Tips for sykkelturen

Sykkelferie er populært, og syklistene har sin egen landsforening som gir tips som gjør sykkelturen bedre.

Gode råd før du skal sette sykkelspor på tilværelsen. <I>Illustrasjonsfoto fra New Zealand, Tommy Skårbø</I>
Gode råd før du skal sette sykkelspor på tilværelsen. Illustrasjonsfoto fra New Zealand, Tommy Skårbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykkelferie frister mange i varme sommerdager. Bare langs Rallarvegen på Hardangervidda finner 20.000 turister årlig frem sykkelen for å tråkke seg frem ved fotkraft. Men det er ikke bare å finne frem sykkelen fra boden å legge i vei. Her er tipsene som kan sikre deg en bra sykkelferie. Tipsene er basert på en mer omfattende oversikt som du finner hos syklistenes egen interesseorganisasjon, Syklistenes Landsforening (SLF).

 • Flere sykkeltips finner du her.
 • Forberedelsene avgjør

  Det er ikke til å komme forbi at graden av forarbeide avgjør hvordan du takler sykkelturen.

  Pass sittestillingen
  Unngå verkende rygg og stive skuldre med riktig sittestilling. Pass på at du sitter passe høyt. Setet reguleres slik at du bare har en ørliten vinkel i kneleddet med hælen på pedalen når den er helt nede. Det er ikke bra for ryggen å sitte for fremoverlent. Med rett styre kan du få for stort trykk på hendene, noe som kan gi numne fingre. Kortere og brattere styrefremspring kan hjelpe på disse problemene.

  Tren på forhånd
  Sykling krever foruten kondisjon, også styrke i mage, rygg og armer. Tren før langturen for å unngå smerter i utsatte kroppsdeler.

  Bli ett med sykkelen
  Fest deg til sykkelen med klikkpedaler og sykkelsko med klosser. Da slipper du å bruke unødige krefter på å holde foten på pedalen. Dessuten overfører du kraft til pedalene også når du trekker opp, ikke bare når du skyver ned. For en vanlig syklist kan det være greit med klikkmekanisme på det ene beinet, og vanlig pedal på det andre, da blir avstigning lettere.

  Bremser er sikkerhet
  Bremsene bør sjekkes før turen. Bremseklosser blir utslitte, og kan være galt justert, slik at du mister effekt. Rens også bort skitt og bytt rustne bremsevaiere. SLF mener uorginale bremseklosser er like greie som originale, og de koster langt mindre.

  Hjul og lufttrykk
  Få ting gjør så mye for komforten som sykkelhjulene. Se til at eikene blir etterjustert slik at hjulet holder seg rett. Pass også på at lufttrykket er riktig. Dekksiden skal ha oversikt over anbefalt trykk. Har du bilventil på dekket, kan du rett og slett bruke luftpumpene på bensinstasjonene. Luften siver ut, lufttrykket bør sjekkes jevnlig.

  Smøring
  Drivverket bør renses og smøres for å gå effektivt og unngå slitasje. Smør kjedet ofte med syntetisk olje som ikke tiltrekker seg møkk. Du kan også skaffe en kjederenser som spennes opp ved giret for å rengjøre kjedet.

  Utstyr på sykkelen

  Mye har skjedd på utstyrsfronten også for amatører, siden denne proffen tråkket banen rundt.
  Mye har skjedd på utstyrsfronten også for amatører, siden denne proffen tråkket banen rundt. Vis mer

  En ting er hva sykkelen er levert med - noe ganske annet er hvilket utstyr du bør ha for en bedre og tryggere tur.

  Lys i mørket
  Fastmontert lys er påbudt i mørket. Hvitt eller gult foran, og rødt bak. Sykler du mye med lys, er oppladbare batteri eller dynamo tingen. Diodelys er greit på opplyste veier, da holder batteriene lengre.

  Pling, pling
  Ringebjelle er påbudt, men de fleste sykler blir levert uten.

  Godt for hendene
  På sykler med rett styre anbefales ekstrautstyr som gir større variasjon i grepet. Barends er korte ekstrahåndtak som festes på styret, og gir bedre stilling når du står for eksempel.

  Bøyle for langturen
  Proffsyklistene bruker gjerne tempobøyle på lengre turer, og det kan også være praktisk for amatører som sykler langt. Med en slik bøyle foran styret, får du en mer aerodynamisk kjørestilling. Bøylen gir også mulighet til å hvile håndflatene.

  For bagasjen
  Vanligvis greier du deg uten bagasjebrett, men på tur kan det være greit med brett og sykkelvesker. Noen vesker kan også monteres på styret. Vesker finnes både i tekstil og plast, noen kan låses.

  For sikten
  SLF anbefaler speil på sykkelen, om du vil ha full oversikt. Moderne speil er små og lette, og gir minimal luftmotstand, fordelen for deg er at ingenting lenger kommer overraskende bakfra.

  Skjermene beskytter
  De fleste sykler leveres uten eller med dårlige skjermer. Med skikkelige skjermer beskytter du både deg og sykkelen mot søle. De bør ha skjermavstivere, men det kan ikke monteres på alle typer sykler.

  Riktig dekktype
  Vurder hvilket underlagt du kjører mest på, når du velger dekk. Grove dekk triller dårligere, og er tyngre i bruk på veier med godt dekke. Såkalte semislick vil være et godt valg for de fleste syklister. Dessuten kan det være greit å vite at et dekk er bedre jo høyere lufttrykk det tåler.

  Fjæring i setet
  En fjærende setepinne gir samme komfort som en fullfjæret sykkel, uten å veie så mye som slike sykler gjør.

  Utstyr på kroppen

  Tørr, uten gnagsår og uten overdreven vindmotstand - det er noen av kriteriene for godt turutstyr for en syklende kropp.

  Riktige klær
  Plaggene bør ikke være vide eller for varme og klamme. Pass særlig på at buksene ikke er for vide nederst, de kan henge seg fast i tannhjulene og kjedet. Bomullstrøyer blir veldig fuktige, velg sportsundertøy mot kroppen om du vil holde deg tørr. Avtakbare ben og armer gjør bekledningen fleksibel i forhold til vær og temperatur.

  Tørr og varm på beina
  Overtrekk til skoene beskytter mot kalde tær når det regner, er vått på veien eller når det er kaldt. Det finnes modeller som er både er helt og nesten vanntette.

  Varme hender med godt grep
  Hendene blir lett kalde, og da mister du noe av kontrollen over sykkelen. Ta med hansker som beskytter mot regn, men som gir godt grep der du trenger det.

  Pass på bakenden
  Sykkelbukse eller sykkeltruse transporterer fuktighet bort fra kroppen, og har ingen sømmer eller strikker som gnisser. Innlegg i baken trekker til seg fuktighet og beskytter mot sår ende.

  Hjelmen varer ikke evig
  Har hjelmen fått seg en trøkk, bør den byttes. Dessuten er nye hjelmer letter og mer aerodynamiske enn de var for noen år siden. SLF råder deg til å kjøpe en hjelm du liker både av fasong og farge. Den bør passe godt, ikke klemme eller være for stor. God ventilasjon og lav vekt er viktig.

  Generelle råd

  SLF mener erfaring gjør trygg, så det lønner seg å sykle hele året, ikke bare i sommerferien. Skal du raskt frem, lønner det seg å velge veibanen fremfor stykkevis og delte sykkelstier som du gjerne deler med fotgjengere. Til sist rådes du til å sykle rolig, og være oppmerksom på andre trafikanter og følge reglene for sykling på vei.

 • Flere tips om sykkelferier og sykling finner du hos Syklistenes Landsforening på nett.
 • Planlegger reisen med DinSide

  Assistanse får du på DinSide Reise. Charterreiser, fergeferien, flyreiser, valutakalkulator og reisetips fra leserne er noe av det du finner. Her er noen nyttige lenker:

 • Finn billige charterturer i restplassoversikten
 • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
 • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
 • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren

 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!