Cubanske drosjer er ikke som drosjer andre steder...
Cubanske drosjer er ikke som drosjer andre steder...Vis mer

Til Castros hjemby

Kjempetidlig morgen, og det er tid for å fly til Santiago de Cuba - Castros hjemby.

Det er grytidlig om morgenen og jeg vekkes av telefonen - jeg skal til Santiago de Cuba. Utenfor venter en 50-talls Dodge med taxisjåføren Pepe. Avtalte i går at han skulle hente meg, og heldigvis holder han ord.

Apostlenes hester

Selv om klokken ikke er nådd seks, kryr det likevel av mennesker langs veiene. Lange køer og for få busser resulterer i at mange må gå til jobben langs motorveien. Turen ut til flyplassen, José Martí, tar 40 minutter. (I en moderne bil ville det tatt 20 minutter.) Takket være de humpete veiene klarer jeg å holde meg våken.

Lokalt lufttransport

Terminalen jeg skal reise fra ligger et stykke fra de andre og vi må kjøre gjennom et boligfelt for å komme dit. Jeg har hørt litt av hvert om cubanske innenriksfly så spenningen foran turen er følbar.

Vel inne på flyplassen (som holder en grei standard), kan jeg sjekke inn og starte letingen etter en etterlengtet frokost. Heldigvis finner jeg en bar hvor jeg får tak på en aldri så liten sandwich før magen slår krøll på seg. Formen stiger betraktelig etter kaloriinntak og en kopp svart kaffe.

Lettelse!

Videre er det enkelt å finne fram. Selve "gaten" er utendørs så jeg rekker å få med meg soloppgangen. Ser litt nervøst bortover rullebanen og prøver å tippe hvilket fly jeg skal reise med. Kvaliteten ser svært variabel ut, og nervene stiger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet er i rute og vi følges ut. Til min store lettelse er det flyselskapet AeroCaribbean som står for turen, et selskap som har forholdsvis nye fly. Turen til Santiago de Cuba er beregnet til to timer og koster 60 dollar en vei. Været er bra og det er lite turbulens -en vellykket reise så langt.

En egen bungalow

En velkommen avveksling fra støvete byliv: En helt egen bungalow!
En velkommen avveksling fra støvete byliv: En helt egen bungalow! Vis mer

Helskinnet fremme på flyplassen i Santiago de Cuba stikker jeg snuten bort i informasjonsskranken for å sjekke situasjonen på hotellfronten. Behovet for pusterom etter en uke i storbyen Havanna tilsier at en natt i landlige omgivelser frister stort. Mannen i skranken er svært hjelpsom og finner et hotell 20 minutter utenfor sentrum. Jeg får min egen bungalow for én natt til den nette sum av 47 dollar inkl. frokost.

Magert

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Taxituren fra flyplassen tar en halv time og det er masse å se på underveis. Nedslitte boliger og magre husdyr tilsier at økonomien skranter. Men vegetasjonen her på sørkysten er i alle fall frodigere enn i nord.

Haciendo de Fudio, som anlegget heter, ligger bortgjemt i en liten bukt. Idet jeg forlater taxien kjenner jeg den fuktige sjøluften. En herlig avveksling fra byens støvete gater.

Tan luego!
Hilsen Petter

Videre

Etter å ha kommet i orden i bungalowen legger Petter opp slagplanen for angrepet på Santiago de Cuba. Følg med i morgen for rapporter om kravlende landkrabber og karibisk strandliv.

Vil du se tidligere rapporter fra Petters opplevelser på Cuba kan du sjekke linkene til høyre.