Tunisia: Kjappe fakta og historie


Kjappe fakta om Tunisia:

Selv om Tunisia er et fattig land etter norsk standard, blir det sett på som en modell blant andre afrikanske stater når det gjelder å opprette en bærekraftig økonomi.
Selv om Tunisia er et fattig land etter norsk standard, blir det sett på som en modell blant andre afrikanske stater når det gjelder å opprette en bærekraftig økonomi. Vis mer

Beliggenhet: Tunisia er plassert mellom Libya i øst og Algerie i vest, med Atlasfjellene og Sahara i sør og Middelhavet i nord.
Styreform: Republikk. Størrelse: 163.610 kvadratkilometer.
Språk: Offisielt arabisk, med fransk som viktigste andrespråk.
Innbyggere: cirka 10 millioner.
Valuta: TND: Tunisiske dinarer. 1 TND tilsvarer cirka 4,7 NOK.

Religion: Islam.
Flytid: cirka 4,5 timer fra Oslo Lufthavn Gardermoen.
Flyforbindelse: Flere charterselskaper flyr i sommersesongen, Apollo og Detur flyr på høsten og Detur flyr charter hele året. Priser varierer mellom 500 og 4.000 kroner tur-retur. De fleste charterselskapene flyr inn til Sousse eller Monastir.
Klima: Temperert i nord med milde vintre. Det kan regne en del i desember og januar. Somrene er tørre og varme. Langs kysten finner du fruktbart land med varmere klima jo lengre sørover du reiser. På vintrene kan det være en god del varmere på Djerba enn i Tunis. Turistene reiser også lengre sørover om vintrene. I innlandet i sør er det ørken, mens det kan minne om toskanske olivenlunder om du reiser lengre nord.
Transportnett: Tunisia har fine veier og et godt utviklet tognett. Det går busser mellom alle de større byene, og drosje er billig og taxisjåførene ærlige. Leiebiler er forholdsvis dyrt i forhold.

To tusen år gammelt kornkammer


Tunisia var første stoppested for reisende fra det europeiske kontinentet når de i oldtiden skulle videre til landmassivet som senere fikk navnet Afrika. Før romerne erobret det antikke Kartago i år 146 f.Kr (rett utenfor dagens hovedstad Tunis), hadde byen vært Punernes’ maktsentral siden år 800 f.Kr. Punerne regjerte store deler av Middelhavet i sin tid, og det var under de puniske krigene at den kjente general Hannibal fra Kartago med sine menn og elefanter over Alpene dro. Det entusiastiske bakholdsangrepet på Roma førte likevel ikke til at han klarte å redde den gamle stormakten. I dag kan du fortsatt se ruinene av det antikke Kartago, men synet er ikke like imponerende som historien tilsier.

De erobrende romerne ga fort Tunisia status som sitt kornkammer på grunn av de frodige vekstforholdene i den nordlige delen av landet, og selv om landet i dag importerer 40 prosent av matvarene sine, kan Tunisias frodighet oppleves på mange måter.

Tunis: pruting i medinaen
Tunis: pruting i medinaen Vis mer


Stort mangfold

Når du reiser rundt på landsbygden eller i hovedstaden Tunis, legger du fort merke til den store kulturpåvirkningen det nordafrikanske landet har fått gjennom tusenvis av år som handelssenter. Området som landet Tunisia består av i dag, har vært under både fønisk, romersk og arabisk styre. Noe som har skapt et veldig nyansert samfunn. Et eksempel på diversitet, er byen Kairouan. Den ligger i sørøst, og ble grunnlagt av araberne i år 670. Fortsatt den dag i dag, er den den 4. helligste byen i den islamske verden. Mens i hovedstaden Tunis finner du den katolske katedralen St-Vincent de Paul plassert midt i hovedgaten. Et byggverk med en plassering du ikke ser i så mange andre araberland.

I nyere historie er det Frankrike som har hatt størst innflytelse på Tunisia. Landet kom under det franske protektoratet i 1887, og ble i mange år ansett som et fransk distrikt av styresmaktene i Paris. Frihetsforkjemperen Habib Bourguiba klarte likevel å frigjøre Tunisia fra franskmennene i 1956, og satt ved makten i hele 31 år før dagens president, Ben Ali tok over i 1987.

Mange tunisiske kvinner har heldekkende badedrakter. Landet har likevel det mest liberale kvinnesynet av araberstatene.
Mange tunisiske kvinner har heldekkende badedrakter. Landet har likevel det mest liberale kvinnesynet av araberstatene. Vis mer


Bourguiba og hans enkeltparti-regjering gjennomførte, tross mangel på demokratiske rettigheter og politisk undertrykkelse, store positive forandringer i landet. Offentlig utdanning for alle, avskaffelse av flerkoneri og innføring av like borgerrettigheter for menn og kvinner er alle lover som har ført til at Tunisia i dag fremstår som et av de mest moderate araberlandene i verden.

Historien forteller sitt om et gammelt land som har beveget seg i kanonfart til å bli en av Afrikas mest moderne stater. Ser vi det i dagens perspektiv, kan likevel det å reise på ferie i et araberland virke skremmende på mange av oss. Tanken på kulturforskjeller, oppfatninger og religion, gir ofte negative impulser. Da er det verdt å huske at det tunisiske folket hører like mye til i Middelhavet, som i Afrika, Midt-Østen eller den islamske verden.

Tunisia: Kjappe fakta og historie


Tilbake til hovedartikkelen...