Tyskland byr på mer moro enn du tror. Her fra karnevalet i Düsseldorf. Foto: Kim Jansson
Tyskland byr på mer moro enn du tror. Her fra karnevalet i Düsseldorf. Foto: Kim Jansson Vis mer

Ti topp destinasjoner i 2010

Og ikke alle er så eksotiske og fjerne, faktisk.

Publisert
Sist oppdatert

Lonely Planet plukker hver høst ut destinasjonene reiseeksperter, reisende og ansatte mener er de mest spennende i det kommende året. Det er lett å tenke at listen vil bestå av fjerne land du knapt har hørt om. Men så er ikke tilfellet i år.

Riktignok finnes det flere relativt "ukjente" land på listen, men jammen er også tre velkjente europeiske land kommet med.

Særlig ett av landene overrasker - for dette er landet de fleste av oss nordmenn bare kjører gjennom på vei til ferien.

Gå 'ta bahnen

Kom deg av autobahn, og opplev Eventyr-Tyskland. Dette er Neuschwanstein slott i Bayern. Foto: Adriana Martins
Kom deg av autobahn, og opplev Eventyr-Tyskland. Dette er Neuschwanstein slott i Bayern. Foto: Adriana Martins Vis mer

Ja, vi snakker om Tyskland. Og Tyskland er helt klart et undervurdert ferieland for oss nordmenn. Nå har Berlin blitt mer og mer populær som storbyreisemål i de siste årene. Det er med rette, for denne byen er spennende og byr på fortsatt synlige kontraster mellom øst og vest, et yrende uteliv, kunst og kultur, bra shopping og et generelt overraskende lavt prisnivå sammenlignet med andre europeiske hovedsteder.


Men Tyskland er så mye mer enn Berlin. Havnebyen Hamburg har mer enn Reperbahn å lokke med, i Düsseldorf arrangeres et heidundrane karneval hver februar, og vest i landet ligger Moseldalen og venter med sine slott og vingårder. Hver september arrangeres dessuten Oktoberfest i München, men det visste du sikkert.

Norge er ikke med på listen, men det gjør ikke noe, for fjordene våre ble nylig kåret til det beste reisemålet av National Geographic Traveler.

En gammel sydentraver

Lonely Planet mener også Hellas er et hett reisemål i 2010. Det har jo vi nordmenn visst om i tiår allerede. Kreta holder fortsatt stand som det mest populære charterreisemålet, og veldig mange nordmenn er "avhengige" av sin årlige øyloffetur i Kykladene. Det som er så stas med Hellas, er selvsagt det gode været, de flotte strendene, og selvsagt historien og de spennende ruinene. Deilig også at Hellas får stadig flere stilige små hoteller - se fire lekre boutiquehoteller her. Vil du på romantisk tur med din utjkårede, da er det denne øya du bør dra til. Husk imidlertid at Hellas er mer enn øyene - det er mye spennende å oppleve på fastlandet, også. Hva med å utforske det nordlige Hellas ved Egeerhavet neste sommer?

Mer enn Algarve

Det siste europeiske landet som anbefales som reisemål neste år, er Portugal. Mange nordmenn har allerede et forhold til landet, da de har vært på ferie langs Algarvekysten. Eller kanskje Madeira, som er en populær destinasjon nå i vinterhalvåret. Men Portugal er mye mer enn Algarve, og en fin badeferie får du også lenger nord i landet. Nord for Lisboa ligger Peniche, og dette er et surfeparadis. Hit kan også du som ikke kan surfe reise og gå på kurs.

Apropos Lisboa så er det en spennende by. Les hva den har å by på i vår storbyguide. Men, Portugal er også kjent for andre ting - portvin og vin, for eksempel. I den betagende vakre Dourodalen nord i Portugal ligger vingårdene som smykker oppover de bratte terrasserte dalsidene langs Douroelven. Å reise hit og oppleve vinhøsten er en opplevelse du vil huske lenge.

Det er mye spennende å handle i Marrakech. Foto: Hans kristian Krogh-Hanssen
Det er mye spennende å handle i Marrakech. Foto: Hans kristian Krogh-Hanssen Vis mer


En smak av Afrika

Et annet land som er ganske kjent for nordmenn er Marokko. Mange har vært på solferie i Agadir, men i løpet av de siste årene har Marrakech blitt en svært populær destinasjon for alle som elsker eksotisk shopping, mezemat og hammambad. Er du først i Marrakech, bør du ikke la sjansen gå fra deg til å dra ut i ørkenen på opplevelsestur. Marokko er dessuten også et bra sted å reise for surfere. Taghazoute er spesielt populært. Her er bølgene høye og stemningen god.

Billig moro over dammen

Lonely Planet slår også et slag for USA. Det er ingen tvil om at USA har fått et oppsving på popularitetsskalaen etter at Barack Obama ble president. Men for nordmenn er det først og fremst den svake dollaren som gjør USA til et attraktivt reisemål. Nå er det selvsagt vanskelig å spå hvordan kursen vil bli i 2010, men uansett har USA mye spennende å by på. New York er selvsagt, men kjempelandet USA har også andre spennende byer. Se de beste turistbyene i USA her.

Hva med en skiferie i USA nå i vinter? Les vår guide til pudderperler i Colorado. Eller kanskje det frister mer med en tur til varme Hawaii?

Thailands nabo

Et av de mer eksotiske reisemålene på listen er Malaysia. Dette østasiatiske landet blir fort glemt til fordel for Thailand, naboen i nord. Men Malaysia er absolutt verdt et besøk. DinSide hadde et fantastisk opphold på østkysten av Malaysiahalvøya, der vi fikk oppleve at havskilpadder ble klekket ut på stranda. De fleste badeturister havner imidlertid på vestkysten - for eksempel på øya Langkawi. Det er forøvrig i Malaysia realityserien Robinson blir spilt inn, nærmere bestemt på en av øyene som ligger utenfor Malaysiahalvøyas sørøstlige hjørne.

Ukjente latinamerikanere

Av de andre reisemålene Lonely Planet mener du bør besøke i 2010 er El Salvador i Mellom-Amerika, der Lonely Planet forsikrer om at turistene trygt kan feriere, til tross for gjengkrigen mellom narkotikabandene. De lar turistene være i fred, og dessuten er det ikke i byene du oppholder deg når du er på ferie her. Det er i jungelen eller på en av de flotte strendene. Og siden så få turister reiser hit, trenger du mest sannsynlig ikke dele stranda med særlig mange andre, heller. Les mer på El Salvadors turistnettside.

Lonely Planet har plukket ut et annet land fra det amerikanske kontinentet - Surinam. Dette er det minste sør-amerikanske landet, og et paradis for naturelskere. Lite befolkning, variert natur og et fokus på å ta vare på mangfoldet gjør Surinam til et flott reisemål. Her kan du utforske regnskogen, steppene eller dra på storfiske på havet. mer info på Surinams turistnettsider.

Nærmere gud

Kanskje enda mer eksotisk, men i en helt annen kant av verden har vi Nepal. Dette er ikke reisemålet for den bedagelige. Hit reiser man for å oppleve Himalaya og buddhismen. Og det betyr ikke at du skal klatre opp på Mount Everest. Det holder at du for eksempel blir med på ekspedisjon til Everest basecamp.

Norsk, men eksotisk likevel

Litt mindre eksotisk, men veldig langt hjemmefra. New Zealand er det siste landet Lonely Planet trekker fram på listen. Nå kan jo andre turister bli helt over seg av de vakre fjellene og fjordene på sørøya, men *gjeeesp*, de har vi nok av her i Norge. På Nordøya venter imidlertid en svært spennende natur - flotte strender omkranset av tropelignende planter, og nåletrær som er til forveksling lik de vi er vant til å se i kaldere strøk. Spe på Islands-lignende vulkanlandskap, så skjønner du at New Zealand er ganske mye spennende natur i samme pakke.

New Zealand er ekstremsportens vugge, for newzealendere er opptatt av adrenalin. Turismen er ganske rettet mot dette, men her er også mer avslappende opplevelser - New Zealands kjøkken og vinproduksjon må utforskes. Dessuten er landet god til å satse på økoturisme. Les mer på New Zealands turistnettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer