Kaotiske Calcutta. En by med sjel.<br />
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
Kaotiske Calcutta. En by med sjel.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van HoegeeVis mer

Tre storbyer, fem severdigheter

India er et av verdens mest befolkede land. Med i overkant av en milliard mennesker blir storbyene virkelig store. Vi har besøkt hovedstaden Delhi, kaotiske Calcutta og filmbyen Mumbai.

Byplanlegging er nesten ikke-eksisterende, eksosen svir i nesa og de hellige kyrne preger bybildet: Indias storbyer er en uforglemmelig opplevelse. Alle inntrykkene kan fort ta knekken på deg. Vi har laget en liste over de fem tingene du bør få med deg i hver av de tre store byene, Delhi, Calcutta og Mumbai.

Hovedstaden Delhi

Dehli er ofte det første stoppestedet for reisende til India. Her er det forholdsvis oversiktlig, og det går greit å orientere seg. Byen er delt opp i to hovedområder: Old Delhi og New Delhi, og det er i disse områdene du finner de fleste severdighetene. For mange blir det et sjokk å komme til en så stor by. Ca. 9,4 millioner mennesker bor i denne byen som stadig vokser. Det er stor forskjell på fattig og rik, og slumområdene brer seg stadig. Barn drar deg i beina, holder frem en skitten hånd, og ser på deg med forventning i store sorgfylte øyne. I dagens India er du på reise både fremover og bakover i tid.

Fem ting verd å se i Delhi

Red Fort i Delhi er fra 1648.
Red Fort i Delhi er fra 1648. Vis mer

 1. Red Fort: Festningen ble bygd i 1648 under Mughal styret (1527-1757) av Shah Jahan (Mughal konge som også bygde Taj Mahal i Agra). Den røde sandsteinfestningen ligger i Old Delhi og er typisk indisk. Jukseguider vil prøve å lure deg for penger, men det er fremdeles et rolig avbrekk fra de hektiske bygatene. Det koster 2 INR (noen få norske øre…) i inngang.
 2. Artikkelen fortsetter under annonsen

 3. Connaught Place: I nordenden av New Delhi ligger business- og turistsenteret Connaught Place. Her kan du ordne alt fra flybilletter til å bli spådd i hånden, eller bare tusle rundt og se på de flotte bygningene.
 4. Old Delhi: Gå i de trange gatene og slå av en prat med ivrige selgere. Old Delhi er et shoppingeldorado hvor de selger alt du trenger: Men husk å prut! Prisene starter gjerne på det tredobbelte av hva du bør betale. Opplev kaoset, luktene og alle menneskene i den gamle byen.


 5. Jama Masjid: Dette er den største moskeen i India, bygd av Shah Jahan i 1658. Arkitekturen er eventyrlig og moskeen er 40 meter på sitt høyeste. På uteplassen er det rom for 25.000 mennesker. Det koster 10 INR (2 kroner) i inngang. Husk å dekke til knær og skuldre.
 6. Top Roof: Trekk deg tilbake fra Delhis travle hverdag, og nyt en lunch på en takterasse. Flere restauranter tilbyr takservering. Her kan du se byen fra en ny vinkel og få litt luft rundt hodet.

Kaotiske Calcutta

Tre storbyer, fem severdigheter

 1. Fakta om India
 2. Overnatting og reise i storbyene

Calcutta er en by med sjel. Faktisk alt for mange sjeler. Overbefolket og meget forurenset, kaotisk og offentlige pissoarer er nøkkelord som mange kobler til storbyen Calcutta. Men la deg ikke skremme. Innimellom alt dette finner du en spennende by med mange smil. 12 millioner mennesker er samlet i de forfallne bygningene, og gjør dette til Indias andre største by. Calcutta er kjent som et kultursenter for musikk, litteratur, filosofi og dans. Arkitekturen er fra kolonitiden med England, men mye av bebyggelsen er dessverre ikke særlig godt bevart…

Fem ting å se i Calcutta

 1. Victoria Memorial: Den storslåtte marmorbygningen fra 1921 er nå et museum til minne om det britiske imperiet. Bygningen er godt bevart, og er en av Calcuttas store stoltheter. Det koster 5 INR (en krone) i inngang.
 2. Fort William og Maiden: Den opprinnelige festningen ble ødelagt i 1756, men gjenoppbygd av britene i 1781. Festningen er fremdeles i bruk i dag, og det er sjelden man kan komme inn. Området rundt var en gang tett jungel. Den ble hogd ned, og er nå et stort parkområde hvor bl.a. yoga, cricket og politiske diskusjoner foregår. Og de allestedsnærværende kyrne går selvsagt her og gresser…
 3. Eden Garden: I hjørnet av Maiden ligger Eden Garden hvor cricket blir spilt dagen lang. Det er en forholdsvis fredelig plass men søppel er et problem her også. Parken ligger like ved Hooghly-elven hvor båter tilbyr turer oppover elven.
 4. Howrah Bridge: Den travleste broen i verden? Hver dag krysser ca. 100.000 kjøretøyer broen som går over Hooghly-elven, og det kan ta opptil en time å komme seg over den 450 meter lange broen.
 5. Indian Museum: Indias største museum ble bygd i 1874. Den flotte bygningen er nå i ferd med å forfalle, og utstillingen er også preget av dårlig vedlikehold. Tigerens gylne farge er blitt brun og de en gang fargerike billene er nå ugjenkjennelige, brune støvklumper. Men det er mye spennende blant alt det forfalne, og det koster 5 INR (en krone) i inngang.

Den største byen i India –Mumbai

Gateway of India er et flott syn i Mumbai.
Gateway of India er et flott syn i Mumbai. Vis mer

Mumbai (Bombay) er det moderne India. Her ser du gutter med sølvmobiltelefoner og jenter i dongeribukser. Mumbai er kanskje bedre kjent som Bollywood med sin store filmproduksjon. Filmene inneholder stort sett musikk, kjærlighet og vold. På østsiden av byen kan du gå lange turer langs stranden, og selve bykjernen er grei å finne frem i. Slummen er i forhold til de andre byene flyttet ut av sentrum, og kyrne er også borte. Dermed får du her et mye roligere bybilde, selv om det er den største byen i India med sine 15 millioner mennesker!

Fem ting verd å se i Mumbai

 1. Gateway of India: Den enorme bygningen ble åpnet i 1924 og var på den tiden en port for de som ankom India i båt. I dag er det et samlingssted for turister og indere, og her kan du også ta båt over til Elephanta Island
 2. Victoria Terminus: Denne mektige gotiske bygningen ble bygd i 1887. Originalt var det hovedkvarteret for Indiske jernbaner men i dag fungerer den kun som jernbanestasjon. Bygningen er vakkert utsmykket med farget glass, utskjæringer og skulpturer.
 3. Chowpatty Beach: På østsiden av Mumbai finnes det en lang strand som ikke egner seg til bading. Derimot kan du oppleve ekte indisk strandliv. Her finnes det et hav av boder som selger mat og drikke. Prøv det kjente Mumbai-snadderet Bhelpuri. Sprøe nudler, puffet ris, krydrede grønnsaker og chili.
 4. Markeder: Nord for festningen finnes det trange gater og myldrende folkeliv. Her er det basarer og markeder for enhver smak. Hovedområdene er Crawford Marked (frukt og grønnsaker), Mangaldas Marked (silke og klær), og Zaveri Marked (smykker). Husk å prute!
 5. Elephanta Island: Ni kilometer nordøst for Gateway of India, ligger øya med steintempler/grotter fra 450 år e. Kr. Grottene er pyntet med skulpturer av Shiva, og det koster 5 INR (en krone) i inngang. Dessverre er det mye søppel på øya som en følge av turisme, så sørg i alle fall for å ta med deg ditt skrot tilbake til Mumbai.