Tips 16-20: Flyspesifikke forslag

Illustrasjonsfoto: China Photos/Getty Images Vis mer


16: Fiks bonuspoeng! Skal du utenlands, må du ikke glemme å kreve dine bonuspoeng. Dette kan være litt forvirrende i starten da de ulike flyselskapene er medlem av ulike flyselskapgrupper. SAS Braathens gir deg Eurobonus-kort som gjør deg til medlem av Star Alliance, KLM driver ”Flying Dutchman” innnenfor gruppen Skyteam og British Airways hører til OneWorld for å nevne noen. Men spør når du bestiller billetter eller sjekker inn, og du vil fort få klarthet i hvilket selskap som vil gi deg poengene. Noen ganger vil du også kunne velge hvor du vil bruke/samle poengene dine. For sikkerhets skyld kan det være greit å sjekke at bonuspoengene dine er registrerte på billetten i innsjekkingsskranken eller i gaten. For selv om det er mulig å få registert manglende poeng i etterkant, er det svært tungvinte prosesser.

Eksterne lenker: SAS Braathens, Star Alliance, KLM, Skyteam, British Airways, OneWorld.

17: Strekk på beina, ikke budsjettet. For mer benplass i flymaskinene, bør du spørre om nødutgangssete (exit row på engelsk) i det du sjekker inn. Er du relativt tidlig ute, lar det seg ofte gjøre. Har du flere flyturer på rad, får du sannsynligvis ikke endret til godsetet før du kommer til neste flyplass. Er nødutgangene fulle, vil midtgangen alltid la et bein eller to strekke seg litt. Et hett tips gjenstår om du vil unngå at de fremfor deg skal lene setet bak og ta opp de centimetrene du har av benplass. I det lettingen er over (og man har lov å ta av beltet og lene setet bakover), sett et kne eller to helt opp i setet foran for å markere at det ikke er mer plass til overs. En mer diplomatisk utvei er selvsagt å spørre hvis det blir for trangt.

18: Fly skoløst. Har du ikke nødutgang, er det enkelt å smette av seg fottøyet for ekstra reisekomfort. Har du markant fotlukt, bør du overveie konsekvensene med omhu. På lengre flyreiser (over fem timer) får man for øvrig ofte utdelt både sokker, ørepropper og øyebind.

19: Slipp innsjekkingskøen. Enkelte flyselskaper oppretter egne/nye innsjekkingskøer for spesielle fly hvis avgang nærmer seg faretruende fort. Toppen av latskap er derfor å la være å gå i kø til oppropet kommer. Dette kan fungere med for eksempel Qantas en rekke steder i Australia, men er ikke å anbefale (andre steder).

20: Ikke gris med flymaten. Åpne alltid matenheten med plastikken vendt fra deg. Og vær ekstra forsiktig da plasten skal helt av, da dette siste "trekket" lett kan utløse søl. Kyllingsaus på skjorta er både irriterende, upraktisk og kanskje flaut. Spesielt om du kun har et skift og skal på noe viktig etter du lander. Dress med yoghurtflekk er ikke på mote.

>> TILBAKE til innledningsartikkelen