Tidevann, vind og andre vanskeligheter

Det finnes mange ville flyplasser i verden, men også Norge har sin porsjon av vanskelige flystriper.


I forrige uke publiserte vi en videospesial om verdens farligste flyplasser. Etter god respons og flere tips fra leserne har vi valgt å publisere enda en videospesial med flere flyplasser. I denne omgangen tar vi dere med på rullebaner på strender, ved strender og rullebaner med kryssende biltrafikk. Se lenkene til høyre.

Dessuten tok vi kontakt med Widerøe for å høre om det er noen grunn til å være nervøs for å fly til noen av de norske flyplassene som er mer værutsatt enn andre.

Veldig trygt

Informasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, fremhever at det er null grunn til bekymring. Norge er et veldig trygt land å fly i, og alle flyplasser må ha godkjenning for at det skal kunne drives flytrafikk. Han forteller at det heller ikke finnes noen hasardiøse steder å lande eller ta av.

- Ingen flyplasser i Norge er farlige, da hadde de ikke fått lov til å holde åpent. Men noen er mer utsatt for vindrestriksjoner og stenging enn andre, forteller Kongsteien.

Blandt flyplassene som ble nevnt av våre lesere som vanskelige var Honningsvåg, Sogndal og Hammerfest. Disse er typisk utsatt for mye vær og vind.

Flygersjef i Widerøe, Bjørn Sælensminde, bekrefter langt på vei at dette er flyplasser som ofte kan være trøblete å lande på, og ta av fra.

- Det som ofte kjennetegner disse flyplassene er beliggenheten mellom fjell som gjør at vinden er uforutsigbar og turbulens lett oppstår, forteller Sælensminde.

Toten flyplass med sving midt i rullebanen. DET er for tøffinger!
Toten flyplass med sving midt i rullebanen. DET er for tøffinger! Vis mer


Alternative flyplasser


Om forholdene er såpass vanskelig at det ikke lar seg gjøre å lande forteller Sælensminde oss at de alltid har alternativer klare.

- I slike tilfeller har vi alltid to sikre alternativer før vi flyr ut. Dersom det skulle bli problemer har vi alltid alternative flyplasser å lande på.

Av flyplassene våre lesere nevnte trekker Sælensmindre frem Honningsvåg på sørlige vinder, samt Hammerfest som eksempler på steder som ofte kan være utfordrende.

- Disse flyplassene har flere begrensninger enn andre når det kommer til å foreta landinger. En annen spesiell flyplass er Sandane når det er skiftende vindforhold. Her kan skydekket ofte være sånn at vi ikke kan gå inn for landing, forteller Sælensminde.

- Folk kan være helt trygge på at det uansett ikke blir foretatt landinger på flyplasser hvor forholdene er vanskeligere enn det vi kan håndtere, avslutter Sælensminde.