Tips til Madrid-ferien

Spanias hovedstad egner seg for besøk hele året. Her er våre tips til hva du bør få med deg.

Publisert
Sist oppdatert

Madrid om vinteren høres kanskje ikke så fristende ut, men Spanias hovedstad er nesten best litt utenom turistsesongen. Se hvordan du opplever det "virkelige" Madrid!

Sist gang DinSide var i Madrid, var en varm helg i august. Denne gangen dro vi i november, og fikk en helt annen opplevelse av byen.

Se bilder fra Madrid

August er den store feriemåneden i Madrid, og dermed flykter nesten alle madrilenere ut av byen og ned til Valencia og Costa Brava, eller opp til Costa Verde i nord. (Det er få som ferierer sammen med alle europeerne på Costa del Sol.) Madrid i august er derfor ganske folketomt, og det kan jo ha sine fordeler.

Les mer fra Costa Verde her

Men det var jammen morsomt å besøke Madrid i november, og oppleve storbyens "normalpuls". Når det i tillegg er 18-20 grader og sol, da har man ingenting å klage over. (Nå skal det sies at dette var uvanlig varmt. Vanligvis er vintertemperaturene på rundt 10-15 grader.)

Fire dager i Madrid. Hva skal de fylles med?

Vin og tapas, kunst og flamenco, cava og chocolate con churros, shopping og fotballkamp.

Kunst-musts

Vi begynner med de kulturelle opplevelsene, nærmere bestemt et besøk til Prado, Museo Reina Sofía og Thyssen Bornemisza. Prado, som er et av verdens største og beste kunstmuseer (på høyde med Louvre i Paris), har i høst åpnet en helt ny museumsdel. Den gamle museumsbygningen er blitt tilknyttet den nye bygningen (som er bygd opp rundt et gammelt kloster) via en underjordisk passasje. Denne utvidelsen har vært like omtalt som den nye operaen i Oslo (men her er ingen gul marmor), og madrilenere står i lange kør for å oppleve museet i ny drakt.

Las Meninas - Velazquez mest kjente verk.
Las Meninas - Velazquez mest kjente verk. Vis mer


Utvidelsen er absolutt vellykket. Det moderne nybygget gir en fin kontrast til den gamle bygningen, og inngangspartiet er luftig, med glassvegger og en helt ny museumsbutikk og -kafé. Skal du til Prado i løpet av madridbesøket, bør du planlegge det litt. På ettermiddagen kan du oppleve å måtte stå ganske lenge i kø før du får kjøpt billett. Disse kan imidlertid kjøpes på forhånd. Sjekk dette på Prados hjemmeside. Tirs-lør 18-20 og søn 17-20 er det gratis inngang.

Skal du først til Prado, burde du sette av et par timer. Museet rommer ufattelig mye, fra de klassiske spanske malerne; Velázquez, El Greco, Goya, Ribera og Morillo, og til andre store europeiske kunstnere som Rubens, Rembrandt og Rafael. Er du ikke så stø i kunsthistorie, anbefales en audio-guide. Har du ikke tid til å se mer enn høydepunktene, er det disse maleriene du bør få med deg: Las Meninas av Velázquez, 3. mai 1808 av Goya, og portrettet av Karl IV og familien av Goya.

Se bilder fra Madrid

Guernica - Picassos viktigste verk.
Guernica - Picassos viktigste verk. Vis mer


Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía er Madrids moderne kunstmuseum, og ligger i et gammelt sykehus like ved Prado. Her er Spanias mest kjente moderne verker utstilt. Også dette museet fikk nylig en ny museumsdel og kafé. Rød lakk og glass dominerer det moderne tilbygget, som huser midlertidige utstillinger.

Hovedutstillingen befinner seg i selve sykehusbygningen. Her er verker av Picasso, Juan Gris, Miró, Dalí o Julio González. Museo Reina Sofías hovedverk er Picassos Guernica, som ble malt etter bombingen av landsbyen Guernica under den spanske borgerkrigen på 30-tallet.

Madrids tredje store museum, Thyssen Bornemisza, ligger omtrent rett overfor Prado. Her presenteres både klassisk og moderne kunst, og du finner malerier av El Joven, Durero, Monet, Renoir, Van Gogh, Gauguin, Kirchner, Picasso, Dalí, Miró og Juan Gris. Thyssen har dessuten en samling amerikansk kunst fra 1800-tallet, noe du ikke finner andre steder i Europa.

Mat for mons

Men, et besøk i Madrid kan ikke bare bestå av åndelig føde. Legemet må også ha sitt, og det er ikke vanskelig å dekke dette behovet i Madrid. Er du i Madrid på en søndag, må du dra til La Latina og spise tapas. Bydelen like sør for Plaza Mayor er full av folk på søndager. Enten hopper du fra tapasbar til tapasbar, ellers setter du deg ned på en av utekafeene, for eksempel på Plaza de la Paja, og ser på livet. Husk søndag er dagen for El Rastro, det store markedet i byen, og det ligger i La Latina, i området rundt Plaza de Cascorro.

Cava Baja i La Latina er full av tradisjonelle og populære tapasbarer. Her ligger for eksempel La Camarilla og El Tempranillo, blant annet. Se en oversikt over flere tapasbarer i Latina her.

Skal du ut og spise eller gå på bar om kvelden, kan du også godt dra til La Latina, men det finnes gode restauranter også andre steder i byen. Her er noen forslag:

Gass deg i skalldyr hos Ribera do Miño. Foto: Ribera do Miño
Gass deg i skalldyr hos Ribera do Miño. Foto: Ribera do Miño Vis mer


Ribera do Miño - rimelig og hyggelig restaurant med skalldyr som spesialitet. Ligger i Santa Brigida, 1, nærmeste metro er Tribunal. Bestill bord!

Mercado de la Reina - i denne moderne restauranten serveres spansk mat med en moderne tvist. Restauranten har dessuten en ginbar, hvor du kan smake forskjellige gintyper. Ligger i Gran Via 12, nærmeste metro er Gran Vía eller Sevilla.

Sula - moderne og trendy restaurant og bar der du enten spiser tapas eller en hel middag. Stort vinutvalg og innovativ meny. Juan Jorge, 33, nærmeste metro er Princípe de Vergara.

La Bola - kjent og klassisk spansk restaurant som serverer typiske retter fra Madrid. Her får du klassikeren cocido madrileño, som består av kjøtt av svin, kylling og sau, morcillo (blodpølse), kikerter og annet tilbehør. Godt, men ikke det letteste måltidet. Ligger i Bola,5, nærmeste metro er Opera.

Flamencoshow på Corral de la Moreria.
Flamencoshow på Corral de la Moreria. Vis mer


Vil du kombinere middagen med flamencounderholdning, har du flere muligheter i Madrid. Det som regnes for å være den mest autentiske flamencorestauranten er Casa Patas, like ved Plaza Santa Ana. Andre alternativer er Café de Chinitas og Corral de la Moreria.

Spanjolenes cava er vel så god som den franske champagnen, og hos Del Diego får du gode cavadrinker. Del Diego regnes som en av Madrids beste barer. Ligger i Calle de la Reina, 5. Nærmeste metro er Gran Vía. En annen klassisk bar i Madrid er Chicote. Hit drar du for å drikke Mojito, for dette var nemlig stambaren til Hemingway da han bodde i Madrid. Interiøret er det samme som da baren åpnet på 30-tallet.

Er du en slikkmunn? Da bør du ta turen til Casa Mira, et konditori av den gamle sorten, som serverer håndlaget konfekt uten kunstige tilsetningsstoffer av noe slag. Konditoriet har servert madrilenere konfekt og slikkerier siden 1842. Prøv den tradisjonelle julenougaten turrón (som du får hele året), marsipanen, polvorones-kjeksene, og Yemas de Nuez (butterdeig med valnøtter og plomme). Ligger i Carrera de San Jerónimo, 30 og nærmeste metro er Sevilla.

Du bør heller ikke gå glipp av churros con chocolate, en madrilensk spesialitet, som består av friterte smultringlignende stenger og tjukk, varm sjokolade. Det mest legendariske stedet å innta denne kaloribomben, er hos Chocolatería San Gínes i Pasadizo de San Ginés, 5. Stedet har åpent fra 10 om formiddagen til syv om morgenen onsdag til søndag, og 18 til syv om morgenen mandag og tirsdag. Svært populært å stikke innom etter en kveld/natt på byen. Men husk at det finnes flere chocolaterías som serverer dette i Madrid.

Søndagen vi er i byen er det fotballkamp mellom Real Madrid og Mallorca. Vi har fått tak i billetter, og toger opp mot Estadio Bernabéu sammen med rundt 75.000 andre. Det går overraskende kjapt å komme seg inn på arenaen, og det er overraskende lite bråkete fotballsupportere her. Real Madrids fotballkamper er tydeligvis en familiebegivenhet, for rundt oss sitter hele familier med nistepakker og brus, og knasker pipas, salte solsikkefrø, mens spillerne løper rundt på banen. Ikke helt samme stemningen som på en engelsk fotballkamp, men artig, likevel. Særlig når Real Madrid vinner kampen, og omtrent alle 75.000 tilskuere er tilhengere av laget.

Seieren feires med en cerveza på en bar etter kampen. Når man er i Madrid, gjør man som madrilenerne.

Flere Madridtips? Les:

Slik gjør du Madrid
Storbyguide: Madrid
Madre mia, Madrid

Se bilder fra MadridRedigering: Per ErvlandVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer