Trendy ferie

Vi har hørt at det ikke er så trendy å snakke om trender, men vi prøver oss likevel på en liten spådom over hva som blir årets vinnere på reisefronten.

Lavprisfly er fortsatt hot, men bransjen tror billettprisene vil stige en smule i år. Vis mer


Flyreisene blir dyrere, flere reiser på pakkereiser og vi vil gjerne gjøre mer enn å sole oss og bade mens vi ferierer. Her er spådommene for hva som skjer på reisefronten i 2005.

Reisemålene som kommer

I fjor våknet interessen for Kroatia, Brasil og Malaysia. Hva kommer i år? Ifølge reisebransjedirektør i HSH Rolf Forsdahl drømmer nordmenn om større plass til opplevelser, frihet og utfoldelser. Men gjenspeiler det seg i valget av drømmereisemål og faktiske ferieopplevelser?

 • Årets feriefavoritter
 • Internasjonale reisetrender
 • Lære noe nytt

  Skal vi tyde tilbudet fra deltakerne på årets store reiselivsmesse på Lillestrøm, er det også en betydelig økning i interessen for reiser der man kan lære noe nytt. Det være seg språk, matlaging, kultur eller historie.

  Pakkereiser har blitt mer fleksible

  For noen år siden ble pakketurismen spådd en snarlig død. Men det motsatte har skjedd, og pakketurselskapene har fått flere kunder enn på lenge. Mer fleksible pakketilbud med for eksempel muligheter for kun fly og kun hotell er en av årsakene til at pakketurselskapene får lokket til seg flere kunder igjen. Og selskapene vil fortsette å tilby økt fleksibilitet og økt tilgjengelighet på nett. For eksempel tilbyr nå Star Tour et langt større program med rutefly enn tidligere grunnet sammenslåingen med Prisma.

  - Charter er ikke harry mer, sier Per Arne Villadsen, administrerende direktør i Berg-Hansen, og viser til selskapets nylig gjennomførte ferieundersøkelse som avslører at 76 prosent av de spurte er nøytrale eller positive til charterfly.

 • 180 sommerreisemål for charterturistene i år
 • Litt dyrere i luften

  Reisebransjen selv tror at prisene på flyreiser vil bli litt høyere i år enn i fjor. Det forteller reisebransjedirektør Rolf Forsdahl. Men tatt i betraktning at prisene på flyreiser falt med 14,7 prosent fra 2003 til 2004 (SSB), så tåler selv lavpriskundene en liten justering?

  Nettbestilling av reiser er både trygt og enkelt. Det mener stadig flere. Vis mer


  Enda flere bruker nettbestilling

  Reisebransjedirektør Rolf Forsdahl tror at langt flere av oss vil bestille reiser på nett i år. I 2004 rundet bransjen 50 prosent bestilte reiser på nett, og likevel kan økningen i 2005 bli stor. Ifølge en undersøkelse fra Berg-Hansen var det i 2004 hele 40 prosent av oss som handlet reiser på internett. De yngste aldersgruppene og innbyggerne i sentrale deler av Østlandet er de ivrigste netthandlerne, og stadig flere anser netthandel både som enkelt og trygt.

  Bestiller senere og senere

  Bransjen gleder seg ikke over tendensen til at flere og flere bestiller reisene i siste liten. Norske turister har i stadig større grad vist seg å se an både værforhold og vente på gode tilbud. Internett er en kanal som kan ha bidratt til at flere venter med bestilling siden det har blitt langt enklere å finne de gode tilbudene i siste liten.

  (For eksempel med tjenester som DinSides restplassøk)

  Reiser mer i Norge

  Norsk reisebransje har reist seg av dvalen, og drar mer sammen i sine bestrebelser på å holde nordmenn hjemme i ferien. Vår nærmeste ferieland har særlig vist seg å lokke til seg besøkende på bekostning av reiser til Sverige, Finland og Danmark. Det forteller styreformann Erja Karkkonen i ANTOR, en sammenslutning av turistkontorer som arbeider mot det norske markedet. Innovasjon Norge vil også i år fortsette satsningen på å lokke også norske turister til å bruke tid i hjemlandet. Et av områdene der det skjer mye nå er på matfronten. Stor fokus på nisjeprodukter og småskalaproduksjon av mat bør gi oss sjansen til mer eksotiske matopplevelser her hjemme enn karbonader og løk på nærmeste veikro.

  ... men rømmer utenlands for julebordene


  Røykeloven er en av fjorårets store utfordringer for utelivsnæring og hoteller i Norge. Direktør Knut Almquist i Reiselivsbedriftenes Landsforening sier at flere aktører i Norge rapporterte om julebordselskaper på rømmen til Finland, Sverige og til fergene for å omgå røykeloven. Dessuten ser RBL også en stor oppgang for cateringbedriftene, og antar at det blant annet kan skyldes lukkede selskaper som flytter ut av restauranter eller andre serveringslokaler. Disse trendene vil sannsynligvis fortsette, og den første uterøyken i solskinn vil i år bli en like stor begivenhet som den første lunkne utepilsen har vært til nå.