Gjør deg klar for vinterferiemoro! Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Invano
Gjør deg klar for vinterferiemoro! Foto: Terje Rakke/Nordic Life/InvanoVis mer

Tips til vinterferien

Poden har fri fra skolen, og vil ha det gøy i snøen. Her ser du noen av mulighetene.

Februar er den store vinterferiemåneden. Hva skal du finne på for å aktivisere barna? Vi gir deg våre tips.

Når er vinterferien?

Noen har sin vinterferie denne uken, men de aller fleste har vinterferie i uke 8, fra 16.-22. februar, eller i uke 9, fra 23. februar til 1. mars. Tidspunktet for vinterferien varierer fra fylke til fylke, og noen ganger fra kommune til kommune. Sjekk når ditt fylke har vinterferie i vår ferieoversikt.

Hva skal familien finne på?

Vi er midtvinters, og da er det ski og andre snøaktiviteter som gjelder. Slik det ser ut over de fleste delene av landet i skrivende stund, kan vi håpe ingen trenger å dra så langt hjemmefra for å finne snø nok til å gå på langrenn, ake eller bygge snøhuler. En eller to selvkomponerte aktivitetsdager utendørs er et billig og greit alternativ for dere som ikke har et stort feriebudsjett i år.

Bor dere i osloområdet og har A-kort, kan dere melde dere på Skiforeningens vinterferiekurs for barn. De to aktivitetsdagene holdes på Skullerudstua, og varer hele dagen onsdag 18. og torsdag 19. februar. Det koster 300 kr per dag. Les mer her.

En annen dagsaktivitet er en tur til Hunderfossen ved Lillehammer. Her finnes en fem km lang akeløype, det organiseres snøballkamp, og man kan kjøre hest og slede, for å nevne noe. Vinterparken deres har åpent onsdager og lørdager fra 16 til 20. Inngang for voksne er 195 kr, for barn (5-11 år) 145 kr. Se mer info på Hunderfossens nettside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til fjells

Frister det mer å reise bort noen dager, er en av Turistforeningens hytter et godt alternativ. Flere av dem har aktivitetsledere på plass som sørger for at barna har ting å finne på. Det gjelder en rekke betjente hytter, for eksempel Gjevilvasshytta i Trøndelag, Rondevassbu, Gjendesheim og Fondsbu. Les mer om tilbudene her.

Turistforeningen har også hundervis av selvbetjente hytter tilgjengelig for sine medlemmer. Det krever litt mer planlegging, selv om det finnes matvarer som kan kjøpes på hyttene. Les mer om vinterferie i selvbetjente hytter her.

Frister det med en egen hytte? Du kan leie over hele landet. Foto: Ute Foto/Invanor
Frister det med en egen hytte? Du kan leie over hele landet. Foto: Ute Foto/Invanor Vis merKanksje du heller vil leie din egen hytte? Det finnes rundt 400.000 hytter og fritidseiendommer i Norge, og mange av dem leies ut. Standard, størrelse og prisnivå varierer, så her burde det være mulighet for å finne noe som passer familien. I vinterferien må du regne med å betale rundt 1.000 kr per person for en uke i en hytte med strøm og vann.

Her er noen priseksemler:
- Godt utstyrt hytte m. 4 senger i Ål i Buskerud m. strøm og vann - 5.510 kr i uke 8.
- Godt utstyrt laftet stabbvur m. 5 senger på Golsfjellet m. innlagt strøm og vann - 7.560 kr i uke 8.
- Sjarmerende støl m. 4 senger i Vinje i Telemark m. strøm og vann og badstu - 6.000 kr i uke 8.
- Moderne leilighet m. 6 senger på Gaustablikk i Telemark m. strøm og vann. Rett ved bakkene - 7.100 kr i uke 8.
- Hytte m. 6 senger ved Sjusjøen (Lillehammerområdet) m. strøm og vann - 5.830 kr i uke 8.

Sjekk flere eksempel i Norgesbookings utvalg i vinterferieukene her.

Moro i skibakken - bra dersom ungene har lopper i blodet. Her fra Trysil. Foto: Ute Foto/Invanor
Moro i skibakken - bra dersom ungene har lopper i blodet. Her fra Trysil. Foto: Ute Foto/Invanor Vis merFerie i skibakken

Langrenn og aking er en ting, men mange unger er mer ivrige på fart og spenning, og vil gjerne stå i slalombakkene. Det finnes flere skisentre med snille bakker og familievennlig atmosfære. Hvilket som passer dere, kommer an på reisevei og preferanser. Her er noen forslag:

  • Trysil - Norges største skisenter er kjent for sin familievennlige profil. Hver uke er det program barna kan være med på. Les mer om det her. Hos nyåpnede Raddison Blu Resort er det et badeanlegg der ungene kan løre å surfe, også. Les mer her.
  • Gautefall - familievennlig og passe oversiktelig i hjertet av Telemark. Her er skilærere som kan lære ungene å stå, og et innendørs lekeland hvis det blir for mye frisk luft for ungene. Alpinsenteret drives av dansker, og dermed er dette populært blant danske skiturister, også.
  • Gaustablikk - også i Telemark, men med flere utfordringer for de litt større barna som trenger utfordringer. Her er det aktivitetsprogram hver uke. Ikke gå glipp av Gaustabanen, som tar dere opp til Gaustatoppen på innsiden av fjellet. Fantastisk utsikt, og en tøff skitur ned igjen, for dem som tør. Les mer og se bilder her.
  • Hafjell - skisenteret like nord for Lillehammer har egne områder for de minste, det nyeste er Barnland, der bakkene er slake, og ungene møter de snille Hafjelldyrene Nora, Gaia og Peller. Aktivitetsprogram hver uke. En park med hopp og ramper holder ungdommen aktivisert.
  • Geilo - et av de største skisentrene i landet har også familievennlig profil. Fire egne områder for barn. Les mer om Geilo for barn her.
  • Beitostølen - skisenteret satser på barnefamilier, og har et bra opplegg og tilbud til de minste, bl.a. egne instruktører, aktivitetsprogram og barnebakker.
  • Kongsberg - skisenteret har et bra tilbud til snowboardere. Snowboardparken burde gi ungdommen de utfordringene de trenger i vinterferien.
  • Nesbyen - her er det også en snowboardpark, og den er helt ny. Skisenteret arrangerer vinterferieuker i uke 8 og 9, med masse aktiviteter for barna. Les mer om det her.
Merk at dette bare er et lite utvalg av skisentrene som finnes. Se en oversikt over alle Norges skisentre og hva de har av bakker og heiser hos www.skiinfo.no.