Heizel stadion i Brussel - stille før EM-stormen.<br />
Foto: Ragnhild Kjetland Foto: Ragnhild Kjetland
Heizel stadion i Brussel - stille før EM-stormen.
Foto: Ragnhild Kjetland Foto: Ragnhild KjetlandVis mer

Til Brussel - med og uten knotter

Fotball EM 2000 er like rundt hjørnet. Vi gir vi deg informasjon fra hovedvertsbyen Brussel, hvor blant annet åpnings - og finalekampen foregår.

Alle de åtte arenaene i Belgia og Nederland ligger toppen to timer med tog fra Brussels tre togstasjoner: Gare du Nord, Gare Central, Gare du l'Ouest, og Gare du Midi. Sistnevnte er stasjonen hvor eurostar-togene går til Frankrike og England. Praktisk utgangspunkt dersom du vil utvide ferien din etter mesterskapet er over.

Arenabesøk

Heizel er Brussels arena, den kan nås med den gule t-banen, retning Roi Baudouin: t-banestasjon Heizel (tribune 3 og 4) eller Roi Baudouin (tribune 1 og 2). De fem kampene som skal spilles her foregår alle på kveldstid. I timene før kampene vil nok rushet være påtakelig. Vil du unngå dette kan du imidlertid dra opp tidligere på dagen og utforske området rundt.

Familiemoro

Like ved stadion ligger Bruparck som tilbyr Mini-Europe, Océade, Atomium, Kinépolis og The Village. Du kan enten ta med deg familien på ett av stedene, eller kjøpe billetter som gjelder på alle stedene. Forhør deg på hotellet ditt.

Mini-Europe: park med kaféer, underholdning og stier å vandre på hvor du kan se og lære om Europa på under hundre minutter i følge reklamen… Åpningstider: 9.30 til 17.00, pris mellom 70,- for barn, 100,- for voksne.

Océade: vannland for barn og voksne, ligger innenfor The Village som har masse små butikker med suvenirer og klær. I The Village ligger også kaféer. Océade er stengt mandag, åpent tirsdag til fredag mellom 10.00 og 18.00, lørdag og søndag fra 10.00 til 22.00. For fire timer: 70,- for barn, 120,- for voksne.

Et av Brussels fremste kjennemerker: Atomium
Foto: Ragnhild Kjetland Foto: Ragnhild Kjetland Vis mer

Atomium: Expo-senter som i Euro 2000 - perioden viser utstillingen "antikviteter, kuriositeter og andre samlinger". Atomium er for øvrig et eksempel på interessant arkitektur. Åpent mellom 9.00 og 20.00, kassen stenger klokka 19.00. Pris: 50,- for voksne, 40,- for barn. Andre honnørbilletter er til salgs.

Kinépolis: kinosenter, billetter koster 50,-.
Like ved stadion ligger også det kongelige observatoriet Planetarium. Åpningstider: mellom 9.00 og 16.30, men stengt lørdager og første og tredje søndag i måneden. Pris: 30,- for voksne, 20,- for barn.

Tusenårsjubileum

Brussel har likevel mye mer å tilby dersom du vil utforske andre områder enn Heizel. Byen har tusenårsjubileum i år, og kaféene og utestedene tilbyr levende musikk og underholdning fra morgen til kveld. Brussels arkitektur når sitt høydepunkt med de gotiske bygningene på Grande-Place som står på UNESCOs liste over verneverdige bygninger, og er du glad i å spasere kan du utforske de smale brosteinsbelagte gatene rundt Grande-Place.

Se deg om

Utenom fotballtid er det også greit å vite at byen har utallige museer, teater og operahus. Forhør deg på turistkontoret eller hotellet ditt om hva som ligger nærmest, eller hva som er av størst interesse mens du er der.

Dersom du vil kjenne grønt under føttene, ikke dra til Parc de Bruxelles som ligger midt i sentrum, men ta t-banen til Herrmann-Debroux eller til Montgomery og derfra trikken til Parc de Woluwe.

Sidespor

Dersom du bare ikke kan få nok av fotball, og vil kombinere kunst med sport anbefales følgende utstilling i Rotterdam, Nederland: Football exhibition/art photos: Nederlands Foto Institute, Witte de Withstraat 63, Rotterdam.