intet fly har kræsjet eller styrtet som følge av turbulens.

Hva er turbulens?

Man deler grovt opp turbulens i to kategorier. Den første kategorien er den type turbulens som oppstår når luften varmes op og danner skyer. Disse skyene er store. Oppe i luften beveger luften seg vertikalt opp og ned i stor fart. Skyenee inneholder mye fuktighet som høyt oppe danner is. Slike skyer ses tydelig og kan unngås.

Den andre typen turbulens er den som kalles klarluftsturbulens. Klarluftsturbulens oppstår når luftmasser med ulike vindretning og hastighet møtes. I grenseområdene mellom luftmassene dannes luftvirver som årsaker klarluftsturbulens. Denne typen turbulens er vanskelig å unngå fordi den ikke ses på rader.

Kilde: The Sunday Times Travel, foto: Boeingmedia.com

Sikkerhet på reise

Flyeselskap på svartelista
Er det farlig å fly?
Ikke farlig å reise
Verdens farligste land


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer