Gaustatoppen i Telemark er bare en kort gåtur unna. Foto: Alexander Mayrhofer
Gaustatoppen i Telemark er bare en kort gåtur unna. Foto: Alexander MayrhoferVis mer

Toppene du tar på en ettermiddag

Besøk på noen av de flotteste fjelltoppene i landet er unnagjort i en fei.

August er høysesong i fjellet. Det er nå fjellet er på sitt flotteste. Og folk strømmer til. Allerede i juli kunne Den Norske Turistforening fortelle om besøksrekord på hyttene. De antar at august vil bli en vel så bra måned.

Ikke noe for deg? Si ikke det. Du trenger ikke ta på deg sjumilsstøvlene og være immun mot gnagsår for å ta deg en tur på en fjelltopp. Faktisk er flere av Norges flotteste fjellturer såpass enkle og korte at du ikke trenger mer enn en halv dag for å gjennomføre.

Dette er satt på spissen, for du bruker selvsagt tid på å komme deg til utgangspunktet for turen. Men poenget er altså at mange av de fineste fjellturene er ikke de reneste ekspedisjoner som tar 8-10 timer.

Fantastisk utsikt fra Preikestolen - og turen opp er bare 3,5 km lang. Foto: Ketil Monsen
Fantastisk utsikt fra Preikestolen - og turen opp er bare 3,5 km lang. Foto: Ketil Monsen Vis mer
Er du sprek er du oppe på Gaustatoppen på null komma svisj. Er du ikke, kan du faktisk ta fjellbane til topps. Foto: G Lanting
Er du sprek er du oppe på Gaustatoppen på null komma svisj. Er du ikke, kan du faktisk ta fjellbane til topps. Foto: G Lanting Vis mer
Bitihorn ligger rett ved RV51, og fra toppen har du flott utsikt over Valdres og Jotunheimen. Foto: John Erling Blad
Bitihorn ligger rett ved RV51, og fra toppen har du flott utsikt over Valdres og Jotunheimen. Foto: John Erling Blad Vis mer
Se også hvilke fjellturer som er de mest populære

Her er tre forslag til topper du kan nå uten de store bestrebelsene:

Preikestolen

Preikestolen er ingen fjelltopp, men en spektakulær opplevelse, likevel. Fjellhyllen, som ligger 604 meter over Lysefjorden, er en av Norges mest kjente fjellturer. fra parkeringen ved Preikestolhytta er det bare rundt 3,5 kilometer å gå til Preikestolen. Turistforeningen anslår at det tar to timer hver vei, for det er ganske bratt enkelte steder. Men er du i god form, bruker du langt fra to timer.

Gaustatoppen

Majestetiske Gaustatoppen er langt lavere enn landets høyeste fjell, men utsikten er formidabel. På klarværsdager kan du se en sjettedel av landet når du står på toppen. Gaustatoppen, som ligger ved Rjukan i Telemark, er dessuten veldig lett å komme seg opp på. Turen fra Stavsro og opp er 4,5 kilometer og forholdsvis grei, men det er noe bratt helt på slutten. Du skal opp 700 høydemeter. Turistforeningen anslår at man bruker cirka tre timer på å gå opp. Igjen - er du i god form bruker du lett under to timer. På toppen venter kaffe, kakao, vafler eller kake inne på Gaustahytta.

Hvis du ikke har fysikk til fjelltur, kan du likevel ta turen opp til Gaustatoppen. Du kan ta Gaustabanen opp. Den går inne i selve fjellet, og er en opplevelse i seg selv.

Bitihorn

Bitihorn klarer ikke konkurrere med Besseggen i popularitet. Men har du ikke tid til å gå Besseggen når du først er på Beitostølen, bør du i hvert fall ta turen opp Bitihorn. Fjellet er ikke så høyt (1607 moh), men fra toppen er det en spektakulær utsikt mot Bygdin og Jotunheimen. Turen opp er cirka fire kilometer lang, og det oppgis at det tar omtrent to timer å gå opp (kortere hvis du er i god form). Kjør cirka 10 km fra Beitostølen mot Bygdin, og parker ved sameleiren ved Stavtjednet.

Flere forslag til fjellturer:

De fineste fjellturene - i denne artikkelen presenterer vi det Turistforeningen mener er smørbrødlisten av turer.

Fine fjellturer i nord - her har Bodø og Omegns Turistforening og Troms Turlag kommet med sine forslag