Fasaden på Glorup slott.
Fasaden på Glorup slott.Vis mer

Titt inn i en greves verden

På Glorup slott på Fyn i Danmark kan du besøke en ekte godseier - som muligens snart blir greve.

Han er økonimistudent i København, er 26 år, singel, eier to gods i Danmark og navnet klinger slik; Jacob Arild Moltke-Huitfeldt Rosenkrantz.

Vi møter hans far, Ole Andersen, på Glorup Slott øst på øya Fyn. Vi har fulgt sykkelrute 6, 51 og 79 fra Odense, og inngangen til godset er heller beskjeden. Hundre meter lenger inne på eiendommen åpenbarer slottet seg. En gul fasade, med riktig slottsdesign. Familiens våpenskjold på smijernsgjerdet hilser oss velkommen når vi sykler gjennom den veldige porten.

Komplisert arvehistorie

- Velkommen, velkommen, hilser Andersen velvillig.

Adelig? Denne typen her? Det kan da ikke være mulig? Nei, så er han ikke adelig heller. Andersen giftet seg inn i Moltke-Huitfeldt slekten, ble aldri akseptert, og i den anledning får ikke hans sønn arve grevetittelen. Ennå i hvert fall.

Det har seg sånn at ettersom sønnen er først i arverekkefølgen, kan ikke familien nekte ham å arve noe, så lenge han selv godtar det. Mormoren var heller ikke selv i mot det, og siden hun nå sitter på pleiehjem ble 26-åringen en av Danmarks yngste godseiere. Grevetittelen derimot, tilfalt hans fetter, som er av rent adelsblod. Denne tittelen kan Jacob Arild Moltke-Huitfeldt Rosenkrantz komme til å få, så lenge han og fetteren kommer til en enighet om det. Hvis det skulle vise seg å bli nødvendig.

Andersen snakker om "hoffsyndromet", hvor mange av Europas kongelige og adelige sliter med forskjellige defekter fra fødselen av på grunn innavl.

- Enda godt det kommer noe friskt blod inn i slekten, humrer Andersen. Det er Andersen som for anledningen viser oss rundt på godset.

Titt inn i en greves verden


Historisk sus

Øyeblikket du setter foten inn i slottet, kjenner du praktisk talt gjenferdene i veggene. Maleriene måler deg opp og ned, stramme ansikter som ikke finner seg i skjeve blikk fra besøkende. Andersen forteller at familien har til hensikt å bevare livet på slottet som det alltid har vært.

- Vi vil ikke at slottet skal være et utstillingsmuseum, men et museum hvor besøkende kan oppleve hvordan livet er på slottet den dag i dag.

Slottet er bebodd av greveemnet selv, og familien ferierer fortsatt titt og ofte der. Slik har det vært siden 1300-tallet, og slik skal det fortsette å være.

- Det hender jeg kommer innom her, og finner noen rødvinsflekker på tepper og malerier jeg aldri har sett før. Da har nok Jacob hatt venner på besøk, men sånn skal det være, sier Andersen og blunker velmenende. Slottet er i seg selv brukskunst.

I biblioteket skrus tiden tilbake, bokstavelig talt. Utallige bind med bøker er stablet i hyllene. De inneholder flere førsteopplag av blant andre H.C Andersen, som forøvrig var en hyppig gjest på slottet i sin tid, og førsteopplag av Voltaire. Andersen forsøker for tiden å katalogisere alle brev som er sendt mellom slottets eiere og andre prominente personer.

- Vi har brev fra blant andre H.C Andersen og Karen Blixen. Dessuten kan familien knyttes til Bonaparteslekten ved at Jacob er tip tip tip- olderbarnet til Jerome Bonaparte, Napoleons Bonapartes bror.

- Jo, forresten. Dere er jo norske, utbryter Andersen. - Vi har jo en I.C Dahl her og!

Titt inn i en greves verden


Nesten tilgjengelig for alle

Vår kollega fra Bergens Tidende svelger nesten gebisset når han hører Andersen nevner det sånn helt i forbifarten. Kunst for millioner, det være seg malerier, bøker, vaser og glass, huses på Glorup. Av kunstskattene har de glasspokaler fra det nedlagte norske glassverket Nøstetangen Glass.

- For noen år tilbake solgte vi en slik pokal på auksjon. En nordmann fikk tilslaget på 1.2 millioner danske kroner.

Han viser oss samtidig skapet hvor de har flere slike glass stående.

Guidede turer tilbys alle i utgangspunktet, men man må ringe på forhånd og bestille. Dessuten ser familien helst at folk kommer i litt større grupper dersom man vil ha omvisning. Av sikkerhetshensyn er det dessverre ikke lov å ta bilder inne i slottet.

- Det er kun Jacob og jeg som viser rundt. Min kone er "binne gal," så hun vil ikke ha noe med det å gjøre. Så siden vi kun er to som tar omvisninger, kan vi ikke farte opp og ned fra København hver gang to eller tre turister vil ha omvisning.

De ser helst at gruppene er på en størrelsesorden over ti personer, og da koster det 75 danske kroner per person. Slottets hage er imidlertid åpen for alle til enhver tid. Her er alle velkomne til å ha piknik på de mange nyslåtte gressplenene, og alt kan benyttes av alle.

Fakta
Adresse: Glorupvej 34, 5853 Ørbæk
Kontakt: lone@fyntour.dk, eller Guideservice på Fyntour, tlf +45 66 13 13 37
Sykle hit: Følg sykkelrute 6, fra Odense, videre på 51 og til slutt 79 frem til slottet.
På nett: Glorup slott

For flere guidede turer på Fyn se Visit Fyn

Les også:
Frankrike: Slottet med det rare i

Mer fra Danmark finner du her.