Trygg helsen med flypillen

Den virker verken mot flyskrekk eller reisesyke, men er likevel en god hjelper mot det farlige økonomiklassesyndromet.

Det vakte stor oppsikt i media i hele verden da 28 år unge Emma Christoffersen fra Storbritannia døde like etter en lang flytur fra Sydney. Dødsårsaken var blodpropp i lungene – dessverre et etter hvert kjent fenomen knyttet til lange reiser i trange flyseter. Heldigvis finnes det råd som kan hjelpe mot denne faren, som har fått navnet Economy Class Syndrome (ECS) i en artikkel i det britiske legetidsskriftet The Lancet.

Flere dødsfall

Tabletter med acetylsalicylsyre. Billige, små og smarte på tur. Foto: Karoline
Tabletter med acetylsalicylsyre. Billige, små og smarte på tur. Foto: Karoline Vis mer

Ca. 18 prosent av plutselige dødsfall på fly skyldes blodpropp i lungene. I tillegg kan man få problemer også etter flyturen. Man regner med at flere hundre flyreisende rammes av dette syndromet hvert år. Et forsvinnende lite tall i forhold til hvor mange som faktisk reiser med fly, men likevel er det verdt å merke seg hva som skaper problemet og hva du kan gjøre for å unngå det.

Dårlig beinplass og tørr luft

ECS oppstår ved at blodpropper danner seg i beina, løsner og føres med blodstrømmen til lungene. Syndromet kan resultere i alt fra diffuse smerter og kortpustethet, til hjerteinfarkt og slag. Legene mistenker at dårlig beinplass kombinert med dehydrering på grunn av tørr kabinluft er årsaken til at blodproppene dannes.

Har du hjerteproblemer, noen år på baken, røyker, drikker mye alkohol, er overvektig og i tillegg kort i beina (!) er du i den fremste risikosonen for å bli rammet av dette syndromet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær smart

Legene anbefaler selvsagt å unngå både røyking og alkohol, spesielt i forbindelse med lange flyreiser. I tillegg bør du prøve å bevege deg med jevne mellomrom for å hjelpe blodtilførselen i beina. Opp å gå, strekk på beina og skift stilling i setet, spesielt om du er så kort i beina at du ikke rekker ordentlig ned på gulvet. Du bør også passe på å drikke rikelig med alkoholfri væske.

I tillegg kan det faktisk være smart å ta en Aspirin eller i alle fall midler som inneholder acetylsalicylsyre (verdens mest solgte legemiddel) før flyturen. Dette middelet, med historie helt tilbake til midten av 1800-tallet, hemmer blodplatenes evne til å klumpe seg sammen. Det betyr at risikoen for blodpropp reduseres. Faktisk får mange hjertepasienter og slagpasienter acetylsalicylsyre hver dag for at blodet ikke skal levre seg og tette igjen trange blodårer. For 25,50 kjøper du de nyttige små tablettene på apoteket. Da har du nok til en del flyturer… esken inneholder 20 tabletter.

Forsiktighetsregler

Er du gravid eller ammer, har aktivt magesår, astma, allergier mot medisinen, nedsatt lever- eller nyrefunksjon eller økt blødningstendens? Da bør du forhøre deg med lege før du tar medisinen. Les for øvrig vedlegget som følger med medisinpakken.

Flere råd om reisehelse finner du her.

Din favoritt?

DinSide Reise presenterer i denne serien noen av de hjelpemidlene vi synes skal være med i bagasjen. Flere nyttige greier finner du omtalt i artiklene til høyre. Har du en favoritt som er uunnværlig på reisen? Skriv inn og fortell oss om det på e-post - reiseinfo@dinside.no

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.