Hvis man ikke får plass i flysetet, mener tre av fire at man må betale ekstra. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hvis man ikke får plass i flysetet, mener tre av fire at man må betale ekstra. Foto: Hans Kristian Krogh-HanssenVis mer

Tre av fire vil la tykke flypassasjerer betale mer

De som er mot mener flyselskapenes seter må bli bredere.

Debatten om overvektige flyselskaper har vært stor både her på DinSide og ellers i Europa etter at det kom frem at Air France og KLM vil bortvise overvektige passasjerer fra flyet dersom de ikke får plass i setet, og flyet er fullbooket.

Les også: Passasjerene som gir deg mareritt

Det er nemlig det som er realiteten, selv om Air France presenterer dette med at overvektige passasjerer kan kjøpe et ekstra sete med 25 prosents prisavslag, og lover passasjeren pengene tilbake dersom flyet ikke er fullbooket. For er flyet fullbooket, og den overvektige passasjeren ikke har bestilt ekstrasete, da kommer han ikke med på flyet.

Nå viser en undersøkelse utført av Skyscanner at 76 prosent av de som svarte mener det er greit at overvektige betaler mer for å fly. 22 prosent mente dette var feil.

- På den ene siden er det ikke urimelig av flyselskapet å kreve ekstra betalt for passasjerer som trenger mer enn ett sete. Men mange vil argumentere med at det er flyselskapets ansvar å tilpasse setene slik at alle passasjerer sitter komfortabelt, sa Barry Smith fra Skyscanner i en pressemelding.

Er du for bred for flysetet? Sjekk ut hvilke mål Air Frances flyseter har her

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS har såkalte comfort seats for folk som er overvektige. For å få bestilt dette, må du ringe 05400. Foreløpig er ikke overvektige passasjerer noe stort problem for SAS.

I USA er det derimot blitt en utfordring. Her har flere flyselskaper innført samme regel som Air France - får du ikke plass i setet, må du kjøpe et ekstra sete. Og er ikke flyet fullbooket, får du pengene du betalte for ekstrasetet tilbake.

I Canada har flyselskaper prøvd å innføre samme regel. Men her har høyesterett bestemt at overvektige og funksjonshemmede passasjerer ikke kan tvinges til å kjøpe et sete til.

Les også: Derfor er fett et problem for flyselskapet