Tok fri fra jobben for å reise

Tor Erik Amdam (22) og Liv-Astri Finnes (23), begge fra Trondheim, sa takk og farvel til jobb og satt av åtte måneder til drømmereisen.

18. januar snørte Tor Erik og Liv-Astri ryggsekken for å legge ut på drømmereisen. Opprinnelig var planen å være borte i seks måneder, nå har det blitt til åtte.

- Ellers hadde det rett og slett blitt for lite tid, forteller Tor Erik til DinSide.

Liv-Astri og Tor Erik har satt av åtte måneder for å reise rundt kloden. Vis mer

Fra Oslo gikk turen først til Peru, Bolivia og Chile i Sør-Amerika. Deretter forsatte de med Påskeøya, Sydney og Singapore. Halvveis på rundreisen er de to nå kommet fram til Bangkok.

- Dette har egenlig vært noe vi har hatt lyst til å gjøre i flere år. Man får så utrolig mye igjen når man reiser, man møter så mange forskjellige mennesker, ser helt utrolige byggverk, får uforglemmelige naturopplevelser og opplever nye ting hver eneste dag. Vi satset litt ekstra det siste året, jobbet mye og var sparsomme. Og da er det fullt mulig å få til en slik tur for noen og enhver, svarer de to på e-post til DinSide.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Reiseplanen framover inkluderer stopp i Kambodsja, Laos, Vietnam, Kina, Mongolia, Nepal, India, Roma, Istanbul og Kairo. Paret regner å være vel hjemme i gamlelandet den 18. september. Du kan følge med på reisen på parets egne nettsider.

Hvor mye tid trenger man for å ta en jorden rundt-reise?

- Tid kan man aldri få nok av når man reiser. Vårt råd er: Bruk mest mulig. Ikke favn over for mye, det er lett å gå i den fella. Ha en fleksibel reiserute, slik at du kan bruke tiden der du trives best. Skal man jorden rundt bør man minst sette av et halvt år. Vi startet med seks måneder, nå har vi lagt til to ekstra.

Hvordan planlegger man en slik reise?

- Start med å finne ut hvilke steder du ønsker å besøke, det må være det viktigste. Planlegg den turen du ønsker, de stedene du ønsker å besøke, og den måten du ønsker å reise. Ikke la deg "lure" av reisebyråer som påstår at din reiserute vanskelig lar seg gjennomføre. Ta gjerne direkte kontakt med flyselskap og hør om de har ordninger. Vi fikk høre at vår tur var helt umulig, men tilslutt, etter veldig mye om og men, greide vi å få til turen akkurat slik vi ønsket.

Når på året bør man reise?

PERU: Februar og møte med inkabyen Machu Picchu. Vis mer

- Vår erfaring har vært at du definitivt bør prøve å få til reisen utenfor sommermånedene. Dette er høysesong nesten uansett hvor i verden du reiser, og da øker prisene. Reiser man fra januar og utover, slik vi gjorde, eller enda tidligere (oktober, november) unngår du den verste turiststrømmen. Da er som regel stedene langt roligere og folk triveligere, det er lettere å få billig og bra hotell, turer osv. Samt at ofte er været i sydligere strøk langt bedre i denne perioden.

Hvor mye må man spare opp for å ta seg en ordentlig langtur?

- Hvor mye penger du trenger er veldig avhengig av hvor du har tenkt å reise. I Sør-Amerika brukte vi rundt 350 kroner dagen. Dette inkluderer transport, hotell og måltider, samt litt shopping. Her i Asia er vårt inntrykk at det er litt billigere. To personer greier seg med rundt 250 - 300 kroner dagen.

Samlet bør man regne rundt 100 000 for to personer i levekostnader i 8 måneder, pluss 40 000 ekstra i flybilletter. Dette er litt i overkant at det du virkelig bruker, men da kan man i tillegg være med på det man ønsker. Eksempelvis å ta dykkerkurs, fjellklatring og andre ting som koster litt ekstra.

Hva skal oppi sekken på en jorden rundt-reise?

- Liv-Astri får definitivt ikke lov til å svare på dette spørsmålet. Minst mulig er det beste svaret. Det meste kan kjøpes underveis, gjerne til en rimeligere penge. Sovepose kan være greit, men unngå liggeunderlag og telt. Minst mulig klær også, du finner gjerne billigere og mer eksotiske klær underveis. Kjekt å ha med en bukse du kan ta av bena på, slik at det blir shorts. Å ha med et innholdsrikt reiseapotek hjemmefra er også lurt. Og ikke minst gode sko. Gjerne vanntette, som fungerer både i varme og kulde.

Hva har vært turens høydepunkt til nå?

- Litt vanskelig å peke ut et klart høydepunkt. Historisk sett må det bli Påskeøya. Dette var bare et helt fantastisk sted å besøke. Å se statuene, størrelsen, tyngden, historien bak, og forsøke å se for seg hvordan de arbeidet og slet for få de slik de står i dag.

På det folkelige plan må det bli møtet med lokalbefolkningen i Huancavelica, en liten fjellandsby i Peru. Folk var så utrolig imøtekommende og vennlige der, og hadde knapt sett turister på flere år. Av naturopplevelser blir det å dykke blant koraller, haier og skilpadder på Perenthien Islands på nordøstkysten av Malaysia et foreløpig høydepunkt.

Har dere noen gode råd til andre ivrige reiselystne?

- Det aller viktigste rådet er å få til den turen du ønsker. Sett opp reiseruta med de stedene du har lyst til å besøke, og ikke gi opp om reiseselskapene gjør seg vanskelige. Start i god tid, gjerne 6-12 måneder i forveien og sjekk med flest mulig.

Dette er kanskje en "once in a lifetime experience" så ha med nok penger til at du kan være med på alt du ønsker. Ha en fleksibel reiserute og fleksible billetter, slik at du kan bruke lengre eller kortere tid på de ulike stedene. Husk vaksinering i god tid, og vær nøye med reiseforsikringen. Bruk sunn fornuft i forhold til sikkerhet, ikke vift rundt med pengene dine, ikke fly ute sent på nattetid i folketomme strøk.

Hvordan har det vært å reise sammen så lenge, er det vrient å reise som par?

- Vanskelig å reise som par? Nei, vi krangler hele tida... Neida, det er kjempeflott å reise som par. Vi har vært sammen i over seks år, så vi kjenner hverandre veldig godt, og vi har det egentlig best når vi kan reise sammen. I tillegg er det også praktiske fordeler med det, for eksempel er det billigere for et dobbeltrom enn for et enkeltrom, og man kan få ulike rabatter fordi man er to. Opplevelsesmessig er det også en fordel, du har jo noen å dele opplevelsene med, og du har felles minner når du kommer hjem igjen. Tror også det er sunt for et forhold å reise så lenge sammen, du er sammen 24 timer i døgnet hver eneste dag, og får på den måten prøvd deg litt.

Nettsteder for mer informasjon