Tre land du bør velge i sommer

Hvis du vil ha mye ut av feriebudsjettet.

 Foto: Alex Brandell/Malmö Tourism
Foto: Alex Brandell/Malmö Tourism Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tide å planlegge årets sommerferie. Har du lyst til å reise til utlandet? Lurer du på hvor du skal reise?

Mulighetene er mange, og det er mange faktorer som spiller inn. Vil du feriere ved sjøen eller innlandet? Vil du reise et sted det er garantert sol og varme? Hvilke destinasjoner er det enklest og rimeligst å komme seg til? Skal det være et sted med mye liv, eller er du ute etter et helt rolig paradis der du kan lade batteriene?

En hel rekke andre faktorer må også tas med i beregningen før valget faller. Men den viktigste for de fleste av oss er rett og slett: Hva kommer ferien til å koste?

Ingenting er som å føle at du får mye for pengene når du er på ferie. For oss nordmenn er dette ganske greit, da det som regel alltid er rimeligere å for eksempel gå ut og spise og drikke i utlandet enn her hjemme. Men det er jo hyggelig å føle at budsjettet rekker ekstra langt i år.

Ønsker du at feriepengene skal gi deg mest mulig opplevelse for pengene, da peker tre land seg ut i sommer:

Drømt om å se Grand Canyon? Gjør det i sommer! Foto: Luca Galuzzi
Drømt om å se Grand Canyon? Gjør det i sommer! Foto: Luca Galuzzi Vis mer


USA

USAs økonomi ble hardt rammet da finanskrisen slo ned høsten 2008, og den er ikke på bena igjen ennå. Dollaren har svekket seg betydelig mot den norske kronen, og det ser ikke ut til at dette vil endre seg med det første. En dollar tilsvarer nå 5,90 kroner. Dollaren var enda rimeligere i høst, men har holdt seg under seks kroner siden september 2009.

Har du en drøm om å reise over dammen for å kjøre Route 66, more deg i Miami eller se New York, da er denne sommeren kanskje tiden å realisere den. En økonomi på knærne har også rammet turistindustrien i USA ganske hardt. En stor del av gjestene på hotellene er amerikanere, men færre av dem bevilger seg ferier i trange tider. Dermed har mange hoteller senket prisene for å få fylt opp rommene.

Dette er USAs mest populære attraksjoner

Mer reisestoff fra USA finner du her. Sjekk også ut de amerikanske statenes turistnettsider.

Om sommeren flyttes publivet utendørs.  Foto: Britain on View
Om sommeren flyttes publivet utendørs. Foto: Britain on View Vis mer


Storbritannia

Også Storbritannia har merket finanskrisen. Dette har gjort at pundet har svekket seg ganske mye i forhold til den norske kronen. I lengre tid nå har det ligget på under ti kroner. Per 14. april tilsvarte ett pund 9,10 kroner. Faktisk har pundet holdt seg på under ti kroner siden februar 2009.

Derfor, har du lyst på en tur til London er det i sommer du bør dra. Kanskje du vil besøke den vakre kystlinjen i Sør-England? Når sommerværet slår til står ikke strendene tilbake for dem du finner i syden. Ellers har Storbritannia mange flotte naturparker for deg som liker å vandre, og synes rastepauser på puber høres midt i blinken ut.

Sjekk ut Storbritannias turistnettside for flere ideer.

Oppleve den svenske skjærgården i sommer? Foto: Tommy Hvitfeldt
Oppleve den svenske skjærgården i sommer? Foto: Tommy Hvitfeldt Vis mer


Sverige

Ja, det er fortsatt billig å feriere over kjølen. 100 svenske kroner tilsvarer pt. 81,90 kroner. Den svenske kronen har svingt noe mot den norske kronen i løpet av det siste året. I august og september kostet 100 svenske mellom 84 og 85 norske kroner, men svenskekronen svekket seg utover høsten, og har vaket ned mot 80-tallet siden den gang.

Så, det er bare å planlegge familieturen til Liseberg eller en av de andre flotte fornøyelsesparkene i nabolandet. Kanskje seilferien skal gå nedover den svenske vestkysten i år? Har dere tenkt å leie en hytte i sommer? Velg Sverige. Utvalget er stort både langs kysten og ved de flotte innsjøene som Väneren eller Vättern.

Les flere reisesaker fra Sverige her. Sjekk også Sveriges turistnettsider for mer inspirasjon.

Kursene er hentet fra Norges Banks oversikt 14. april.

Billige sydenland

Er det sydenferie som gjelder for deg i sommer, og du er opptatt av å få mest mulig ferie for pengene, da velger du enten Tyrkia, Bulgaria eller Tunisia. Alle disse landene har et relativt sett lavere prisnivå enn middelhavslandene som har euro. Riktignok har euroen svekket seg noe den siste tiden. I dag koster en euro rundt åtte kroner, mens den i fjor sommer kostet rundt ni kroner. Det er imidlertid vanskelig å anslå hvordan kursen vil bevege seg fremover mot sommeren. De økonomiske problemene til Hellas, Spania og Portugal indikerer at tilliten til euroen vil svekkes ytterligere, noe som betyr at den norske kronen sannsynligvis vil styrke seg enda mer mot euroen fremover.

Men tilbake til de tre ikke-euro-landene Tyrkia, Bulgaria og Tunisia. I alle disse landene er det spesielt populært å velge all inclusive-ferie. Ved å velge dette er det lett å ha oversikt over hvor mye ferien koster. Ulempen er selvsagt at det kan bli litt kjedelig å spise av den samme buffeten på den samme restauranten hver dag i ferien ... Derfor bør du likevel unne deg en eller to middager på en restaurant utenfor resortet, for forandringens skyld.