Tips til Roma

Den evige stad er i vinden. Her er tipsene til romaturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 20. mai er det premiere på den andre Dan Brown-filmen Engler & Demoner. Filmen er nesten like mye omtalt som den forrige, Da Vinci-koden.

Denne gang er professor Robert Langdon i Roma, der en mystisk sekt er ute etter å tilintetgjøre Vatikanet.

I løpet av handlingen får du være med til mange av Romas flotteste attraksjoner - men vit at innspillingen av filmen for det meste foregikk i California. Vatikanet tillot ikke filming ved helligdommene, og har uttalt at de er lite begeistret for Dan Browns actionhistorie.

Selv om lite av Engler & Demoner faktisk er spilt inn i Roma, kommer filmen til å gi deg lyst til å reise til Den evige stad, som regnes som en av verdens mest populære storbyer for turister.

DinSide har her samlet sammen tips og råd om hva du bør gjøre, hvor du kan bo, og hvor du får den beste maten i byen.

Reis vår og høst: Roma er som nevnt en av verdens største turistbyer, og i høysesongen om sommeren kryr det av turister. Lange køer kombinert med høye temperaturer kan gjøre selv den mest sindige turisten stresset. Et tips da er å heller reise til Roma om våren (mars-mai) eller høsten (september-oktober). Reiser du om sommeren, er det et godt tips å komme deg opp tidlig og troppe opp på turistattraksjonene rundt kl 9. Fra klokken ti kommer nemlig turistbussene, og deretter blir det bare flere og flere turister.

Roma i ekspressfart: Har du liten tid i Roma, eller kanskje heller vil bruke mest mulig tid på å sitte på en fortauskafé og se din utkårede dypt inn i øynene, er det likevel fullt mulig å få med seg det viktigste på én dag. I så fall anbefaler vi at du hopper ut av hotellsengen tidlig, og drar rett til Vatikanmuseene i Vatikanbyen. Er du her i nitiden, får du ha området omtrent helt for deg selv, og slipper å kaste bort masse tid på å stå i kø.

Frescoen Skapelsen av Michelangelo befinner seg i taket av Peterskirken. Foto: Wikipedia
Frescoen Skapelsen av Michelangelo befinner seg i taket av Peterskirken. Foto: Wikipedia Vis merDeretter skal du selvsagt innom Peterskirken, som ligger like ved. Pass på at du ikke har bare skuldre eller ben - da risikerer du å ikke slippe inn. Løft blikket, og se den verdenskjente frescoen Skapelsen av Michelangelo.

Så lenge Colosseum står, vil ikke Roma falle, heter det. Foto: David Illiff
Så lenge Colosseum står, vil ikke Roma falle, heter det. Foto: David Illiff Vis merDeretter tar du turen tvers gjennom byen og til Colosseum på Palatinhøyden. Det tar for mye tid å gå, så ta taxi eller undergrunnslinje B (buss og trikk kan fort bli kronglete, men er også et alternativ). Like ved ligger Forum Romanum, det tidligere juridiske og politiske sentrum i det gamle Roma. Billettene kan også brukes til å se ruinene på Palatinhøyden.

Så er det Capitolhøyden sin tur. Her ligger Musei Capitolini, vel verdt en kikk.

Neste stopp er Panthenon, tempelet for alle de antikke romerske gudene. Er du først her, anbefales en iskrem fra Della Palma (Via della Maddalena 20), iskrembaren som har all verdens smaker på isen sin.

Men pass på hvor du spiser isen, for velger du feil sted kan det gi deg en bot på 50 euro. Det er nemlig ikke lov å spise og drikke ved de historiske attraksjonene, med mindre du sitter på en kafe eller restaurant.

Når solen begynner å gå ned, står Spansketrappen for tur. Hit drar både romere og turister for å se på livet, eller beile til sin utkårede.

For en litt mindre historiefokusert oppskrift på hvordan du kan oppleve Roma, sjekk ut hvilke ti ting DinSides utsendte mener du bør gjøre i byen.

Se bildespesialen fra det historiske Roma

Italiensk pizza får du i alle varianter i Roma. Dette er en napoletansk margherita. Foto: Valerio Capello
Italiensk pizza får du i alle varianter i Roma. Dette er en napoletansk margherita. Foto: Valerio Capello Vis mer


Billig og bra spisesteder: I en turistby som Roma kryr det av dyre og dårlige spisesteder. Et generelt tips er å trekke litt unna turistattraksjonene når du skal sette deg ned for en matbit. Prøv sidegatene og små smug i stedet. Her finner du de mer autentiske romerske spisestedene. Trattoriaet Da Felice (tlf: +39 06 574 6800) i Via Maestro Giorgio er kjent for å servere god mat til hyggelige priser. Trattoriaet Primo al Pigento serverer italiensk mat med moderne tvist til fine priser. Husk å bestille bord. Et av byens beste pizzeriaer heter La Gatta Magniona 8tlf. +39 06 534 6702), og ligger i Via Federico Ozaman 30, litt utenfor sentrum. Bestill bord på forhånd. Se også: Ti tropp restauranter i Roma

Blir det for mye god mat i Roma? Da kan du bli med på sightjogging - en morsom og sporty måte å se byen på.

Billig og bra overnatting: Roma er en populær turistby, så de billige og bra hotellene blir fort fulle. Bestill derfor rom i god tid hvis du kan, men husk at det går an å gjøre siste liten-kupp også. Sjekk med forskjellige hotellsøksider, og undersøk hva Tripadvisors brukere mener om hotellene som er aktuelle for deg. Se også: Åtte rimelige hoteller i Roma

Slik kommer du deg til Roma: Både SAS og Norwegian fly direkte fra Oslo til Roma. Du kan også hive deg på en restplass med Star Tour, enten med overnatting inkludert, eller bare flybilletten.

På nett: Romas offisielle turistnettside