Bjørn Kjos tror de tradisjonelle europeiske selskapene vil få det tøft i konkurransen mot nye selskaper fra Asia. (Her et bilde fra en pressekonferanse med Norwegian i fjor.) Foto: Per Ervland
Bjørn Kjos tror de tradisjonelle europeiske selskapene vil få det tøft i konkurransen mot nye selskaper fra Asia. (Her et bilde fra en pressekonferanse med Norwegian i fjor.) Foto: Per ErvlandVis mer

Tror de gamle flyselskapene forsvinner

Bjørn Kjos mener fremtiden tilhører flyselskaper de færreste av oss har hørt om.

I mars i fjor flagget Norwegians toppsjef sterke meninger om mange av sine konkurrenter. Han trodde SAS og andre tradisjonelle flyselskap gikk en steintøff fremtid i møte.

Konkurser på løpende bånd

Og han kunne gå ut av 2012 med sine ord i behold, etter SAS' steinharde høst med overhengende konkurstrussel samt flere flykonkurser i bransjen.

Nå går Bjørn Kjos ut med nye spådommer om den europeiske flyfremtiden. Han sier til svenske di.se at det europeiske flykartet om noen år knapt vil være til å kjenne igjen, og at fremtiden tilhører flyselskap som Scoot, Jet Airways, Cebu Pacific og Air Asia.

Dreamliner-problemer: Norwegian vil leie inn erstatningsfly

Voldsom vekst i Asia

Så hvorfor så mye asiatisk? Ikke bare har de asiatiske flyselskapene lave kostnader og relativt ny flypark. De har også reisetrendene på sin side.

– Mellom Stockholm og Peking er det i dag 90 prosent skandinaver og ti prosent asiater på flyet. Om 15 år kommer det til å være motsatt. Trafikkstrømmene kommer til å gå fra Asia til Europa, sier Kjos ifølge den svenske avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For europeiske flyselskaper i krise er stigende drivstoffpriser og gamle fly en dødelig mix, ifølge Kjos, som hele veien har hevdet at det er helt nødvendig å satse på en flypark som bruker minst mulig drivstoff. Han er heller ikke fremmed for å flagge ut dit folk reiser, det er ikke et mål for Norwegian-sjefen å fly fra Norden.

– Kommer de fleste passasjerene fra Hongkong, så kommer vi til å fly derfra, sier Bjørn Kjos til di.se.

WiFi om bord skal fortsatt være gratis