Tips til India-turen

Fantastiske opplevelser venter i India. Her er gode tips på veien.

Foto: Thomas H. Aastad
Foto: Thomas H. Aastad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

India spås å bli et hett reisemål i 2010, og da særlig New Delhi. Det gigantiske landet kan by på opplevelser du aldri vil glemme, og burde absolutt komme på listen din over steder du skal reise til i løpet av livet.

Men, India er en helt annen verden enn Norge, og det er ikke bare bare å reise dit. Derfor presenterer vi her noen gode tips og råd til deg som planlegger en tur til Incredible India.

Ikke gap over for mye

India er et kjempeland. Vi snakker om et areal på nesten 3,3 millioner kvadratkilometer (til sammenligning er Norge på nesten 324.000 kvadratkilometer). Du kan bare glemme å få sett India i løpet av ferieturen. I så fall måtte den vært over ett år lang. Du må heller velge deg ut de delene du vil se.

Det "klassiske" India, altså de vakre templene og storslagne fortene du sikkert har hørt om (Agra fort, Taj Mahal, Jaipur fort, det røde fort i Delhi), ligger i Det gylne triangel, som triangelen de tre byene New Delhi, Jaipur og Agra utgjør. Dette er et bra sted å starte for deg som er fersk indiaturist. Hold av minst fem dager til en uke til å se det hele. Les DinSides reisereportasje fra Det gylne triangel her.

Er du opptatt av helse og velvære? Da bør du vurdere å reise til Kerala. Det er her den verdenskjente ayurvedabehandlingen kommer fra. Det er også her yogaen har sitt "hovedsete", hvis man kan kalle det det. I Kerala kryr det av ashrams (yogaskoler) der du kan bo og få undervisning og bli behandlet av ayurvedaeksperter. I tillegg er naturen i Kerala fantastisk. Keralas såkalte backwaters er et nettverk av brakkvannslaguner og innsjøer. Her kan du feriere på husbåt.

Keralas backwaters. Her kan du bo på husbåt og feriere i ro og mak. Foto: Brian Thomas
Keralas backwaters. Her kan du bo på husbåt og feriere i ro og mak. Foto: Brian Thomas Vis mer


Den klassiske solferien får du i Goa, hippienes paradis. Her kan du velge mellom alt fra femstjerners luksushoteller, eller strandhytter med enkel standard. Del stranda med kuer, lokale fiskere og andre vestlige turister. Se bilder og les om hvordan du gjør Goa på egenhånd.

Dette var bare en smakebit av hva India kan by på. Den eventyrlystne trekkes kanskje heller mot en reise til Himalaya (hva med en skiferie i Kashmir?, tigersafari eller ørkenekspedisjon? Valget er ditt.

Indiske tigre er svært sjeldne. Nå blir tigerturisme brukt som et middel for å redde dem fra utrydding. Foto: Peranandham Ramaraj
Indiske tigre er svært sjeldne. Nå blir tigerturisme brukt som et middel for å redde dem fra utrydding. Foto: Peranandham Ramaraj Vis mer


Les Torbjørn Færøviks bok India

Dette er en helt fantastisk bok som virkelig gir deg et innblikk i det komplekse landet. Færøviks skildringer er spennende og livlige, og denne boken er obligatorisk for alle indiaturister å lese. Enten på forhånd, eller mens du er der nede. Le mer om boken hos Bokkilden.

Forbered deg på fattigdom

Du får fattigdommen midt i trynet i India. Vær forberedt på det. Ja, noen synes det er så fælt at de aldri vil reise tilbake. Vel, det er en litt for sart beslutning. Fattigdommen blir ikke borte selv om du ikke er der, og hvis det går så inn på deg å se barbeinte gatebarn tigge, og se krøplinger sitte og sove i gatene, da bør du heller prøve å gjøre noe med det. Finn en veldedig organisasjon å støtte eller lån ut penger til gründere i u-land.

Det er mye elendighet i India, men merkelig nok virker selv de lutfattige rimelig glade. Det er fordi i India er flertallet hinduister, og de tror på karma. Altså, du får bare innfinne deg med din skjebne, leve et moralsk riktig liv, og håpe du får det bedre i ditt neste liv. Ja, dette er en opprørende tanke for oss som kommer fra en kultur der like muligheter er et mantra. Men mange fattige tenker nok at hvis man lever i en håpløs situasjon, er det kanskje ingen vits i å gå rundt og deppe over det hele tiden.

Vær tidlig ute med visumsøknad

For å reise til India trenger du visum, og det er en litt omstendig prosess. har du muligheten til å møte opp direkte hos den indiske ambassaden på Frogner i Oslo med pass, et passbilde, visumavgift i kontanter (et vanlig turistvisum koster 400 kroner) og utfylt søknadsskjema. Så er saken fikset i løpet av fem arbeidsdager. Men ja, du må stille opp ved åpningstid, trekke kølapp og belage deg på en time eller to med venting. Så må du tilbake igjen når visumet er klart for avhenting.

Dersom du ikke bor i Oslo, kan du sende søknaden i posten (du må da sende med passet ditt). Vær ute i god tid, for ambassaden regner med at det vil ta 15 arbeidsdager å få ordnet visumet ditt via post. Les mer om hvordan du får visum til India hos Indias ambassade.

Husk reiseapotek

Pakk med et lite reiseapotek. Dette bør i det minste inneholde antibakteriell håndrens, plaster, Imodium, smertestillende og desinfiserende salve. Se forøvrig Apotek 1s råd til reiseapoteket her.

Ikke la leppene røre vann fra springen

Kjøp flaskevann - alltid. Ikke engang puss tennenen i springvannet. Bruk flaskevann til dette også, så er du på den sikre siden. Hold munnen igjen når du dusjer. Les hvordan vi overlevde ferien i India uten spor av magetrøbbel.

Ikke la deg lure

Overalt hvor du reiser i India vil mer eller mindre proffe guider tilby deg sine tjenester. Noen av dem fungerer også som din sjåfør, andre kombinerer rollen som rickshawfører med personlig guide.

Ikke vær redd for å benytte deg av disse tjenestene, men vær klar over at du garantert vil bli satt av ved ulike butikker og markeder. Her lokker guiden din med at du får kvalitetsvarer til bra pris (pashminaer, pyntegjenstander, smykker osv.) Vær klar over at guiden din sannsynligvis har en avtale med butikken om å ta med turister dit, og han får provisjon hvis du kjøper noe. Det kan godt hende butikken virkelig har fine varer, men prisene er mest sannsynlig jekket opp fordi du er en utlending som antagelig har mer penger på kontoen enn disse inderne vil tjene tilsammen i løpet av sitt arbeidsliv.

Å betale 5-600 kroner for et pashminaskjerf er for eksempel bare tull. For den prisen får du kjøpt pashmina i Vesen også. Det er ingen skam å prute i India. Kjør på. Men - vær litt raus også, for en femtilapp for deg er ingenting, men kan fø en indisk familie i flere uker.

Vær bestemt

Indere er generelt et vennligsinnet og hjelpsomt folkeslag. Husk at i dette kjempelandet kan du være den første hvite personen de ser i levende live. Det er mange indiske turister ved de store attraksjonene, så ikke bli overrasket om noen gjerne vil ha deg med på familiebildet.

Men - som i alle andre steder er noen mer opptatt av at du er en potensiell gullgruve, og disse går ikke av veien for å prøve å lure til seg noen rupees fra deg. Dersom du vil gi til tiggere, gjør for all del det, men vær forberedt på at gir du til én, strømmer resten av gjengen til, også.

Vi har tidligere nevnt tiggerneVær bestemt i din oppførsel. Si "no" klart og tydelig når nok er nok. Er det noen som ikke lar deg være i fred? En tirade på norsk i et bestemt og avvisende tonelag kan funke ganske bra.

Gled deg!

Aller viktigst - gled deg til ditt livs reiseopplevelse i India. Luktene, smakene, fargene, lydene. Det er et sammensurium av sanseinntrykk som venter på deg.

På nett: Incredibla India

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer