Truede severdigheter

Forurensning, naturkatastrofer og politisk styre ødelegger verdens største severdigheter.

Svenske Aftonbladet på nettet har laget en oversikt over de mest truede severdighetene i verden.

82 prosent av isen har forsvunnet fra Kilimanjaros topp siden 1912.
Foto: Haakon Stenersen
82 prosent av isen har forsvunnet fra Kilimanjaros topp siden 1912.
Foto: Haakon Stenersen Vis mer

Kilimanjaro, Tanzania

Isen på toppen av det mer enn 5.800 meter høye fjellet i Afrika, holder på å smelte. Nye målinger viser at 82 prosent av isen har smeltet siden 1912. I dag er det bare to kvadratkilometer is igjen og man har beregnet at isen vil være forsvunnet rundt 2015. 20.000 klatrere prøver seg på Kilimanjaro hvert år.

Ayers Rock, Australia

Flere hundre tusen mennesker besøker den røde klippen som, opprinnelig heter Uluru. Aboriginer-stammen Anangu stengte klippen for turister tidligere i år, for å sørge over en avdød høvding. Det er nå planlagt en permanent stopp for turister. Det er usikkert om når og hvordan dette ville skje.

De tre kløftenes dal, Kina

Quatang, Wu og Xiling i Kina har i mange hundre år lokket turister og inspirert kinesiske kunstnere. Her bygges det nå en demning. Når denne er ferdig bygget, vil dalene ligge 200 meter under vann. Demningen vil være ferdig i år 2009.

Helleristningene i Vitlycke, Sverige

Et tusentalls helleristninger i den nordre delen av Bohuslän i Sverige er i ferd med å forvitre som følge av luftforurensning. Man antar at de mer enn 3.000 år gamle helleristningene vil ha cirka 20 år igjen.

Korallrevene i Sydøst-Asia

De vakre korallrevene i Sydøst-Asia og Vestindia trekker mange dykkerinteresserte. Forskere tror at 70 prosent av verdens korallrev vil være utdødde i løpet av noen få tiår. Årsakene til den store koralldøden er fiske med cyanid og dynamitt, økte utslipp fra turiststedene og fra jordbruket samt klimaendringer. Man regner med at korallrevene vil være utryddet i løpet av 40 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongenes dal, Egypt

Nesten alle av de mest berømte faraoene er begravet i Kongenes dal: Hele 62 graver er funnet her. Gravene er truet av oversvømmelser, forurensning og et stort antall turister som skader veggene i gravene. Man regner med at skattene vil holde i kun noen titalls år.

Lenin, Moskva

Helt fra han døde har Lenins balsamerte kropp ligget i et mausoleum på Den røde plass i Moskva. Siden Sovjetunionens kollaps har det vært diskutert hvorvidt Lenin skal begraves. Lenins skjebne som turistattraksjon er avhengig av politiske beslutninger.

Macchu Picchu, Peru

VERDENS UNDERVERK: Jorden under Macchu Picchu beveger seg. Konsekvensen kan være at hele byen raser sammen ved et jordras.
VERDENS UNDERVERK: Jorden under Macchu Picchu beveger seg. Konsekvensen kan være at hele byen raser sammen ved et jordras. Vis mer

Inkarikets viktigste by beveger seg en centimeter hver eneste måned. Geologene frykter at Macchu Picchu kan ødelegges ved et jordskred. Hvert år besøker flere titusener byen som ligger 2.300 meter over havet. Geologiske undersøkelser pågår.

Pearl Harbor, Hawaii

Den sjuende desember, 1941 ble flåtebasen Pearl Harbor på øya Oahu på Hawaii angrepet av japanske fly. Skipet USS Arizona finnes fortsatt og besøkes av et tusentalls turister hver dag. Krigsveteranene er hver dag på museet for å fortelle om sine opplevelser. Vil du høre på dem, må du være rask.

Teotihuacan, Mexico

I 800 år var Teotihuacan verdens største by. Under de første utgravingene på begynnelsen av 1900-tallet ble det oppdaget unike veggmalerier. På grunn av dårlig konserveringsmetoder og vedlikeholdssvikt, står maleriene i fare for å bli ødelagt.

Kilde: Aftonbladet

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.