<i>Illustrasjon:</i> Smintair lover full røykeadgang i lufta, men vil de noen gang ta av? Foto: Facundo Porras
Illustrasjon: Smintair lover full røykeadgang i lufta, men vil de noen gang ta av? Foto: Facundo PorrasVis mer

Til himmels i en sky av røyk

Et tysk selskap planlegger å starte flyrute for røykere.

En tidligere aksjemegler fra Düsseldorf planlegger å starte opp flyrute for røykere mellom Düsseldorf og Tokyo. Selskapet Smintair eller Smoker's International Airways, flagger oppstart av første flygning 26. mars neste år. Selskapet vil starte med tre leasede Boeing 747 i rute mellom Düsseldorf og Tokyo, og benytte Lufthansas mekanikere til vedlikehold.

- Det handler om service, og det inkluderer å hjelpe reisende til å unngå lange timer uten en eneste røykepause på langflygninger, sier Smintairs Alexander Schoppmann til Associated Press.

- Vil ha tilbake flygleden

Selskapet proklamerer på sine nettsider at de ønsker å gjenninføre flygleden, intet mindre. Det vil de gjøre ved å ha god seteplass om bord - 138 seter i fly med plass til mer enn 400 personer. En del av flygleden slik Smintair ser det, er også at kundene blir presentert for cubanske sigarer, gourmetmat og pene flyvertinner i designertøy. Først og fremst er kampsaken å avskaffe røykeforbudet om bord, og tillate røyking på alle seter. Smintair hevder at deres fly på tross av røykende passasjerer, får bedre luft om bord enn ordinære fly. Grunnen er at de vil bruke mer luft utenfra til å friske opp kabinluften. (Noe som krever mer drivstoff.) I margen kan vi kuriøst notere at selskapet på sine nettsider sammenligner ikke-røykernes kampanjer med nazistenes før og under 2. verdenskrig, og at selskapets grunnlegger ikke tror på forskning som påpeker skadevirkningene av passiv røyking ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjær i sjøen

En luftfartsekspert fra Teal Group sier til Associated Press at han tviler på selskapets muligheter til å komme på vingene, og fremhever at ingen andre selskaper har startet opp med Boeing 747 som første maskin. Schoppmanns teorier om hvor trygt det er å være passiv røyker får også kritikk fra tyske kreftorganisasjoner.

Ekstern lenke:

  • Smintair
  • Mer kuriøst i lufta