Ti tips til utenlandsstudenter

Skal du studere i utlandet, er det ikke nok å skaffe deg studieplass og flybillett. Her er en liste med tips over hva du bør gjøre før du reiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


1. Medlem i ANSA
Medlemsorganisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA) er et must for deg som skal studere i utlandet. Organisasjonen hjelper deg på plass på studiestedet, samtidig som det er en god støtte for deg som reiser langveisfra. Besøk ANSAs hjemmesider for påmelding. Kilroy Education (tidligere IEC) tilbyr gratis medlemsskap i ANSA for alle sine medlemmer. Og best av alt; det koster deg ingenting å være medlem av Kilroy Education! Sjekk nettsidene for mer informasjon.

image: Ti tips til utenlandsstudenter

2. Skaff forsikring og kredittkort

Å bli syk når du er i utlandet vil alltid være vanskelig. Du har som regel ikke like mange rundt deg som du kjenner, og som kan hjelpe deg. Derfor er det viktig å skaffe deg en god forsikring, som dekker det meste av problemer du skulle møte på. ANSA har rykte på seg for å tilby den beste forsikringspakken, uten at DinSide har undersøkt alle andre tilbud. Du kan også skaffe deg kredittkort gjennoms ANSAs samarbeidspartnere. Pengene kan forsvinne overraskende fort på en studietur, og det er greit å ha et kredittkort som nødløsning, hvis du skulle gå tom for cash.

3. Medlem av Folketrygden
Som medlem av Folketrygden får du tilgang til en rekke helsetjenester i utlandet. Hvis du mottar lån fra Lånekassen er du automatisk medlem av Folketrygden. Folketrygden har forskjellige regler i forskjellige land, og det er lurt å sjekke ut retningslinjene for stedet der du skal studere. Folketrygdens nettsider har informasjon om hvert studieområde.

4. Trenger du visum?
Mange av de mest populære studiestedene i utlandet krever at du har et gyldig studentvisum for å slippe inn. Noen visum blir elektronisk registrert, så det er viktig at du skriver ut et bevis på at du har fått godkjent visum før du drar. Det er ikke noe som er mer frustrerende enn å sitte flere timer på et fly, for deretter å bli nektet inngang til landet. Utenriksdepartementets landsider er et bra sted å starte for mer informasjon om hvert enkelt lands visumregler.

Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline Brubæk Vis mer


5. Hva med vaksiner?
Noen land krever også at du må sette noen sprøyter før du får lov til å komme inn. Kilroy Education anbefaler at du oppsøker legen din eller en helsestasjon før du reiser, for de har som regel informasjon om hvilke vaksiner du trenger. Det kan også være lurt å ta deg en titt på UDs landsider. Du bør også sjekke ut DinSides oversikt over hvilke vaksiner du trenger.

>>DinSides vaksinekalkulator

6. Søk tidlig om studielån
De fleste trenger å låne litt penger når de skal ut å studere. Sjekk ut Lånekassens nettsider for å få mer informasjon om hvilke lån og stipender du har rett til. Husk at ikke alle studiesteder i utlandet er godkjent av Lånekassen. Det betyr at hvis du vil studere på disse stedene, må du finne andre måter å finansiere studieoppholdet på. Lånekassen kan også være trege med å sette pengene inn på kontoen din. Jo tidligere du er ute med å søke, jo større sjanse er det at du får studielånet før skolestart.

7. Sted å bo
Det kan være lurt å sjekke ut boligmarkedet før du drar, og kanskje peile deg inn på hvilken del av studiestedet du foretrekker å bo. Alle universiteter skal ha en boligformidlingstjeneste. Det kan også være lurt å avtale med studenter som allerede er på studiestedet om å overta leiligheter og møbler. Kilroy Education har en oppslagstavle med informasjon om boliger på forskjellige studiesteder.

image: Ti tips til utenlandsstudenter

8. Ikke pakk for mye

Når du fyller opp kofferten må du huske på at du kommer til å ha enda mer å pakke når du skal hjem igjen. Så ikke ta med for mye. Reiser du i Europa, eller i retning Asia, kan du som regel bare ta med deg 20 kilo bagasje, pluss håndbagasje. Reiser du i retning USA kan du som oftest sende med to kofferter med opptil 32 kilo hver. Flyselskapene har forskjellige bagasjeregler, så sjekk dette før du pakker.

>>Her finner du flere pakketips


9. Dra i god tid før skolestart
Hvis du skal dra langt, må du regne med at du er litt ør etter flyturen. Så reis i litt god tid før skolestart. I tillegg tar det litt tid å finne seg til rette i det nye studielandet. Universitetene har som oftest en informasjonsuke før studiestart, og det kan være lurt å reise så du får med deg denne.

Foto: Ralph Orlowski/Getty Images og All Over Press
Foto: Ralph Orlowski/Getty Images og All Over Press Vis mer


10. Bli hentet på flyplassen
Noen universiteter og ungdomsherberger tilbyr å hente deg på flyplassen når du kommer til landet. Dette kan være billigere enn å ta taxi, og i noen tilfeller er det også gratis. Sjekk på universitetets nettsider eller hos kontaktpersoner før du drar. Henting må som regel bestilles et par uker før ankomst.


>>Tilbake til hovedartikkelen