Triks for å få en billig ferie

Hvordan får du ferien billigst mulig i år? Her er våre tips.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Sydenturen blir billigere hvis du reiser i lavsesong. Foto: Hotel Fanara/Star Tour
Sydenturen blir billigere hvis du reiser i lavsesong. Foto: Hotel Fanara/Star Tour Vis mer


Et år uten ferie er et år uten mening for de aller fleste av oss. Vi nordmenn er heldige, for vi jobber lite og har mye ferie sammenlignet med folk i mange andre land.

Det er vanlig å ha 25 feriedager i løpet av året, og i tillegg kommer alle helligdagene - 10 tilsammen (selv om vi kan "miste" noen av dem hvis de faller på feil dag...) Sjekk forøvrig hvordan ferieåret 2010 ser ut i denne artikkelen.

Men hvordan skal du planlegge for å få mest mulig ferie for pengene?

Det finnes en rekke triks og tips å skrive seg bak øret. Her er de viktigste:

Billig sydentur

Vi kommer ikke utenom at sydenturene er svært viktige for oss soltrøste nordmenn. For mange er det en nødvendighet å sikre seg en uke eller to i varmen, siden vi ikke er garantert finvær her til lands om sommeren. Hvordan kan du gjøre ferien så billig som mulig?

Først og fremst - reis utenom skoleferiene. "Alle" skal til Syden i vinter-, påske- og høstferien. Det samme gjelder i fellesferien, dvs. ukene i juli.

Reiser du utenom disse periodene, er sjansen stor for at du får ferien til en billigere penge. Det gjelder spesielt hvis du reiser i mai/begynnelsen av juni eller slutten av august/september.

Aller billigst er det å reise på restplass. Plott inn ferien i jobbkalenderen, men vent med å bestille noe til et par uker eller mindre før ferieuken din begynner. Da kan du gjøre kupp og få deg en ferie flere tusen kroner billigere enn fullprisen. Husk også at restplass ikke behøver bety uspesifisert. Du kan fint legge til noen hundrelapper, og få vite hvor du skal bo.

Hva koster en solferie akkurat nå? Sjekk i vårt restplassøk.

November, tidlig desember, januar og februar er en knallmåneder for eksotiske solferier. Du finner mange spennende reisemål til en slikk og ingenting dersom du kan reise på restplasstur på kort varsel. Selv reiste journalisten til Mexico i to uker for 3.000 kroner en kald januar for noen år siden. Det var en av mine aller beste ferier - og jeg pleier ikke dra på chartertur. Enten hiver du deg rundt nå, og ber sjefen om noen ukers ferie, ellers sparer du noen fridager i løpet av året, og venter til neste vinter. Det er veldig deilig å forkorte vinteren med en solferie!

På Island venter en natur du aldri har sett maken til. Foto: Zsolt Zatrok Dr
På Island venter en natur du aldri har sett maken til. Foto: Zsolt Zatrok Dr Vis mer


Velg et land med svak valuta

Feriebudsjettet rekker lenger hvis du reiser til et land med lavt prisnivå. Rundt Middelhavet betyr det Tyrkia, Kroatia og Hellas. Italia, Frankrike og Spania er mye dyrere. Tenk også på valutaen. Euroen er ganske sterk i forhold til vår krone, mens tyrkiske lira og bulgarske lev er svakere. Nå for tiden er dessuten det britiske pundet svakt, og det samme gjelder den amerikanske dollaren. Den svenske kronen er også svak, noe som gjør en langhelg i Stockholm eller Göteborg, eller en skiferie i Åre eller Sälen relativt billig.

Det samme gjelder et annet naboland. Har du tidligere drømt om å reise til sagaøya Island? Da er det nå du skal reise.

Finn billige flybilletter

Trikset her er å få oversikt over hvilke selskaper som flyr dit du skal dra. En oversikt over direkterutene fra Norge finner du her. Kanskje du kan fly til og fra med forskjellig flyselskap? Kan du legge reisen utenom helgen? Det er alltid dyrere å fly ut torsdag/fredag, og hjem søndag. Uansett kan det være smart å bestille tidlig. Det er et visst antall billetter som legges ut til lav pris, og disse blir oftest revet vekk raskt. Se flere tips i saken Fem triks for å få tak i billige flybilletter.

Let frem billigste hotellpris

Skal du på ferie, og trenger hotellovernatting? Vårt beste tips er å først bestemme seg for hvilke kriterier som er viktigst. Skal du på solferie burde vel hotellet ligge nær stranda. Bør det kanskje ha aircon og svømmebasseng? For byferien er det fint om hotellet ligger sentralt. Er det viktig med frokostservering, eller spiser du frokosten på en kafé? Hvilken standard vil du ha? Tre eller fire stjerner? Husk dog at stjerneklassifiseringen varierer fra land til land. Her ser du hva den betyr i de forskjellige europeiske landene.

Når du har bestemt deg for kriterier, er det bare å begynne å lete. Sjekk ut hva du får opp når du bruker hotellsøksider, men husk at mange veldig bra hotell er små, og finnes ikke i hotellsøksidenes databaser. Sjekk DinSides arkiv, for vi har skrevet en del om slike små perler. Ellers er britiske nettsider som Guardian.co.uk og Timesonline.co.uk.

Har du bestemt deg for et knippe brukbare hoteller? Da er det bare å begynne å snuse rundt for å finne ut hvor du får den beste prisen. Det kan nemlig variere sterkt, avhengig av hvilken hotellsøkside du bruker. Kanskje det er billigst å bestille gjennom hotellet direkte?

Les også: Slik får du luksushotell til bra pris

Lei en ferieperle

Lyst til å feriere i Provence eller Toscana til sommeren? Å leie et feriehus kan i mange tilfeller lønne seg, dersom dere er mange som reiser sammen. Hele storfamilien kan hygge seg med en villa med svømmebasseng for en ganske hyggelig stykkpris. Det samme gjelder vennegjengen. Det er dessuten billigere å kunne handle inn og lage sin egen mat enn å dra ut og spise hver kveld.

Det smarteste er å planlegge en slik tur i god tid - bestill flybilletter og finn et feriehus mens billettprisene fortsatt er billige, og utvalget av feriehus er stort. Reis gjerne i mai og juni eller september. Juli kan også være greit, for det er nemlig i august resten av Europa har sommerferie, og dermed er dette høysesong med de stiveste prisene. Sjekk utenlandske nettsider for større utvalg av feiehus. Her er noen forslag: Holiday Rentals - for hele Europa, Colours of Spain - for Spania, French Connections - for Frankrike, Rentvillas.com - for Italia. Dette er bare tre av mange nettsider. Gjør et googlesøk og se hva som dukker opp.

Sjekk også ut tipsene fra ferieboligutleieren i denne saken

Lei en leilighet

Skal du på storyferie, bør du vurdere om det er interessant å leie en leilighet fremfor et hotellrom. Det gjelder spesielt hvis dere er flere som reiser sammen, og hvis dere skal være borte en stund, for eksempel fem dager til en uke. Søk på "holiday apartments" + byen du skal reise til, og se hvilke nettjenester du får opp.

B&B finnes overalt

Bed & breakfast-konseptet finnes ikke bare i Storbritannia. Overalt kan du leie deg inn hos en privat familie for en rimelig penge. Igjen - gjør et googlesøk på destinasjon og b&b.