Trafikkfarlige reisemål

1,2 millioner mennesker vil dø i år, som følge av trafikkulykker. Rundt 50 millioner vil bli skadd, og millioner av disse vil få en funksjonshemning som følger dem resten av livet. >> Sjekk hvor risikoen er størst!

Illustrasjonsfoto: Dan Mitchell Foto: Dan Mitchell Vis mer


Tallene ovenfor kommer fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Ifølge disse, vil 90 prosent av trafikkulykkene skje i utviklingsland.

Men tro ikke at du er på den sikre siden selv om du ligger unna leiebiler og lokaltrafikk på reisemålet: Cirka halvparten av alle trafikkofrene er myke trafikanter, som fotgjengere, syklister og motorsyklister.

I et intervju med NTB, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring, at det er skummelt å tenke norsk og tro at vi kan følge norske trafikkregler i utlandet, for det er ikke automatisk slik at for eksempel røde lys og fotgjengeroverganger blir respektert i land i sørlige deler av Europa og Asia.

- Vi har mange eksempler på at folk har blitt meid rett ned i fotgjengerfelt. Man kan ikke alltid oppføre seg som om man har rettigheter i trafikken. Det er viktig å være defensiv i trafikken i utlandet både som kjørende og gående, anbefaler Vennesland.

Europeiske får innmeldt flere ulykker hver uke i sommersesongen. Nederland, Sverige, Storbritannia og Norge er landene på oversikten som har færrest dødsulykker per 100.000 innbyggere, mens Hellas er desidert verst. Hellas er også det mest populære reisemålet for norske charterturister i sommersesongen. Ser vi på resten av nordmenns middelhavsfavoritter, står Spania som versting nr. 2, Italia som versting nr. 3 og Frankrike som versting nr. 4.

>> Sjekk hvor risikoen er størst

REDD I TRAFIKKEN?

Er du mer bekymret for å havne i en trafikkulykke, når du ferdes i utlandet, i forhold til hjemme i Norge? (Avsluttet)
Ja(55%) 246
Nei(24%) 106
Tenker ikke på det(22%) 97
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ulykkesfakta

  • 3.242 mennesker dør i trafikkulykker hver dag.
  • 73 prosent av de som dør i trafikkulykker, er menn.
  • De mest sårbare for ulykker i lav- og middelinntektsland er fotgjengere, syklister, moped- og motorsyklister og passasjerer på kollektivtransport.
  • Om du sitter i en bil: Spenn på deg sikkerhetsselen. Korrekt bruk av det livreddende beltet, reduserer risikoen for å dø i en bilulykke med hele 61 prosent. Korrekt bruk av barnesikringsutstyr reduserer dødsrisikoen for barn med 35 prosent.
  • Mer om trafikkulykker på WHos nettsider: www.who.int