Toppen på Tenerife

Vi har besøkt Tenerife - kanskje den flotteste av Kanariøyene.

Om skyene holder seg unna, er Teide et praktfullt skue.
Om skyene holder seg unna, er Teide et praktfullt skue. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har akkurat landet på månen. Sand i mange farger ligger i tykke lag mellom størknede lavastrømmer på de knusktørre slettene. Sandmassene brytes opp av spisse klipper i merkelige fasonger. I bakgrunnen rager den høye fjelltoppen i sort, rødt og hvitt. Nei, det hvite er ikke snø selv om det ser sånn ut. Det er sand det også. Men hva ser du? En taubane opp til toppen? Turistbusser? Er det mennesker på månen?

Den største Kanariøya

Selvsagt er det ikke mennesker på månen - i alle fall har ikke vi vært der for å rapportere noe slikt. Vi har imidlertid besøkt Tenerife, den største av Kanariøyene. Mellom overfylte turistgettoer, salte strender, grønne golfbaner og små landsbyer, rager Tenerifes mest spennende attraksjon bokstavelig talt himmelhøyt over omgivelsene. Det er vulkanfjellet Teide og området rundt vi besøker. Her ser vi landskaper som henleder tankene til fjerne planeter. Og vi er selvsagt ikke de første som merker oss det. Området rundt Spanias høyeste fjell ble en gang brukt som kulisser for den klassiske science fiction filmen "Planet of the Apes" med Charlton Heston, fra 1968.

 • Se fotoalbum fra Tenerife og Teide her.
 • Turen til Teide

  Veien til Teide fører deg opp i over 2.000 meters høyde.
  Veien til Teide fører deg opp i over 2.000 meters høyde. Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Som de fleste andre starter vi ferden opp til Teide og Las Cañadas (sandslettene) nede ved havnivå. Ferden opp hit går på bratte og krokete veier som innimellom kan by på den mest spektakulære utsikt - så snart vi får en glippe i skyene som gjerne ligger som et belte rundt Teides røslige midje. Etter en kjøretur gjennom tåkebanker, pinjeskoger og karrige berg, åpner landskapet seg brått og vi skuer ut over en karrig slette dominert av skarpe klipper og markerte lavastrømmer. Sand og stein setter farge med markerte variasjoner i oker, gult, hvitt, sort og grønt. Enkelte steder passerer du enorme lavahauger med sort, glassaktig lavastein.

  Oppe på platået kjører vi på fine veier som passerer mer enn 2.000 meters høyde. Her kjører vi gjennom Las Cañadas, som egentlig er et eldgammelt 16 kilometer bredt krater. Vi er heldig med været, og ser Teides topp ruve over oss mot den blå himmelen. Vulkantoppen er Spanias høyeste, og reiser seg 3.718 meter over havet. Og selv her, så langt syd, er det ikke sjeldent å se snø i denne høyden. Vulkanen Teide har ikke hatt utbrudd siden 1300-tallet, men sidevulkaner hadde sine siste ubrudd tidlig på 1900-tallet. Vulkanen regnes å være mer enn 600.000 år gammel.

  You are not alone

  Assosiasjonen til månelandskaper er påfallende.
  Assosiasjonen til månelandskaper er påfallende. Vis mer

  Månelandskap er dette absolutt - men vi greier bare en kort stund å bevare følelsen av å være hensatt til fremmede kloder. For selvsagt er vi ikke alene her: Ut av busser og leiebiler strømmer hutrende turister for å ta sine obligatoriske snap-shots av fjellet og klippeformasjonene. De høyreiste lavasteinene Los Roques de García er av de mest fotograferte i hele nasjonalparken. Noen i rød-lilla og andre i glitrende blå-grønt. Disse klippene kan du beundre like ved den eneste overnattingsmuligheten som finnes inne i selve parken - Parador de Cañadas del Teide - en utmerket base for deg som vil utforske området nærmere. (Mer om dette her.)

  Selv når tåken legger seg, er det mye å se i området rundt Teide.
  Selv når tåken legger seg, er det mye å se i området rundt Teide. Vis mer

  Frister ikke et en overnatting i høyden, er heldigvis ikke Tenerife større enn at nasjonalparken rundt Teide er lett tilgjengelig med bil uansett hvor du har ditt utgangspunkt. En til to timer, og du er på plass ved vulkanens fot. Vil du ta turen helt til topps trenger du ikke slite skosåler. En taubane går fra sletten opp til Teide, og slipper skuelystne turister av 160 meter fra toppen. Vil du bestige selve toppen, må du først søke om tillatelse til det. Selv om du holder deg ved taubanens øverste stasjon er imidlertid utsikten upåklagelig. Herfra kan du se hele Tenerife og øyene rundt - vel og merke om været tillater det. Regn med lange køer for å slippe til på klare dager. Er du uheldig med været på ditt besøk, er det bare å prøve igjen. Under vår tur var området dekket av tung tåke den ene dagen, mens toppen av Teide dagen etterpå glimret mot knallblå himmel.

  Andre favoritter

  Under vårt besøk var det området rundt Teide som definitivt satte dypest spor. Tenerife er en øy som svømmer over av turister, og sjarmen er vanskelig å finne enkelte steder. Likevel er det mer enn bare matt glimmer på den største av Kanariøyene.

 • Fra pyramider til karneval - her er våre tips til andre ting du bør se på Tenerife.

 • Turist-tristesse - hva kan du være foruten.

 • Spesielle bosteder.

 • Greit å vite.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.