To minutter i Amerika

Agnar Mykle skriver om amerikansk kultur, religion, mat og kjønnsliv.

AGNAR MYKLE: Om amerikansk kultur, mat og kjønnliv.
AGNAR MYKLE: Om amerikansk kultur, mat og kjønnliv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten 1951 reiser den 36 år gamle Agnar Mykle (1915-94) til USA med et studiestipend i lommen. Han skal studere teater i ni måneder ved North Carolina University. På forhånd har han lovet å sende reisebrev hjem. Dette må det bli moro av.

Hasardiøs humor

Den som ikke har lest Agnar Mykles bøker og reiseskildringer skal vite at man har med en nådeløs og åpenhjertig skribent å gjøre. Observasjonsbeskrivelsene er treffsikre, og bærer i seg like doser krutt og avsindig humor. I boken Kjære Lille Moff. Reisebrev fra Amerika skriver Mykle om sitt møte med Amerika, kulturen, maten, religionen og kjønnslivet.

”...de har en mulighet som bare få studenter har i Europa når de står ovenfor et studenthjem med strengt reglement, eller overfor en moralsk forarget hybelvertinne: amerikanerne har et rom på hjul. Bilen er ikke bare et fremkostmiddel i Amerika, og noe å vise frem, den brukes like ofte til et chambre séparée.”

Agnar Mykle blander gjerne humoren med mer sorgmuntre observasjoner:

”Nede i rennesteinen ligger halvrøkte sigaretter, aviser, et halvspist eple. Ingen har noensinne elsket denne gaten, og et øyeblikk griper jeg ekstra hardt om gelenderet, for den tanke har slått meg, at om jeg skulle dø, ville jeg ikke dø her.”

Night riders

Mykle lufter også sine tanker om såkalt segregation, adskillelse mellom hvite og fargede. I et innlegg i studentavisa ber han om svar på følgende spørsmål:

”...Hvis jeg skulle treffe en neger her i byen som jeg ønsket å omgås med, under hvilke omstendigheter og på hvilke steder kunne det la seg gjøre? Så vidt jeg vet, kunne jeg ikke ta ham med til noen restaurant eller kino eller teater for hvite. Kunne han ta meg med seg til et tilsvarende sted for såkalte ”fargede”? ...Hvis denne imaginære person var en negerpike, kunne jeg da omgås henne det hele tatt?”

Mykle er krass og klar i sin kritikk av USAs raseskillepolitikk og det uttrykk den får gjennom Ku Klux Klan og de såkalte night riders som svir av husene til fargede.

Lille Moff

Boken tredelt. Første del omfatter korte, journalistiske brev som ble publisert i Arbeiderbladet høsten 1951. Brevene er titulert 2 min. Amerika og stilet til Lille Moff, som er Mykles kjælenavn på sin kone Jane. Andre del innholder notater og essays som ikke er publisert tidligere. Den siste delen er litterære reisebrev hvorav brorparten er publisert i tidsskriftet Ordet i perioden 1953-55. Boken er redigert av forfatterens sønn, Arne B. Mykle.

Bokfakta

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Tittel: Kjære Lille Moff. Reisebrev fra Amerika
Forfatter: Agnar Mykle
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
Utgitt: 2001
Pris: 299 kroner
Boken er illustrert av Hans Nordmann Dahl

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.