Tidenes smuglertriks

Forbud, restriksjoner og høye avgifter har ført til svært kreative smuglertriks gjennom tidene. Hva med en fiolinkasse med sprit, eller en hydraulisk jekk full av narkotika?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Velkommen til Tollmuseet - en trapp opp!
Velkommen til Tollmuseet - en trapp opp! Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Tollmuseet holder til i det gamle pakkhuset, Tollbugata 1a i Oslo.
Tollmuseet holder til i det gamle pakkhuset, Tollbugata 1a i Oslo. Vis mer

Vi har besøkt Norsk Tollmuseum, som ironisk nok er plassert rett over gaten for de narkomanes tilholdssted ved Oslo S. Her kan du se tollvesenets utvikling og vekst fra 1600-tallet til i dag.

Blant tollskilt, kister og verktøy kan du la deg imponere av smuglernes kreative løsninger. Hvorvidt de var veldig lure er selvsagt en annen sak …

 • La deg imponere av smuglernes triks i vår bildeserie fra Norsk Tollmuseum.
 • Pakkhus

  Tollmuseet befinner seg i tollvesenets gamle pakkhus i Tollbugata 1 i Oslo. Alle varer som enten private eller bedrifter hadde med seg inn i landet, måtte via pakkhuset. Her ble varene oppbevart til eierne betalte tollen og hentet dem. Bygningen fungerte som pakkhus fra 1856 til 1957.

  Musikk kan være så mangt …

  - Til denne fiolinkassen hører det en morsom historie, forteller Jon August Eggertsson, bestyrer ved Norsk Tollmuseum.

  Fiolinkassen stammer fra forbudstiden, som strakk seg fra 1916 til 1927. I denne perioden var det forbud mot produksjon, import, transport, omsetning og skjenking av brennevin i Norge.

  - Fiolinkassen tilhørte en maskinist på et Nordsjø-skip. Maskinisten var veldig musikalsk, så det var ingen som hadde noen innvendinger mot at han kunne få ta med seg fiolinen hjem. Men uheldigvis for maskinisten spurte en toller om å få se fiolinen. I kassen fant de ingen instrumenter, men en innebygget spritkanne, forteller Eggertsson.

  15 liter sprit på kroppen gir mistenkelig fylde.
  15 liter sprit på kroppen gir mistenkelig fylde. Vis mer

  Ferme kvinner

  Forbudstiden førte til mange fantasifulle smugletriks for å få sprit inn i landet. Foruten fiolinkassen, var det flere populære måter å smugle sprit på. I vår bildespesial kan du lese hele den fornøyelige historien om de to overstadig ferme kvinnene som ble tatt i Fredriksstad med sprittanker både på bryst, mage og lår – i tillegg til diverse småflasker plassert rundt på kroppen. Til sammen bar de to kvinnene 15 liter sprit på kroppen.

  Med livet som innsats

  Under forbudstiden var det også vanlig å smugle sprit vannveien. Det vanlige var å slepe avlange rør eller tanker etter båten. Tankene var festet til båten med et tau, slik at smuglerne lett kunne kvitte seg med lasten ved å kappe tauet dersom de ble oppdaget. Slik smugling av sprit var imidlertid ikke helt ufarlig.

  - Det sies at flere titalls smuglere mistet livet i Oslofjorden i forbudstiden, men vi kjenner bare til ett dødsfall med sikkerhet - en toller som ble skutt. Smuglerne som drev med dette gjorde det ofte med livet som innsats. De reiste gjerne med små joller, og dersom det blåste opp, var de solgt, forteller Eggertsson.

  Én bil – 40.000 sigarettpakker

  Det er lenge siden spritforbudet ble opphevet. Likevel foregår det smuglig av sprit og andre tungt beskattede varer i dag – en lønnsom geskjeft på grunn av de store avgiftsforskjellene i Europa. Så sent som i fjor beslagla tollerne en bil proppet med sigaretter. En del av bilen – samt bilder – er utstilt på tollmuseet. Du kan se bilder av bilen i vår bildespesial.

  - Denne bilen kom fra Litauen, da den ble stoppet i Kristiansand i fjor, forteller museumsbestyrer Eggertsson. Tollerne fant til sammen 40.000 pakker sigaretter bortgjemt rundt i bilen – i støtfangeren, i dekkene osv. Fodi straffen er lav og gevinsten høy, smugles mye slike varer. I Litauen betaler man kanskje 5 kroner for en pakke sigaretter, mens man kanskje får 40-50 kroner for en smuglerpakke her, fortsetter museumsbestyreren.

 • Klikk deg gjennom vår bildeserie og se de fantastiske smuglertriksene.

  Les også:

 • Rent mel i kofferten - en reportasje fra de indre ganger i tollen på Gardermoen.

 • Forbuden slange - om forbudte og regulerte varer og dyr.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.