Tips og råd til ferien i Goa

Lyst til å dra på ferie til Indias palmeparadis? Her er praktisk info.

Det er ikke noe problem å reise til Goa på egenhånd. Foto: Thomas H. Aastad
Det er ikke noe problem å reise til Goa på egenhånd. Foto: Thomas H. Aastad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Goa får besøk av rundt to millioner turister hvert år. Cirka 200.000 av dem er utlendinger. Goa er altså et vel så populært reisemål for indere selv. Da jeg var i Patnem og Palolem i begynnelsen av januar, var det vestlige turister som dominerte.

Det er først og fremst i vinterhalvåret turismen råder. Da kan Goa skilte med et behagelig og varmt klima. (Hold deg unna i juni, juli og august - da er det monsunene som regjerer, med regn og vind. Mange hoteller holder dessuten stengt i denne perioden.) Høysesongen er juleferien. Da øker prisene på overnatting. Se forøvrig klimastatistikk for Goa her.

Goa er kjent som hippienes paradis, og noen steder er det fortsatt hippikulturen som råder (Arambol i nord er et eksempel). Andre steder, spesielt områdene nord for hovedstaden Panjim, er det charterhotellene som dominerer (Candolim, Calangute og Baga). Luksushotellene ligger for det meste ved Colva. Andre områder igjen er midt i mellom - hit reiser turister som ikke har kjøpt en charterpakke, men som ikke er backpackere heller.

Les også:Gøy i Goa - hippienes paradis

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Patnem og Palolem

Patnem ligger sør i Goa, og er et avslappet sted der individuelle reisende kommer. Her finner du verken utpreget hippiekultur eller masse unge backpackere. Nabostranden Palolem er mer utbygget og trekker flere unge backpackere. Her er det mer liv og røre. Det er gåavstand mellom de to strendene.

Hverken Patnem eller Palolem har store hoteller. Det er små bungalow-hoteller som dominerer, selv om det er bygget et stort luksushotell på stranden sør for Patnem - til mange protester fra lokalbefolkningen.

Overnatting

Det er en fordel å ha fikset overnatting på forhånd. Siden mange av strandhotellene er ganske små, blir de fort fulle. For en oversikt over strandhotellene langs Patnem og Palolem beach, sjekk ut www.palolem-beach.com.

Strandhotellet Cuba ligger på Patnem beach. Foto: Thomas H. Aastad
Strandhotellet Cuba ligger på Patnem beach. Foto: Thomas H. Aastad Vis mer


Bungalowene er enkle, men de fleste har eget bad. Du kan velge om du vil ha aircondition eller ikke. Da jeg var i Goa i begynnelsen av januar, var temperaturen under 20 grader om natten - det var derfor ikke nødvendig med aircondition. Regn med å betale fra 2.000 til 3.500 rupees (275 til 500 kroner) natten for et dobbeltrom uten aircondition. Cirka 500 rupees (cirka 70 kroner) ekstra per natt for aircondition.

Jeg bodde på Cuba, som var ok, men ikke det fineste strandhotellet langs Patnem beach. Goyam regnes som det beste. Home like ved siden av skal også være bra.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Prisnivå

India er ikke noe dyrt ferieland. En indisk øl koster cirka fem kroner, en indisk vinflaske (absolutt drikkbar) koster rundt 40 kroner. En middagsrett koster fra 15 til 50 kroner, avhengig av ingrediensene. Pruting er lov dersom du skal kjøpe noen av smykkene, sarongene, sandalene eller alt det andre som er til salgs, men husk at indere ikke er spesielt velstående, og 70 kroner for en sarong har du vel råd til å betale?

Sikkerhet

Etter terrorangrepene i Mumbai i slutten av november, har indiske myndigheter skjerpet sikkerheten kraftig. Under juleferien fikk ikke lokale smykkeselgere lov å være på stranden (noe som ødela mye for dem, selvsagt). Ellers er det satt opp politisperringer ved avkjørslene fra hovedveien som går litt innenfor kysten. Alle biler blir stoppet, for å hindre at eventuelle personer med skumle hensikter ikke slipper ned til turistområdene langs strendene.

Slik kommer du deg hit

Goa har sin flyplass cirka midt på kyststripen, på et stort nes sør for hovedstaden Panjim. Hit flyr både charterflyene og ruteflyene. Apollo har charterturer til Goa. Dersom du ikke vil bo i charterområdene nord for flyplassen, bestiller du bare flybilletten. Har du is i magen, kan du få restplassbilletter helt nede i 3.000 kroner.

Alternativt bestiller du deg en billett til Mumbai eller New Delhi, og kjøper billetter videre på et av innenriksflyene. En tur/returbillett til Mumbai eller New Delhi fra Norge koster 6-8.000 kroner i vintersesongen. Indias største lavprisselskaper som flyr til Goa er Air India, Jet Airways, Kingfisher, Air Deccan, Go Airlines, IndiGo og Spicejet. Du kan få en tur/returbillett fra New Delhi fra litt under tusenlappen. Fra Mumbai kan du få billett for rundt 500 kroner, hvis du er heldig.

Har du bestilt overnatting på forhånd, vil du i de fleste tilfeller få tilbudet om å bli hentet av en bil på flyplassen. Patnem og Palolem ligger cirka en times kjøretur unna. Prisen er rundt 500 rupees, cirka 70 kroner. Veiene er bra, og du får se litt av det flotte landskapet Goa kan skilte med litt innenfor kysten.

Oppsummering

Goa er et flott reisemål med et behagelig klima. Jeg kunne godt tenke meg å reise tilbake. Det er mange utflukter å gjøre dersom man blir lei av stranda. Naturen inn i landet er flott, og det finnes naturparker og fosser å se. En tur til Old Goa for å se den gamle portugisiske hovedstaden i staten, et besøk til en av krydderplantasjene eller en jungeltur for å oppleve hindutempelet Tamdi Surla er noen av opplevelsene som lokker.

I tillegg trekker den gode maten, de hyggelige menneskene, og den avslappede atmosfæren.

Til India uten magetrøbbel - les hvordan vi klarte det

Goa er imidlertid India "light". Dette kommer både av den store innflytelsen portugisernes rundt 200 år lange periode i Goa hadde på kulturen, men også fordi mange av Goas strender er blitt veldig turistifiserte. I tillegg må det nevnes at Goa er en rik stat. Du ser lite til den bunnløse fattigdommen og de triste menneskeskjebnene du ser ellers i India.

Likevel, ønsker du deg en eksotisk solferie, er Goa et godt valg. Du kan selvsagt velge en charterpakke, men det er absolutt ingenting i veien for å fikse ferien på egenhånd. Mesteparten av Goas turisme er rettet mot individuelle turister som kommer på besøk.

Velg område utfra hva slags ferie du vil ha. Er du ung i sinn, og ønsker litt liv og røre, er Palolem et godt valg. Patnem er bra for deg som vil ha en avslappende ferie, og er også et fint sted for barn. Er du gammel- eller nyhippie, er Arambol stedet. Luksusferie får du også, dersom du bestiller rom på et av de store luksushotellene.

På nett: Government of Goa
Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.