Preikestolen

Tør du titte over kanten?

Dinside tok turen til Preikestolen. Bli med og ta en titt, om du tør!

MAGASUG: Den stupbratte fjellveggen kan gi deg et ordentlig sug i magen. Eller kvalme og svimmelhet. Du er herved advart! Video: Dinside Vis mer

Preikestolen rager 604 meter over Lysefjorden i Rogaland, og regnes som en av Norges aller største naturbaserte turistmål.

Spesielt etter at CNN og Lonely Planet omtalte fjellformasjonen som et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter for noen år tilbake, føk interessen i været. Årlig besøkes fjellplatået på 25 x 25 meter med den stupbratte fjellveggen av rundt 300.000 turister, ifølge preikestolen.no.

PÅ KANTEN: Det er langt ned, men man må nesten ha bevegd seg ut på kanten når man først besøker Preikestolen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PÅ KANTEN: Det er langt ned, men man må nesten ha bevegd seg ut på kanten når man først besøker Preikestolen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Dinside tok turen i starten av juli i «annerledessommeren» 2020, og selv med få utenlandske turister på plass, var trafikken på den rundt fire kilometer lange stien til tider ganske tett.

Vi startet å gå fra parkeringsplassen ved Preikestolhytta rundt kl 0830, og da var det relativt få folk i løypa - men på vei tilbake halvannen time senere, var det flere steder nærmest kø av folk på vei oppover.

Går du turen midt i turistsesongen, kan det altså være smart å unngå de travleste timene midt på dagen.

Stien er stort sett bred og godt tilrettelagt med grusbelagt underlag, store og faste steiner, trebruer med rekkverk og sherpa-trapper. Et sted er trappene tilsynelatende sagd ut av stein.

Har du med familien bør du regne rundt halvannen til to timer hver vei, går du alene og er fjellvant, er det fullt mulig å gå på én time hvis du er i ok form.

Bilder fra turen

Turen starter ved Preikestolen Fjellstue. Her er det godt med parkeringsplasser. Det koster 250 kroner å parkere privatbil her, 100 kroner for motorsykkel.
Natursti tidlig i løypa. Det er ganske bratt mange steder, så spar på kreftene!
Godt tilrettelagt med trebruer og rekkverk på de farligste partiene.
Trapp sagd ut i stein

I videoen øverst kan du bli med og titte over kanten. God fornøyelse!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!