Foto: Toronto Tourism
Foto: Toronto TourismVis mer

Toronto - The Mekka of hockey

Reisejournalist Dag Erik Grøtnæs anbefaler en tur til Toronto i Canada:


En annerledes opplevelse for de fleste vil være å ta turen til Candas største by. Toronto er ikke hovedstad, som mange tror, men byen er for alvor ishockeyens hovedstad. I byen ligger selveste "Hockey Hall of Fame" hvor det berømte Stanly Cup trofeet er utstilt. Trofeet regnes som verdens eldste trofé som fortsatt kan vinnes, og har vært vandrepokal i sin opprinnelige form helt siden det for første gang ble utdelt til Montreal Amateur Athletic Association i 1893. Trofeet kan du se og ta på hvis du besøker hockeyens storstue.

Selv om denne byen regnes som ishockeyens Morgedal, kan Toronto by på mye mye mer. Canadiere har alltid hatt et slags mindreverdighetskompleks overfor amerikanere. Derfor skal de gjøre alt amerikanere gjør, bare litt bedre, litt større og litt høyere. Som et svar på Sears Tower fant de ut at de måtte ha noe som overgikk dette. Løsningen var å bygge det 553 meter høye CN Tower. Tårnet er fortsatt regnet som verdens høyeste frittstående bygning, og høyeste utkikkspunkt, Sky Pod, er på 447 meter. På 342 meter er det laget et glassgulv du kan gå ut på. Dette gir en vanvittig sugende følelse i magen, og du får følelsen av å henge i løse luften. På høyeste utikkspunkt er det ikke uvanlig å kjenne tårnet svaie en meter i hver retning fra senter. Total svai på tårnet blir to meter. DETTE kjennes godt i magen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved foten av tårnet ligger enda et praktbygg. Nok en gang har Candierne vist at de må gjøre alt litt bedre enn sine naboer. Rogers Centre (tidligere kjent som Sky Dome) er en koloss av en idrettsarena som huser baseballaget Toronto Blue Jays (Major league mestere i -92 og -93). Publikumskapasiteten er 65.673 tilskuere. Taket på anlegget var det første i verden som kunne trekkes inn og ut etter værforhold, og det tar cirka 20 minutter fra taket går helt inn eller ut. Anlegget er de fire siste årene kåret til beste idrettsanlegg av Billboard, Amusement Business og Performance Magazine.

Toronto er en særdeles flerkulturell by. Faktisk kan byen skilte med å ha hele fem forskjellige Chinatowns. Besøker du Toronto kan du besøke overklassen i Bloor Yorkville, Little Italy for trendy caféer, The annex (Bloor Street West) med trendy butikker, restauranter og klubber, eller dra til Kensington Market som er et flerkulturelt område hvor "torontonians" kommer for å handle lokale varer og kjøtt.

Fakta om Toronto:

  • Byen er Canadas største by, og Nord-Amerikas femte største, bare slått av Mexico City, New York, Los Angeles og Chicago.
  • Tornto er Nord-Amerikas fjerde største finansby (kun New York, Los Angeles og Chicago er større)
  • Yonge Street som starter i Toronto er verdens lengste gate. Den strekker seg 1.896 kilometer, til grensen til Minnesota, USA.
  • 25 prosent av alle hollywoodproduserte filmer blir faktisk spilt inn i Toronto.
  • Yonge Street Eaton Centre er byens største kjøpesenter og rommer 285 butikker, og har to T-baneholdeplasser.
  • Kilde: Toronto.com.