Tips til jenter på tur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Sisters are doing it for themselves" i disse dager, om det så betyr en shoppingtur til Paris, en spahelg i Tallinn, en sykkeltur i Provence, eller en mer eksotisk rundreise i Asia eller Sør-Amerika.

Kvinner tjener egne penger, og styrer bruken av dem selv. Kanskje er det mor som ønsker seg en frihelg fra mann og barn, kanskje er det forretningskvinnen som reiser mye alene i jobben, eller kvinnen som har ferie på tider av året da ingen andre i familien eller vennegjengen kan reise, eller kanskje det er hun som foretrekker å reise ut på eventyr på egenhånd.

Kvinner reiser som aldri før - og mange foretrekker å reise alene. Foto: Per David Jonsson
Kvinner reiser som aldri før - og mange foretrekker å reise alene. Foto: Per David Jonsson Vis mer


Det finnes flere reisebyråer som spesialiserer seg på kvinner, og arrangerer rene kvinneturer. Det finnes også nettsider der du kan søke etter andre kvinner som skal reise til samme destinasjon som deg. (Se lenker nederst i artikkelen.)

Uansett, her er gode tips til kvinner som reiser alene:

Sett deg inn i kulturen

Første bud for jenter som reiser alene, er å finne ut mest mulig om kulturen i landet/landene du skal besøke. Hva slags posisjon har kvinner i samfunnet? Er det vanlig at kvinner beveger seg alene rundt? Preges landet av en "machokultur"? Hvordan er kleskoden?

Slik finner du ut om det er greit å gå rundt i singlet og shorts, eller om du må ta med deg heldekkende bukser og tunikaer. I noen land blir det tatt som en seksuell invitt dersom du takker ja til å ta en drink/gå ut med en mann alene. Vær obs på at blonde og blåøyde jenter fort kan tiltrekke seg ekstra oppmerksomhet i deler av verden der slike farger ikke er vanlig. Husk også at i noen kulturer er det helt vanlig at menn plystrer/roper etter kvinner på gaten. Det menes ikke nødvendigvis noe vondt med det, det er deres måte å gi kvinner komplimenter på.

Lær deg noen fraser

Det kan være lurt å pugge inn noen fraser på språket de snakker der du skal reise. "Nei takk", "La meg være i fred", "Jeg trenger hjelp", "Jeg venter på min venn", "Jeg er gift" - alle kan være nyttige fraser å kunne. (Det kan hjelpe å si at du har kjæreste eller er gift - i mange land, for eksempel i mange sør-amerikanske respekterer menn stort sett det. Du "tilhører" da en annen mann. Ta med en falsk giftering du kan bruke.)

Blir du offer for uvelkommen oppmerksomhet kan det hjelpe med en skikkelig utskjelling på norsk. De skjønner ikke hva du sier, men tonefallet viser at du er forbannet og ber dem stikke dit pepper'n gror.

Vær gatesmart

Se målbevisst ut, gå med hevet hode, og lat som du vet hva du driver med - selv om du kanskje ikke gjør det. En som virker nølende og usikker blir lett pekt ut som et bytte. Må du spørre om veien, spør andre kvinner eller par. Ikke nøl med å be om hjelp dersom du føler deg forfulgt. Generelt sett bør du ligge unna ubefolkede områder på nattestid. Hold deg der det er folk.

Dropp smykkene og dyre klær

Kvinner blir oftere offer for ran enn menn. Pass derfor på at du ikke går rundt som en vandrende prislapp med dyre smykker, designerveske og merkeklær på steder hvor dette skiller deg ut fra mengden (men er du for eksempel i St. Tropez er det bare å kjøre på).

Forøvrig gjelder samme regler som ellers. Ikke gå med store pengebeløp på deg. Må du, så del opp beholdningen, slik at du ikke mister alt dersom du blir ranet. Se an situasjonen før du gjør anskrik. Det er bedre å miste lommeboken enn å bli slått ned eller knivstukket.

Ta med pepperspray

Uansett om du skal på en storbyferie, til en eksotisk palmestrand, eller på fjelltur i Himalaya kan det være greit å ha en pepperspray med seg i tilfelle noen forsøker å overfalle deg. Blir du overfalt bør du skrike til, og dersom ikke det hjelper får du ty til vold. Sikt mot testiklene, øynene eller nesen.

Pass drinken din

Ute på en bar eller restaurant alene, eller sammen med noen nye bekjentskaper? Dessverre finnes det folk med onde hensikter. Pass på at du ikke drikker deg beruset og mister kontroll. Pass også på at ingen putter noe i drinken din.

Rapporter hjem

Skal du reise rundt, eller oppholde deg på steder som ikke er de tryggeste for kvinner, bør du jevnlig sende rapporter hjem via e-post eller telefon. La folk hjemme vite hvor du befinner deg når (altså hvor neste stopp på turen er, og hvor du bor). Skulle det skje deg noe, og du ikke rapporterer hjem som avtalt, vet de hvem de skal kontakte for å finne ut hvor du er.

Ikke bli overhysterisk

Husk at de fleste mennesker er hyggelige, og vil deg ikke vondt. Stadig flere kvinner reiser alene, og det går veldig bra med de fleste. Ikke la frykten hindre deg i å reise, men bruk din sunne fornuft.

Nyttig på nett og reiseforum for kvinner:

Women Travel Tips
Women's Travel Club
Thelma & Louise
Diverse Traveller

Reisebyrå for kvinner:

Adventure Women
- eventyr for kvinner over 30 årTiger Travel
- kvinnereiser i India
Veidman Adventure
- aktivitetsferierJomfrureiser
- aktivitets- og kulturferier over hele jordaJungfrureiser, Sverige
- norske Jomfrureisers svenske søster
Sacred Journeys
- new age, yoga og meditasjon.Wild Women Expeditions
- for bush girls og folk med anlegg for friluftsliv.

>> LES OGSÅ: Heftige singelreiser

Denne saken ble første gang publisert i mars 2007.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!