Tunnel USA-Russland?

Planen for å koble de to supermaktene sammen med vei er over et århundre gammel. Nå dukker den opp igjen.

Drømmen om å bygge en tunnel under Beringstredet for å koble sammen Russlands østkyst med Alaska, på den amerikanske vestkysten, har foreligget i godt og vel ett århundre. Nå har politikere igjen begynt å børste støv av drømmen om å binde de to kontintene sammen. Det er nyhetsbyrået AP som melder dette.

Tunnelen som blir i underkant av 10,9 mil lang vil bli over dobbelt så lang som dagens lengste tunnel som er Eurotunnel under den engelske kanal. Prislappen for herligheten er beregnet til å bli ikke mindre enn svimlende 65 milliarder dollar, altså cirka 390 milliarder kroner etter en dollarkurs på seks kroner. Ett av de store problemene for realiseringen av tunnelen er hvordan Russland og USA har tenkt til å dele mammut-regningen.

Mannen som har relansert drømmene er en tidligere guvernør i Alaska, Walter Hickel. I sine visjoner forteller han om muligheter til å tjene inn kostnadene på 30 år, og mye av bakgrunnen for dette ligger i Yakutsk som er et område i Sibir på størrelse med India, der det er enorme forekomster av gull og mineraler.