Tøffere reisevilkår

Nå kan det bli slutt på å drasse med seg det du trenger i håndbagasjen på flyet. EU vil høyst sannsynlig vedta nye og strengere regler for hva du kan ha med deg om bord på flyet.

Kilden til de tøffere vilkårene er EUs Aviation Security Committee (AVSEC). Forslaget til nye regler betyr at du vil ha begrensede muligheter for å kunne ta med deg de tingene du selv føler er nødvendige å ha med på langflyginger.


Fortsatt under utarbeidelse

Forslaget kom fra AVSEC onsdag 27. september, og det er ventet at reglene kan bli tatt i bruk allerede fra begynnelsen av november. Fungerende informasjonssjef i luftfartstilsynet, Bjørn Erlandsen, poengterer overfor DinSide at disse endringene foreløpig er veiledende.

- De nye reglene som er lagt ut i vår pressemelding er foreløpig kun på et overordnet plan. Mer konkrete retningslinjer vil bli utarbeidet av Luftfartsverket, slik at de skal bli mer brukervennlige for våre reisende. Det er likevel viktig at disse harmoniserer med resten av EU.

Dermed skal det bli lettere å tyde hva de forskjellige beholderne skal inneholde, hvor mye hver beholder kan inneholde og hvor stor beholderen kan være.

Også innenlands

Det vil ikke bli gjort noen forskjell på det å reise innenlands kontra å reise ut av landet. Vedtaket vil gjelde alle flyplasser, og ikke være basert på hvilken rute du velger å reise.

Imidlertid er det ingenting i veien for at Norge ikke innfører alle de nye EU-vedtakene, men av hensyn til reisendes eget beste vil nok Norge også føye seg etter reglene. Luftfartsdirektør Heine Richardsen sier i den samme pressemeldingen at det vil lette på problemene for de reisende, når de slipper å måtte gjøre om på håndbagasjen sin når de kommer til andre europeiske flyplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også

Britene lemper på sikkerhetskravene
Amerikanerne lemper på sikkerhetskravene

Kilde: Luftfartstilsynet.