Praha - en vakker by. Men du bør nok satse på bein, buss eller taxi som fremkomstmiddel.
Praha - en vakker by. Men du bør nok satse på bein, buss eller taxi som fremkomstmiddel.Vis mer

Trege tog i Tsjekkia

Går det alltid et tog? Praha og Tsjekkia er populære togreisemål - men pass opp: Togene går i hytt og pine, og tsjekkerne selv er nær i opprørsstemning på grunn av håpløse ruteopplysninger, økte priser og upålitelige tog.

Det er ikke moro å ta tog i Tsjekkia for tiden. I alle fall ikke lokalruter. Befolkningen er frustrert over foreldet togmateriell, stadig økte priser og upresise tog… (Det høres nok kjent ut for mange togreisende nordmenn også.)

Nedslitt, tregt, upresist

Togene, med unntak av noen få InterCity- og EuroCityruter, består av mer enn 20 år gamle vogner med knuste vinduer, nedslitte seter og ødelagte toaletter. Og det blir neppe bedre med det første. De tsjekkiske jernbanene taper penger fortere enn du får sagt "Gardermobanen" og de øker stadig billettprisene - nå sist med mer enn ti prosent i slutten av mai. Reiser du langt er prisoppgangen på mer enn 30 prosent! Dette er den femte prisoppgangen på ti år. Det skaper selvsagt også bråk blant passasjerene. Flere og flere går over til busstransport i følge den tsjekkiske avisen, "The Prague Post".

Nye ruter - mer trøbbel

Og ikke nok med det. Togene kommer ofte for sent. Eller går for tidlig. Eller kommer ikke i det hele tatt. Etter innføringen av nye sommerruter denne uken, har situasjonen blitt helt uforutsigbar. De første dagene med nytt ruteskjema har flere tog ved Prahas hovedjernbanestasjon enten gått for tidlig, for sent, eller ikke kommet i det hele tatt.

Jernbaneledelsen påstår at det er kundene som ikke følger godt nok med i annonserte endringer, men det er uansett noe kaotiske tilstander på den tsjekkiske jernbanefronten i disse dager.

Sjekk rutene

Skal du basere deg på tog i Tsjekkia, og du har dårlig tid, kan det derfor lønne seg både å sjekke og dobbeltsjekke ruteinformasjonen før du legger i vei. Det er helt sikkert surt å glippe forbindelsen videre fordi toget er ikke kommer eller går når du tror.
Dette nettstedet er et av de som hevder å ha oppdatert informasjon om tsjekkiske togtider - på flere språk. Her finner du også bussruter - bare i tilfelle…