Tomme basseng i Spania

Spania opplever sin verste tørke på 70 år. Sommerens turister vil også merke vannmangelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klimaendringene som får skylden for at Spania nå opplever at det faller 60 prosent mindre regn over landet enn årstidsgjennomsnittet. Det skriver The Sunday Times og CNN.

Det er verst i Katalonia. Barcelonas vannreservoir bare er fylt opp 20 prosent, og nå fryktes det at det vil være helt tomt for vann i oktober.

Langs Costa Brava har strenge restirksjonstiltak blitt satt i verk. Stranddusjene er stengt, og de som fyller bassenger, vasker bilen eller vanner plenen kan få opptil 25.000 kroner i bot.

Spania opplever verste tørke siden målingene startet for 70 år siden. Foto: Karoline Brubæk
Spania opplever verste tørke siden målingene startet for 70 år siden. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


I Barcelona og omegn er det også innført restriksjoner for vanning av hager og parkannlegg, og byens fontener er tørrlagte.

Turistutbygging skaper problemer

Vannkonsumet i Spania har økt kraftig de siste 10-15 årene, ikke monst på grunn av alle feriehusene og -kompleksene som bygges langs kysten. I tillegg har det blitt anlagt dusinvis med nye golfbaner, som krever mye vanning for å holdes grønne.

Dilemmaet er at turisme Spanias største næring - i fjor besøkte 58 millioner turister landet, noe som gjør Spania til verdens største turistland.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!