Topp ti byer å besøke

Både kjente og ukjente storbyer får favorittstempel av Lonely Planet i 2011.

Søndagsmarkedet er en av de store attraksjonene i Chiang Mai, som kommer på en tiendeplass på listen. Foto: Wikimedia
Søndagsmarkedet er en av de store attraksjonene i Chiang Mai, som kommer på en tiendeplass på listen. Foto: Wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du glad i å oppleve fremmede storbyer? Da er denne listen perfekt for deg. Den viser hvilke ti storbyer reiseekspertene i Lonely Planet anbefaler i boken Best in Travel 2011.

Listen er en fin miks av mer kjente storbyer, og byer som kanskje ikke er fullt så ofte omtalt som reisedestinasjoner. Faktisk er det såpass mange av sistnevnte på listen at du ikke skal bli overrasket om du bare har vært i én av byene før.

Har du vært i fire eller flere, da må du nesten kunne kalle deg ganske så bereist.

Her er listen over topp ti byer å besøke i 2011:

New York troner på toppen av listen. Foto: Colourbox
New York troner på toppen av listen. Foto: Colourbox Vis mer


1. New York, USA
En gammel slager kommer på topp på listen. Og det kan ikke underslås at New York er en fantastisk storby å besøke. 11. september neste år åpner dessuten Ground Zero igjen for newyorkere og turister. Da er stedet der Twin Towers sto blitt et monument bestående av en plass med trær og fontener, og med navnene til alle som mistet livet i terrorangrepet hugget i stein.
På nett: Nycgo.com

2. Tangier, Marokko
Havnebyen på Marokkonordkyst kalles også "den hvite byen", og har ikke vært en åpenbar storbydestinasjon de siste årene pga. et rykte som en by full av kriminalitet og prostitusjon. Men byen har gjennomgått en stor endring de siste årene. Det er ryddet opp i kriminaliteten, bygninger pusses opp, og i dag fremstår byen som en spennende by med et rikt kulturliv og bra shopping.

På nett: Visit Morocco

Tel Aviv er Israels festby. Foto: Wikimedia
Tel Aviv er Israels festby. Foto: Wikimedia Vis mer


3. Tel Aviv, Israel
Lonely Planet karakteriserer Tel Aviv som Jerusalems rake motsetning - som en moderns Sin City" ved sjøen. Og Tel Aviv er Israels festby. Her bor det mange studenter, noe som gjør nattelivet livlig, og byen er også svært homovennlig. Bare pass på at du ikke har noen stempler fra muslimske land i passet ditt når du skal reise hit, for da kan passkontrolløren oppføre seg lite vennlig.
På nett: Visit Tel Aviv

4. Wellington, New Zealand
Wellington er New Zealands hovedstad, og dette er en livlig by som faktisk har flere barer, kafeer og restauranter per innbygger enn New York. Wellington er forøvrig et supert utgangspunkt for en aktiv New Zealand-ferie.
På nett: Wellingtonnz.com

Valencias Ciudad de las Artes y las Sciencias. Foto: David Iliff/Wikimedia Commons
Valencias Ciudad de las Artes y las Sciencias. Foto: David Iliff/Wikimedia Commons Vis mer


5. Valencia, Spania
Valencia har blitt en real utfordrer til Barcelona. Byen kan skilte med en større og finere strand enn Barcelona, og Ciudad de las Artes y las Sciencias er en vel så morsom kulturopplevelse som Segrada Familia og Parc Güell i Barcelona. Barcelona har selvsagt en unik sjarm, men har du allerede vært der, er det kanskje Valencias tur i 2011? Byen er forøvrig Europeisk Sportshovedstad 2011 (ja, det er visst noe som heter det), og hvert år arrangeres et Formula 1 løp i sentrum.
På nett: Turisvalencia.es

6. Iquitos, Peru
Iquitos ligger midt i Perus regnskog, og er et naturlig utgangspunkt for eventyrlystne og naturelskende turister. Men Lonely Planet mener byen er en opplevelse i seg selv. Miljøet er internasjonalt, med hovedvekt av folk fra Latin-Amerika, og nattlivet er pulserende. Iquitos huser både dette moderne bylivet og regnskogindianernes markedsplasser, en miks du ikke finner i noen annen by.
På nett: Visit Peru

Idyllisk ved kanalen i Gent. Foto: Wikimedia
Idyllisk ved kanalen i Gent. Foto: Wikimedia Vis mer


7. Gent, Belgia
Gent er en aldri så liten glemt perle, oversett av de aller fleste. Det burde endres på, mener Lonely Planet. For Gent er en usedvanlig vakker by med godt bevarte bygninger, og når disse lyses opp etter mørkets frembrudd, da blir spaserturen til en av byens kroer for en smak av det gode ølet til en riktig magisk opplevelse.
På nett: Visit Gent

8. Delhi, India
Dehli er innfallsporten og det ene hjørnet av det gylne triangelet (Delhi, Jaipur og Agra), og en by der inntrykkene treffer deg midt i fleisen. Her er kontrastene store, både når det gjelder fattig og rik, og moderne og gammelt. Delhi består av både Old Dehli og New Dehli, og begge må utforskes. Det har forøvrig blitt lettere etter at det nye metrosystemet kom ifm. Commonwealth Games som ble arrangert høsten 2010.
På nett: Dehli Tourism

Bar Beach like sør for Newcastle er en populær surfestrand.         Foto: Wikimedia
Bar Beach like sør for Newcastle er en populær surfestrand. Foto: Wikimedia Vis mer


9. Newcastle, Australia
Newcastle, som ligger på Australias østkyst, i New South Wales, ha lagt tøffe år bak seg ifm. den økonomiske krisen som rammet byen da stålindustrien gikk dukken. Men da boligprisene falt, flyttet artister og kunstnere inn, og dermed har byen blitt en spennende by der takhøyden er stor og galleriene mange. Og så er det selvsagt bra surflike utenfor byen.
På nett: Visit Newcastle

10. Chiang Mai, Thailand
Chiang Mai regnes som Thailans kulturelle hovedstad, og synes du Bangkok blir for intens og slitsom reiser du hit. Her er det templer å se på, det arrangeres en rekke festivaler (blant annet Songkran), på markedene får du kjøpt alt du trenger og ikke visste du ville ha, og like utenfor byen venter naturparkene.
På nett: Amazing Thailand