Tips til Danmarksferien

Skal du til Legoland med familien i sommer? Vi gir deg tipsene til hva dere kan finne på når besøket er overstått.

Har du barn under 13 år? Da er det nesten ingen bønn. Du slipper ikke unna et besøk i en fornøyelsespark i sommer.

De voksne elsker Danmark, og ungene elsker Legoland. Dermed bærer det mot Legoland ved Billund i Danmark - en klassiker for barnefamilien på tur.

Les vår test av Legoland og Tivolis attraksjoner

Men når alle karusellene er prøvekjørt, tre softis er fortært, dere har kastet bort altfor mange penger på lykkehjul og sukkerspinn ... hva skal dere da finne på? Det er jo fortsatt flere dager igjen av danmarksferien?

Flust med familieaktiviteter i Syd-Jylland. Foto: Visit Denmark
Flust med familieaktiviteter i Syd-Jylland. Foto: Visit Denmark Vis mer


Fortvil ikke. Her er noen forslag til hva familien på tur kan finne på når Legoland er strøket av på listen:

Sykkeltur i vikingdalen

Vejle Ådal like utenfor Vejle er et eldorado for både frilufts- og historieinteresserte. En sykkelvei er anlagt der togsporet gikk før i tiden. Sykkelveien tar deg gjennom den frodige dalen, og forbi flere severdigheter, blant annet restene av Ravningbroen, en én kilometer lang og 5,5 meter bred trebro bygget av Harald Blåtand i år 979. Det er uvisst hvorfor broen ble bygget. Sannsynligvis var den et ledd i en forsvarsstrategi.

Bindeballe Købmannsgård er et naturlig stopp i Ådal. Denne gamle landhandelen ble grunnlagt i 1897, og her kan du fortsatt få kjøpt lokale spesialiteter, deriblant bitter og brennevin. Vi er tross alt i Danmark.

På nett: Vejle Ådal

Spennende utforskning på Danfoss Universe. Foto: Danfoss Universe
Spennende utforskning på Danfoss Universe. Foto: Danfoss Universe Vis mer


Utforsk nysgjerrigheten

Er barna dine av den nysgjerrige sorten? Da må dere nesten ta dere tid til et besøk hos Danfoss Universe. Dette er som Teknisk Museum, bare mye, mye større. Her kan hele gjengen lære om naturkrefter, ny teknologi, få vite hvordan datamaskinen egentlig fungerer, hvordan elbilen får fart, og mye mye mer. For disse tingene vet kanskje ikke mor og far, heller? Danfoss Universe har lagt stor vekt på interaktive installasjoner, og enkle forklaringer. Derfor blir dette en morsom og lærerik opplevelse for alle.

Danfoss Universe ligger utenfor Sønderborg, helt nede i det sørøstlige hjørnet av Jylland.

På nett: Danfoss Universe

Lek i sanden

Vi får håpe sola skinner når dere er i Danmark, og er det strandvær, har dere flust av muligheter til å plassere tærne i sanden. På Rømø, en øy med veiforbindelse rett utenfor vestsiden av Jylland, ligger Lakolk, en av Europas bredeste sandstrender - den er 2,5 kilometer på det bredeste. Her er det langgrunt, og veldig populært å fly drager.

På nett: Rømø Turistinformasjon

Flere strender i Syd-Jylland finner du her.

Hvem bryr seg om drittvær, når man kan plaske inne? Foto: Marina Fiskenæs
Hvem bryr seg om drittvær, når man kan plaske inne? Foto: Marina Fiskenæs Vis mer


Ta et bad - innendørs

Dersom værgudene ikke står dere bi, kan dere besøke Fredericia Idrætscenter, som ligger i byen Fredericia, øst for Billund, helt ved kysten, ikke langt fra broen over til Fyn. Dette er et av Danmarks største idrettsanlegg, og her har de innendørs svømmehall, tropisk badeland og et eget kurbad og spa. Her kan altså mor slappe av med en spabehandling, mens far lærer ungene å svømme. Får dere nok av vannaktivitetene, kan dere jo teste bowlingferdighetene.

En annen mulighet er å ta turen til Marina Fiskenæs, som ligger ved småbyen Gråsten, ved Flensborg fjord, helt sør på Jylland. Dette er et helt nytt bade- og spaanlegg, med en egen hytteby der man kan leie seg inn. Gråsten er forøvrig Dronning Margrethes sommerresidens, men når ingen av de kongelige er der, kan alle ta en spasertur i parken rundt slottet.

På nett: Fredericia Idrætscenter og Marina Fiskenæs

Lær om fortiden i Den gamle by. Foto: Den gamle by
Lær om fortiden i Den gamle by. Foto: Den gamle by Vis mer


Tilbake til fortiden

I Århus ligger Den gamle by, som er Danmarks svar på Folkemuseet i Oslo. Her kan dere reise tilbake i tiden, og se hvordan danskene levde i gamle dager. Flotte restaurerte bygninger og morsomme aktiviteter. Bli med inn i stallen til arbeidshestene, og se smeden sko dem, eller smak på kaker og sukkertøy, slik de ble laget før i tiden. Lirekassespilleren underholder i brosteinsgatene, og i bakgårdene venter hanefar og tuppene hans på besøk.

På nett: Den gamle by

...enda en fornøyelsespark

Blir det ikke nok forlystelser på Legoland, kan dere besøke Sommerland Syd, som ligger i Tinglev, nesten på grensen til Tyskland. Denne fornøyelsesparken er mindre enn Legoland, men blir karusellsuget for stort, kan det være et godt alternativ, fremfor å besøke Legoland igjen.

På nett: Sommerland Syd

Trenger du flere tips til jyllandsferien? Sjekk disse nettsidene:

Syd-Jylland
Vest-Jylland
Øst-Jylland
Nord- og Midt-Jylland